marți, 6 iulie 2021

Proiect cultural dedicat vechilor biserici de lemn codrenești

Dacă ar fi să ne raportăm la numărul bisericilor, Sălajul ar trebui să fie considerat ”județul bisericilor de lemn”. Chiar dacă nu sunt la fel de cunoscute ca și cele din Maramureș, turiștii care ajung să le viziteze vor fi cu siguranță impresionați de frumusețea lor. La capitolul promovare turistică mai trebuie lucrat, asta pentru că încă sunt puțini turiști care vizitează zona și implicit bisericile de lemn. Din acest punct de vedere, orice proiect ce-și propune să contrubuie la promovarea turistică a  bisericilor de lemn, este binevenit. Recent, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș, a câștigat un proiect AFCN prin care își propune să promoveze bisericlor de lemn din Țara Codrului - regiune etnografică ce cuprinde comunități din județele Satu-Mare, Maramureș și Sălaj.


Prezentăm un comunicat al CJCPCT ”Liviu Borlan” Maramureș:

”Bisericile vechi de lemn din Zona Codrului vor deveni mai cunoscute și, sperăm noi, mai apreciate, fiindcă tocmai s-a aprobat finanțarea pentru un proiect cultural care le are în centrul atenței.

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Liviu Borlan” Maramureș este una dintre organizațiile declarate câștigătoare de Administrația Fondului Cultural Național, pentru proiectul Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi Virtuale, clasat pe un onorant loc 3 în concursul de proiecte culturale propuse pentru aria Patrimoniu Cultural Material (sesiunea II/2021).

 

Proiectul urmărește cercetarea și promovarea bisericilor codrenești de lemn cu statut de monument, care încă se păstrează într-o zonă etnografică întinsă pe suprafața județelor Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Cele 18 biserici avute în vedere de proiect (din localitățile Arduzel, Bicaz, Bolda, Bulgari, Buzești, Chieșd, Corund, Derșida, Doba, Horoatu Cehului, Lelei, Nadiș, Noțig, Orțâța, Someș-Uileac, Stâna, Ulciug și Ulmeni) vor fi cercetate, fotografiate, filmate, unele datate dendrocronologic, promovate, pentru fiecare dintre aceste monumente realizându-se tururi virtuale concretizate în minimum 72 panorame imersive.

 

Parteneri în proiect sunt nouă instituții și organizații din cele trei județe care dețin câte un „fragment de Codru”:  Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Asociația ARHAIC (Sălaj), Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș, Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest și, desigur, beneficiarul proiectului - Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.

 

Este al patrulea proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pe care instituția noastră îl dedică zestrei de biserici vechi din cele, tot patru, zone etnografice ale județului Maramureș. Activitățile vor demara la începutul lunii august, iar rezultatele au să devină vizibile din noiembrie 2021. Vom reveni cu noi informații odată ce se va da startul proiectului.”

 

CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

Rada Pavel

Consultant comunicare

Email: promovaremm@gmail.com

www.cultura-traditionala.ro

www.facebook.com/culturatraditionala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...