duminică, 14 iulie 2013

Impresii de la Tenaris CineLatino

Zalăul este, dacă nu mă înșel, singurul oraș reședință de județ fără niciun cinematograf. Este firesc, că în asemenea condiții, există o ”sete” a zălăuanilor pentru filme de calitate, văzute în condiții de cinema. Pe acest fond, festivalul de film Tenaris CineLatino, ce s-a desfășurat la Zalău în perioada 9-11 iulie, a fost un succes. În cele trei zile de proiecții gratuite, atât pe platoul de marmură din fața Prefecturii Județului Sălaj, cât și în sala amenajată la Casa Municipală de Cultură, s-a înregistrat un număr record de spectatori.




În prima seară, deschiderea oficială a festivalului s-a bucurat de prezența unui public numeros. Pe scena amenajată special pentru acest eveniment au urcat trei tineri talentați, veniți de la Cluj care au încântat publicul cu un recital extraordinar de chitară clasică. Grupul, intitulat Trio Guitar of Cluj-Napoca este format din Ani Gaydarova, Marian Bălan si Viorela Filimon, studenți la clasa de muzică de cameră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Cei trei activează în această formulă de doi ani, timp în care au reusit să abordeze un repertoriu de o largă paletă stilistică, de la muzică renascentistă la muzică contemporană. Trio-ul participat la diverse evenimente și festivaluri, reușind să obțină numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind premiul I la Festivalul Internațional de Chitară ”Transilvania” în 2012. Deschiderea evenimentului de la Zalău, a fost completată de Sabor A Cuba, o școală de dans latino ce activează de doi ani la Zalău.

Trio Guitar of Cluj-Napoca în deschiderea festivalului


Școala de dans Sabor A Cuba



Festivalul de film Tenaris CineLatino, aflat la a doua ediție în România și derulat la inițiativa companiei Tenaris, se bucură de sprijinul Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) – care este organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania Cluj-Napoca (TIFF). La evenimentul ce a marcat deschiderea festivalului, au participat reprezentanți ai companiei Tenaris, ai asociației PROA dar și directorul executiv al filmului ”NU” ce a rulat în deschidere. Rând pe rând, fiecare a ținut să adreseze câteva cuvinte numerosului public prezent.







Directorul uzinei Tenaris din Zalău, Michele Zucchetti a ținut să precizeze: ”Zalăul a devenit o localitate importantă pe harta culturală a festivalului Tenaris CineLatino. Acest eveniment promovează diversitatea, festivalul are loc în opt țări de pe trei continente. Pentru compania noastră care numără peste 27.000 de angajați, fiind dezvoltată la nivel global, diversitatea este o valoare extrem de importantă. Faptul că promovăm diversitatea, este pentru noi un lucru extrem de important și dorim să transmitem acest lucru în comunitățile în care avem unități de producție.”

Michele Zucchetti - directorul uzinei Tenaris Silcotub Zalău

Reprezentantul Fundației PROA din Argentina, a spus publicului din Zalău: ”Vom avea producții extraordinare aici la Zalău și vă încurajez să veniți să vedeți, dacă nu toate, atunci o parte dintre ele. Aceste filme sunt destul de greu de accesat nu numai la Zalău, ci în toată lumea pentru că ele fac parte dintr-un circuit de film independent”.  



Pentru prima seară, a fost programat filmul chilian ”NU”,  film nominalizat în 2013 la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.  Este pentru prima dată când un film din Chile primește o asemenea nominalizare. Filmul este bazat pe evenimentele cruciale din istoria statului Chile, din 1988 când la presiunea comunității internaționale, generalul Pinochet care conducea cu o mână de fier țara de la lovitura de stat din 1973, a fost nevoi să organizeze un referendum prin care populația era chemată la urne să voteze cu Da sau Nu pentru rămânerea acestuia în fruntea țării pentru următorii ani. Filmul, este actual și acum la aproape 30 de ani de la acele evenimente, atât pentru Chile cât și pentru alte țări.

Despre film, despre impactul pe care acesta l-a avut în Chile dar și pe plan internațional, a vorbit Estefania Larrain, art-directorul filmului. ”Tema centrală a acestui film este campania publicitară ce s-a făcut pentru opoziție, pentru cei care spuneau Nu dictaturii lui Augusto Pinochet. Un lucru interesant la acest film este că amestecă foarte mult materialul de arhivă, imaginile reale din acele vremuri cu ceea ce s-a filmat când s-a făcut acest film.” La finalul filmului, care se pare că a fost pe placul publicului zălăuan, poate și datorită asemănărilor cu realitățile politice românești, Estefania Larrain a răspuns întrebărilor celor prezenți.

