duminică, 26 august 2012

Impresii de călătorie (22) - Nyiregyháza

           Orașul Nyiregyháza (Mestecănești) este reședința județului Sabolcs-Szatmár-Bereg și este unul dintre cele 23 de orașe cu statut de comitat ale Ungariei. Are o populație de peste 120.000 de locuitori, fiind al doilea oraș ca mărime din partea estică a Ungariei. GPS-ul ne-a dus într-o zonă care numai centru nu părea a fi. Ne-am lăsat duși de instinct, am urmărit turnurile falnice ale unei biserici și am ajuns într-o zonă pietonală. 



     
 Când am coborât din mașină am putut admira o superbă biserică masivă, de cărămidă. Stilul arhitectural pare a fi gotic, judecând după contraforții masivi și fereastra sub formă de roză de la intrare. Surprinde însă forma ferestrelor, care nu sunt în arc frânt și faptul că întreaga construcție este din cărămidă. Forma exterioară a bisericii este sub formă de cruce, cu mici capele semicirculare pe părțile laterale și cu o capelă mare în spatele altarului. Fațada este impunătoare, cele două turnuri simetrice, înalte, cu ceas îi dau un aspect sobru, impunător. 
       La colțuri și în jurul ferestrelor, cărămizile sunt de un roșu mai aprins ceea ce subliniază designul și-i dă o notă elegantă. Deasupra intrării principale se află un grup statuar reprezentând scena Nașterii Domnului. Balamalele ușilor masive de lemn, sunt vopsite în alb astfel că ies în evidență.        














Stilul acesta de biserică seamănă mult cu cea din Békéscsaba sau din Vállaj. Cum aveam să aflu ulterior, stilul arhitectonic este neo-romantic. Biserica romano-catolică este unul din simbolurile orașului, fiind construită de către arhitectul Nagy Virgil între anii 1902-1904. Interiorul este sobru, decorat destul de simplist, cu modele geometrice. Nu vezi acea încărcătură de imagini ca în bisericile ortodoxe. Am remarcat scara cu balustradă de fier forjat ce duce la amvon sau cupola impunătoare de deasupra altarului. Vitraliile sunt superbe, lumina exterioară pătrunde prin sticla colorată cu motive geometrice sau florale creând un contrast puternic. Biserica dispune și de o orgă situată deasupra intrării principale. Aici au loc diverse evenimente muzicale sau concerte.










          În imediata apropiere a bisericii se află Piața Kossuth, piața centrală a orașului. Este o zonă pietonală, există bănci, fântâni, terase. În mijlocul pieței tronează statuia lui Kossuth Lajos – celebrul revoluționar maghiar, guvernatorul de facto al Ungariei în timpul evenimentelor de la 1848. Deși a fost conducătorul Ungariei mai puțin de un an, este atât de iubit de către maghiari încât are aproape în fiecare oraș o statuie, o stradă sau o piață care-i poartă numele. Monumentul este impunător, Kossuth este în picioare, cu mantia pe brațul stâng. Are în mâna stângă o sabie iar pumnul drept este strâns. În spatele lui, este o statuie alegorică: țara eliberată este simbolizată de o femeie cu o torță în mână spre care se uită admirativ un bărbat.







      În fața statuii, pe pavajul din piață sunt câteva cercuri cu figuri mitologice, făcute din mozaic. Pe circumferinţa lor sunt înscrise diverse date numerice. Ne-a trebuit ceva timp să ne dumirim că sunt reprezentările planetelor sistemului solar și datele acestora: diametrul, distanța față de Soare, perioadele de rotație și de revoluție. Am identificat Pământul, Marte, Jupiter, Venus, Mercur și ceva mai departe Pluto. Nu știu unde este Saturn și Uranus. Oricum, interesant proiect și educativ în același timp.








     Față în față cu statuia lui Kossuth se află Primăria (Városháza). Arhitectura acestei clădiri impunătoare este în stil renascentist și eclectic fiind construită în 1872. Deasupra intrării principale se află un superb balcon decorat cu flori. Sus pe clădire tronează două statui, una reprezentând Justiția.




        În partea dreaptă a Primăriei, Piața Kossuth este străjuită de clădirea "Palatului de Economii" (Takarékpalota) una dintre cele mai frumoase și mai impresionante, rod al dezvoltării orașului în secolele XIX-XX. Lângă Casa de Economii se găsește statuia fondatorilor orașului, inaugurată în anul 2001, reprezentându-i pe contele Ferenc Károly și pe Petrikovics János un cizmar din Szarvas, ambii jucând un rol important în repopularea orașului aproape pustiu în anul 1753. Statuia este opera lui Nagy Bendek.






        De cealaltă parte a clădirii Primăriei, piața se continuă printr-o stradă pietonală (Zrinyi Ilona utca) la începutul căreia se află o frumoasă fântână reprezentând trei tinere nud, făcând baie. Mi-a plăcut plăcuța cu chipul contesei Zrinyi Ilona (mama lui Rákóczi Ferenc al II-lea). 





       Ne-am plimbat până în capătul străzii admirând frumoasele clădiri bogat ornamentate. În capătul străzii pietonale se găsește un frumos ceas ”înnaripat”.







 I-am lăsat pe ceilalți să se odihnească și am pornit să explorez micul parc ce se întinde dincolo de șosea. M-a atras turla Bisericii Reformate, construcție în stil romanic cu elemente gotice stilizate. Datează din 1873 și este realizată după planurile lui Király Sándor.





        În parc se găsește o superbă statuie ecvestră reprezentând un husar (luptător călare). Pe soclu sunt basoreliefuri dedicate acestei arme (cavaleria). Clădirile vechi din spatele parcului au o arhitectură foarte frumoasă.







          Am plecat din Nyiregyháza cu sentimentul că am văzut un oraș frumos, curat, care ține mult la cultura și istoria locală. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu, de pe internet că orașul s-a aflat aproape 10 luni sub administrație românească la sfârșitul primului război mondial.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...