luni, 14 iulie 2014

Festivalul roman Zalău-Porolissum a ajuns la a X-a ediție

Peste două săptămâni, în perioada 25-26 iulie 2014, centrul municipiului Zalău va fi invadat la propriu de romani, daci și nimfe. Festivalul Roman Zalău-Porolissum, devenit deja tradițional, a ajuns la a X-a ediție. Chiar dacă acesta nu va avea amploarea ultimelor două ediții, când festivalul a beneficiat de finanțare prin cadrul proiectului Regio ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum - instrument de promovare a siturilor arheologice din municipiul Zalău”, ediția din acest an se anunță cel puțin la fel de interesantă. Asta pentru că organizatorii festivalului vor fi Primăria Municipiului Zalău și SC Phantom Video Production





Cunoscându-l pe Cosmin Giurgiu, managerul Phantom Video Production, un adevărat profesionist în domeniu, ce s-a făcut remarcat prin realizarea celui mai bun film de prezentare a Municipiului Zalău și a Castrului Roman de la Porolissum dar și prin superbele filmări aeriene, sunt convins că ediția din acest an va fi una de succes.

Organizatorii încearcă să iasă din rutina ultimelor ediții și schimbă locația festivalului. Dacă în anii anteriori, era de neconceput ca festivalul roman (sau o bună parte a acestuia) să nu se desfășoare în cadrul complexului arheologic Porolissum, iată că această ediție aniversară va avea loc în centrul orașului, pe strada Unirii, pe segmentul de drum aferent Pieței 1 Decembrie 1918. Probabil că decizia de schimbare a locației are ca motivație dorința organizatorilor de a aduce festivalul roman mai aproape de zălăuani. Așa cum am scris anul trecut, încă publicul zălăuan nu gustă festivalurile de reconstituire istorică, prezența la demonstrațiile de luptă ale trupelor de reenactment fiind una extrem de scăzută. 

Nimfele Daciei

Ediția din acest an va fi intens promovată. Este cunoscut parteneriatul dintre Filmări Aeriene (subdivizie a Phantom Video Production) și postul de televiziune Antena 3. Prezența unor parteneri media cum sunt Antena 3, Europa FM, Ghid Video Turistic, Filmări Aeriene, Magic FM și Kiss FM e o garanție a faptului că festivalul va beneficia de o vizibilitate maximă în mass-media. Nu se poate să nu remarci faptul că niciun ziar local sau regional nu apare pe lista partenerilor media, deși sunt convins că ziarele vor scrie pe larg despre eveniment. Și lista sponsorilor este una bogată, cap de afiș fiind compania TenarisSilcotub - o prezență din ce în ce mai activă în viața culturală a orașului. Mai apar sponsori ca și Unicarm, AVE, SC Prefcon SRL, SC Sarmis SA, SC Multicom SRL, SC Tora SRL, SC Comigex SRL și SC Tacon SRL. 

Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria
Lupii Daciei
Un festival istoric cum se vrea a fi cel ce va avea loc la Zalău, nu ar fi nimic fără prezența unor trupe de reenactment (reconstituire istorică). Am mai spus-o și cu altă ocazie, Zalău este un oraș privilegiat din acest punct de vedere, în sensul că aici activează sub patronajul Asociației Amicii Muzeului, nu mai puțin de patru astfel de formații: trupa de romani - Cohors III Campestris Civium Milliaria, trupa de daci - Lupii Daciei, trupa de barbari - Magna Sarmatia și trupa feminină de arcași - Numerus Palmyrenorum. Alături de aceste formații, la Zalău vor fi prezente și deja cunoscutele Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, poate cea mai veche trupă de reconstituire istorică din țară; Legio XIII Gemina din Alba Iulia - trupă ce s-a înființat în urmă cu doar doi ani; Gladiatorii din Oradea - o trupă care va veni pentru prima dată la Zalău. Desigur, nu vor lipsi veteranii festivalului, romanii din Szombathely (Ungaria) care alcătuiesc Savaria Legio XV Apollinaris. Pe străzile Zalăului se vor auzi din nou strigătele ”Ave Porolissum” sau ”Dacia Liberă”.

Savaria Legio XV Apollinaris
Cei curioși vor putea asista la demonstrații de luptă, la prezentarea armamentului din dotarea fiecărei formații, vor putea vizita tabăra civilă cu meșteșuguri antice ce va fi deschisă pe durata întregii zile. Nu va lipsi nici muzica, dansul și teatrul antic. Practic va fi ca și o întoarcere în timp, în anii de glorie ai Imperiului Roman, a cărei frontieră era în apropierea Zalăului.


Programul din acest an al festivalului este următorul:

  • vineri / 25 iulie 2014
20:00 - Parada Festivalului pe traseul Primăria Municipiului Zalău - b-dul Mihai Viteazul (zoan Zahana) - întoarcere pe bulevard - str. 9 Mai - scena casei de Cultură a Sindicatelor

20:30 - Deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău - Porolissum
  • sâmbătă / 26 iulie 2014
11:00 - 11:20 - Prezentarea programului. Dans arhaic cu Nimfele Daciei
11:20 - 12:00 - DEmonstrații de luptă Savaria LEGIO XV Apollinaris din                                  Szombathely (Ungaria)
12:00 - 12:10 - dans arhaic Nimfele Daciei
12:10 - 12:50 - Demonstrații de luptă Asociația Amicii Muzeului din Zalău                             (Cohors III Campestris, Numerus Palmyrenorum, Lupii Daciei,                          Magna Sarmatia)
12:50 - 13:00 - Dans arhaic Nimfele Daciei
13:00 - 13:40 - Demonstrații de luptă Asociația Terra Dacica Aeterna din Cluj-                        Napoca
13:40 - 13:50 - Dans arhaic Nimfele Daciei
13:50 - 14:30 - Demonstrații de luptă LEGIO XIII Gemina din Alba Iulia
14:30 - 14:40Dans arhaic Nimfele Daciei
14:40 - 15:20 - Demonstrații de luptă Gladiatorii din Oradea
15:20 - 15:30Dans arhaic Nimfele Daciei
15:30 - 16:10 - Teatru cu trupa Skepsis din Alba Iulia. Piesa ”Osândirea lui                            Prometeu”
16:10 - 16:20Dans arhaic Nimfele Daciei
16:20 - 17:00 - Vox dacorum - reconstituire muzică arhaică (instrumentală și                          vocală)
18:00               - Marea bătălie romani vs.barbari

Afișul festivalului




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...