duminică, 16 februarie 2014

Bienala de Arhitectură Transilvania, în expoziție la Zalău

Bienala de Arhitectură Transilvania este cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților. Evenimentul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România filiala Transilvania (OART) alături de co-organizatorii OAR Nord-Vest, OAR Bihor, OAR Alba și OAR Satu-Mare, sub forma unor expoziții itinerante ce vor avea loc în cele șapte reședințe de județ: Cluj-Napoca, Bistrița, Zalău, Oradea, Baia-Mare, Alba-Iulia și Satu-Mare. Faptul că o expoziție de soluții arhitecturale se află în aceste zile la Zalău, poate fi privită ca o continuare a preocupărilor instituțiilor locale abilitate în legătură cu viitorul arhitectonic al orașului.




Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) se află la prima ediție și încorporează o serie de evenimente dintre care amintim: Premiile BATRA – premierea celor mai reușite exemple de practică profesională, expoziții, worksop-uri și conferințe. Evenimentul principal, a avut loc în perioada 5-8 decembrie 2013 la Cluj-Napoca. Pe parcursul celor patru zile, au avut loc mai multe evenimente expoziționale în diverse locații din oraș. Merită amintită Expoziția Concurs Premiile BATRA, la care a au participat 118 proiecte de arhitectură realizate de 48 de birouri în ultimii 2 ani. Competiția s-a desfășurat pe opt secțiuni: Arhitectura locuințe; Arhitectura dotărilor comunitare și de producție; Arhitectura spațiului public; Arhitectura patrimoniului cultural; Arhitectura spațiului interior și scenografie; Micro-arhitectură – Arhitectură temporară, design de obiect; Studii și proiecte finalizate și nerealizate respectiv Proiecte culturale, inițiative, experimente. Nominalizările și premiile au fost acordate de către un juriu format din arhitecți consacrați din țară și din străinătate. Proiectele câștigătoare, ce pot fi vizualizate aici  au fost acordate în cadrul Galei Premiilor BATRA a avut loc în data de 7 decembrie 2013. Totodată, în cadrul Galei Premiilor BATRA s-a acordat postmortem, premiul pentru întreaga activitate profesională – Opera Omnia arhitectului Kos Karoly.


Suplimente ale publicației ”Nopți și Zile”dedicate Bienalei
În itinerarul său, Bienala de Arhitectură Transilvania, a ajuns la Zalău. În spațiul modern, al sălii Dialoguri Europene din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, au fost expuse printr-un sistem interesant de panouri – labirint, lucrări realizate de arhitecții filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România. Fără a fi neapărat specialist, nu se poate să nu remarci designul și estetica expoziției. Privitorul se poate lăsa purtat prin labirintul creat, poate admira realizările arhitecților, se poate delecta studiind proiectele propuse sau lecturând povestea din spatele acestora. La intrare, ai la îndemână publicația ”Zile și Nopți” cu un număr special dedicat Bienalei de Arhitectură Transilvania. Privitorul neavizat se va simți teleportat într-o altă lume, în care soluțiile arhitecturale i se înfățișează în toată splendoarea lor. Îmi place modul în care a fost gândit spațiul de expunere, aș îndrăzni să spun că este inedit. Apoi, îmi place că nu este o expoziție numai pentru profesioniști, oricine își poate da seama ce reprezintă exponatele, fie din varianta fotografică a clădirii sau a interiorului, fie din schițele și explicațiile prezentate. Este o expoziție care încântă ochiul. 






La vernisajul expoziției au fost prezenți, alături de doamna Doina Cociș – managerul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, care a fost organizatorul evenimentului și de domnul Daniel Săuca – managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, domnul arhitect Szabolcs Guttmann  - președintele OART dar și primarul municipiului Zalău, domnul Radu Căpîlnașiu.


De la stânga la dreapta: Doina Nejur, Szabolcs Guttmann, Doina Cociș și Radu Căpîlnașiu

O parte din publicul prezent la vernisaj
În cuvântul de deschidere, doamna Doina Cociș a ținut să sublinieze importanța expoziției pentru orașul Zalău. Doamna Doina Nejur, arhitect zălăuan și membru al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania a vorbit celor prezenți despre frumusețile și provocările meseriei: ”expoziția de astăzi este un prilej de a spune că se poate, este un prilej de a arăta că profesia noastră este și una de ordin artistic”. Și primarul municipiului Zalău, domnul Radu Căpîlnașiu, prezent la eveniment, a subliniat colaborarea foarte bună pe care instituția pe care o conduce o are cu OART, concretizată anul trecut printr-un concurs de proiecte de remodelare și punere în valoare a centrului urban al orașului.





La final, domnul Szabolcs Guttmann a explicat conceptul expoziției vernisate la Zalău. În primul rând s-a subliniat discrepanța foarte mare dintre numărul membrilor breslei arhitecților ce aparțin OART din Cluj Napoca unde activează circa 700 de arhitecți, față de doar 30 de arhitecți din județele Sălaj și Bistrița-Năsăud. ”Cu atât mai mult este important să aducem munca arhitecților care reușesc să se ridice la nivel internațional, prin premiile care se acordă din doi în doi ani, într-un pelerinaj prin această zonă. În acest pelerinaj, Zalăul este prima stație” - a spus vicepreședintele OART. Lucrările expuse reprezintă munca arhitecților din ultimii doi ani, în cadrul celor opt secțiuni. 




Expoziția Bienalei de Arhitectură Transilvania
Expoziția de la Zalău va fi deschisă publicului până pe data de 20 februarie 2014, urmând ca apoi aceasta să-și urmeze traseul itinerant: Oradea (28 februarie - 12 martie); Satu Mare (14-26 martie); Baia-Mare (28 martie - 9 aprilie); Bistrița (11 - 23 aprilie) și Alba Iulia (25 aprilie - 8 mai).

O altă expoziție, de asemenea foarte interesantă, poate fi admirată pe holurile Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Este vorba de expoziția Kós Károly - Opera Omnia (despre care vom reveni cu un alt articol). Așadar, cine trece pragul Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj în aceste zile, va avea parte de două evenimente expoziționale remarcabile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...