duminică, 9 septembrie 2012

Sălajul turistic (10) - Satul Sălăjean

Inițiativă a Consiliului Județean Sălaj, manifestarea ”Satul Sălăjean” a ajuns în anul acesta la a VI-a ediție. An de an, manifestarea s-a dezvoltat grație unui management de succes și a unei promovări de anvergură. Dacă edițiile trecute s-au desfășurat în diverse locații, ultima fiind în cadrul Complexului Arheologic de la Porolissum – Moigrad, pentru ediția din acest an a fost aleasă curtea interioară a fostului Centru Militar, astăzi Centrul de Dezvoltare Culturală și Turistică. 




Curtea acestuia s-a dovedit neîncăpătoare, mai ales spre seară, când sute de zălăuani dar nu numai, au ales să viziteze standurile cu produse tradiționale sau să asculte concertele de muzică populară autentică.
La intrarea în curtea interioară, chiar în gang sunt expoziții de carte cu și despre Sălaj. Cărțile sunt expuse de către Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu”, multe dintre ele trezind interesul vizitatorilor. Tot aici a fost realizat un panou ce conține informații inedite și imagini ale obiectivelor turistice sălăjene.






Odată pătruns în curtea interioară ești întâmpinat de o lume pestriță formată în special din oameni simpli care au venit să vadă ce se întâmplă dar și din meșteri populari îmbrăcați în haine tradiționale sau muzicanți și dansatori ce urmează a urca pe scenă.  Aleea principală duce spre scena amplasată în spatele curții, chiar lângă gard. Pe scenă tocmai evolua un grup folcloric format din elevi ai Clubului Copiilor din Cehu Silvaniei. Cei mai mulți spectatori erau în partea stângă, la umbra oferită de zidurile clădirii.

Aici, sub arcadele clădirii fostului Centru Militar, sunt expuse diverse standuri cu produse meșteșugărești. Sunt articole tricotate, diverse țesături cu motive populare, vase de lut, coșuri de nuiele, diverse obiecte realizate din lemn, produse de marochinărie etc.







Mi-a atras atenția standul domnului Ștefan Bara din Fildu de Sus. Sunt expuse superbe obiecte din lemn de diferite esențe, sculptate cu motive geometrice de o frumusețe rară. Cel mai impozant obiect este o poartă de lemn specifică Fildurilor. Din discuții avute cu meșterul popular am aflat că secretul realizării acestor obiecte constă în alegerea lemnului potrivit. Desigur, pentru realizarea obiectelor este necesară multă migală.










Interesant este și standul unui meșter sticlar din Turda care pe baza principiului vaselor comunicante a reușit să creeze pahare de sticlă de diverse forme, unele chiar îndrăznețe.




Admirabile sunt și sculpturile și desenele realizate în corn, unele dintre aceste obiecte de colecție se pot achiziționa la prețuri nu tocmai mici.






Icoanele pe sticlă realizate de doamna Pop Ana din Zalău sau cele pe lemn realizate de doamna Lina Niste din Zalău atrag ca un magnet vizitatorii. Unele sunt atât de expresive încât pentru moment uiți că sunt doar picturi.








Expoziția de costume populare, de țesături cu diverse motive geometrice ori populare întregește acest sector al meșterilor populari. Sunt prezenți cu exponate etnografice doamna Florica Criste din Cizer - meșter și rapsod popular și Ligia Alexandra Bodea din Iaz - cea mai tânără colecționară de artă populară. Impresionează faptul că kitsch-ul nu-și are locul aici, toate  produsele sunt autentice și de mare valoare artistică. Absolut toate exponatele poartă etichete cu însemnele manifestării, textul acestora este bilingv, român-englez. Prin acest aspect, manifestarea a câștigat din punct de vedere al identității vizuale.






De cealaltă parte a curții, lângă zidul ce dă spre Casa de Cultură sunt standurile producătorilor agricoli. Am admirat produse de apicultură, diverse sucuri naturale din cătină, coacăze, mure și alte fructe. Sunt de asemenea standuri cu produse de panificație dar și băuturi alcoolice, la mare căutare fiind celebra țuică de Zalău sau spumantele Silvania.








Câteva comune, din zone etnografice diferite, au ales să se prezinte la acest eveniment cu produse culinare specifice locului. Acestea sunt Pericei – celebră pentru ceapa care se produce aici, Cizer – care s-a prezentat cu sarmale în foi de viță și Crasna cu celebrul bogracs gulas. Fiecare te îndeamnă să guști din bucatele gătite.





Revenind la scena pe care se desfășoară spectacolul artistic, am admirat ansambluri folclorice românești dar și maghiare care au oferit celor prezenți recitaluri de o înaltă ținută artistică.





La fel ca la edițiile anterioare, organizatorii au pregătit și un inedit concurs de curățat ceapă. Premiul a fost adjudecat de domnul Pop Emeric - primarul comunei Crasna.

Ediția din acest an a Satului Sălăjean a fost una de succes, organizatorii Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul de Cultură al Județului Sălaj și Camera Agricolă a județului Sălaj merită din plin felicitări.

Ecourile manifestării se regăsesc și în paginile cotidianelor și posturilor TV locale: Magazin Sălăjean sau Graiul Sălajului TV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...