Estefania Larrain - art directorul filmului ”Nu”

Din păcate, nu am reușit să ajung la proiecțiile din cea de a doua zi a festivalului, însă am recuperat prin vizionarea filmelor din ultima zi, care a avut programate două filme excepționale. Primul dintre acesta, producția românească de mare succes la public ”Poziția copilului” în regia lui Călin Peter Netzer, a fost un real succes. Și la Zalău, ca de altfel în fiecare oraș în care au avut loc proiecții ale filmului, sala a fost arhiplină, ba mai mult, a fost nevoie de o a doua proiecție care nu era prevăzută în program, pentru a oferi posibilitatea tuturor celor interesaţi să vizioneze filmul. Știe toată lumea, filmul românesc a început să conteze în Europa și în lume, în ultimii ani, regizori tineri au reușit să câștige numeroase premii la diverse festivaluri și concursuri de profil. Însă, niciuna din producțiile cinematografice românești de până acum, nu a avut atâta succes la public, ca și ”Poziția copilului”- câștigător al ”Ursului de Aur” la festivalul de film de la Berlin.

sala plină la proiecția filmului ”Poziția copilului”

La finalul filmului, actrița Natașa Raab – interpreta rolului Olga Cerchez, mătușa protagonistului – a stat de vorbă cu publicul prezent. Domnia sa a remarcat că sălile pline pe care le face filmul sunt pași mărunți dar siguri spre o nominalizare la Oscar la categoria cel mai bun film străin. Natașa Raab: ”Filmul este o felie de viață, care se derulează pe fondul hight-life-ului post-revoluționar. Nu este o poveste neapărat românească, oriunde se întâmplă. Președintele juriului, când i-a înmânat lui Netzer ”Ursul de Aur” a spus că crede că se află în fața unei capodopere. Titlul filmului, ”Poziția copilului” este o metaforă – este și o poziție yoga, este poziția copilului în societate, este poziția copilului într-o relație cu un părinte de-a dreptul sufocant”.

actrița Natața Raab de vorbă cu publicul din Zalău

Povestea filmului este una simplă. O mamă dominantă își sufocă copilul aflat la vârsta maturității cu o grijă excesivă, ce merge până acolo încât vrea să știe absolut totul despre el, despre relația lui cu femeia iubită. Lucrurile se complică brusc, când odrasla este implicată într-un accident rutier mortal. Mama, va încerca să facă totul, inclusiv să se folosească de relațiile sale și de statutul social pentru a-l scoate basma curată. Așa cum se arată în pliantul oferit de către organizatori, filmul ”este o radiografie realistă a traficului de influență și a corupției la nivel mic în instituțiile de bază ale societății românești.” Acțiunea filmului se petrece într-un ritm rapid, scenele sunt filmate în timp real chiar cu două camere, nu sunt efecte speciale și ceea ce este surprinzător, filmul nu are o coloană sonoră. Nu există muzică decât cea conjuncturală și cea de pe genericul de final. Poate că și aceste ingrediente fac ca acest film să fie unul de succes la public.

Ultimul film al serii și ultimul din acestă ediție a festivalului, a fost filmul paraguayan ”7 cutii” (titlul original ”7 Cajas”). Un film de acțiune, dinamic, în care eroul principal, un băiat care-și câștigă existența cărând marfă cu o roabă într-o piață, este implicat fără să vrea într-un transport ilegal, într-o crimă. Pe alocuri filmul are accente dramatice dar și momente nostime, este un film ce te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit.






Festivalul de film Tenaris CineLatino a fost un eveniment reușit, sub toate aspectele: a adus la Zalău, într-un oraș fără cinematograf, cinci producții excepționale; a contribuit la demolarea mitului că filmul sud-american este doar telenovelă; a contribuit la educarea publicului prin film; a adus invitați de onoare, artiști și directori de film care au răspuns întrebărilor publicului. Acest festival m-a câștigat, făcându-mă un abonat al edițiilor următoare pe care le aștept cu interes. Felicitări Tenaris Silcotub! Felicitări Zalău!

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru articol...imi amintesc de pe vremea cand eram eleva...cinematograful era un loc magic pentru comunitatea din orasul in care am copilarit...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...