sâmbătă, 29 martie 2014

Castrul roman de la Porolissum, văzut de sus

Despre Castrul Roman de pe dealul Pomăt, din arealul comunei Moigrad, cunoscut ca și Castrul Roman de la Porolissum am mai scris la rubrica ”Sălajul Turistic”. Primul articol l-am publicat în septembrie 2012, de atunci am fost de multe ori la ceea ce reprezintă după mine, dar și după specialiștii Consiliului Județean Sălaj, cel mai important și reprezentativ obiectiv turistic al județului Sălaj. 


Amfiteatrul roman - din cadrul complexului arheologic Porolissum. Sursa foto: Ghid Video Turistic

Ori de câte ori am ajuns la castrul de pe Dealul Pomăt, am realizat o mulțime de poze, care mai de care mai spectaculoase. Locul încărcat de istorie, te îmbie să declanșezi aparatul de fotografiat. Porta Praetoria - poate cel mai fotografiat obiectiv al complexului arheologic, oferă în funcție de momentul zilei sau de anotimp, imagini spectaculoase. La fel și Amfiteatrul - cel de piatră fiind construit în anul 157 pe vremea împăratului Antonius Pius, te îndeamnă la fotografiat. 

Dacă ajungi la Porolissum în zilele în care aici se desfășoară unul din festivalurile de reconstituire istorică: Porolissum Fest sau Festivalul Roman Zalău - Porolissum, atunci fotografiile realizate de tine sunt mult mai expresive, prind pur și simplu viață.

Însă oricâte cadre ai trage, din orice unghi ai lua în obiectiv vestigiile istorice, nimic nu se poate compara cu imaginile aeriene. Tehnologia ”dronelor” (termenul uzitat nu este cel corect, mult mai aproape de ceea ce sunt ele de fapt este termenul de multicopter) a devenit relativ accesibilă. Firme serioase, dezvoltate pe segmentul fotografiei sau filmărilor aeriene, au în dotare astfel de aparate. Așa este și cazul companiei de producție foto-video, SC Phantom Video Productioon SRL deținută de sălăjeanul Cosmin Giurgiu care a dezvoltat și divizia Filmări Aeriene.

Am scris nu demult despre filmul extraordinar realizat în lumea mirifică a stâncilor cu nume de basm de la Grădina Zmeilor. Spuneam atunci că așteptăm și alte filmări aeriene interesante, ale obiectivelor turistice din județul Sălaj. A meritat așteptarea, pentru că astăzi a apărut pe site-ul Filmări Aeriene, un spectaculos film având durata de circa 4 minute, realizat la Porolissum. 

Filmul, postat pe canalul Vimeo intitulat Porolissum - Bordeland începe cu un zbor lin de circa 1 minut, de-a lungul drumului roman, ce duce de la Vamă la Porta Praetoria, aceasta din urmă fiind apoi survolată de câteva ori din diverse direcții. 

Vizionați filmul aici:


Imaginea de început a filmului


Castrul de pe Dealul Pomăt, văzut de sus. Sursa foto: Ghid Video Turistic

Trecerea la joasă înălțime peste Porta Praetoria sau pe sub arcul de piatră dintre cele două turnuri bastionare, sunt deosebit de spectaculoase. Survolarea clădirii comandamentului sau a întregului complex dau o imagine asupra grandorii acestui castru aflat la granița lumii civilizate. 



Porta Praetoria văzută de sus...Sursa foto: Ghid Video Turistic

Însă, din punctul meu de vedere, cele mai frumoase imagini aeriene surprinse de helicopter, sunt cele în care acesta trece razant peste ceea ce a mai rămas din Amfiteatrul roman. ”Soarele de Piatră” - așa cum extrem de plastic l-a numit unul dintre elevii fotografi participând la proiectul educațional ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”.

Amfiteatrul roman. Sursa foto: Ghid Video Turistic

”Soare de piatră” - Sursa foto: Ghid Video Turistic

Sursa foto: Ghid Video Turistic

Pentru cei care v-ați îndrăgostit deja de Castrul roman de la Porolissum, vă prezentăm un alt film, realizat pe timp de iarnă. Acesta poate fi vizionat accesând link-ul de mai jos:
Mulțumim lui Cosmin Giurgiu pentru permisiunea de a posta imagini aeriene realizate la Porolisuum. Îl așteptăm cu alte filmări la fel de interesante. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...