miercuri, 2 iulie 2014

Scările Rákóczi din Târgu Mureș, cele mai frumoase din țară

În ultimul timp conceptul de artă urbană ia amploare. Arta urbană poate fi definită ca un curent artistic contemporan ce își propune integrarea în spațiul public al orașului, actul artistic. Este o formă de artă cât de cât organizată, realizată în general de artiști, spre diferență de ceea ce se numește artă stradală (street art) care e la îndemâna oricui. Aceasta din urmă se referă în special la grafitti. În marile orașe ale lumii, din ce în ce mai mulți artiști crează și expun în spațiul public. De la grafitti la mozaicuri, de la stickere sau afișe la sculpturi sau diverse informații, toate fac parte din acest curent artistic contemporan.Dincolo de aspectul artistic, de emoția pe care o stârnește fiecare operă de artă, unele elemente de artă urbană au și un mare potențial turistic. Cei care vizitează orașul respectiv vor să vadă ”minunea”, vor să interacționeze cu ea.


Scările Rákóczi înainte și după vopsire. Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania



Chiar dacă la noi în România, curentul artistic nu este foarte pregnant, au apărut în ultimul timp tot felul de proiecte care încearcă să schimbe fața orașelor noastre ponosite. Orice astfel de proiect merită salutat și încurajat.
Unul dintre acestea surprinde prin idee și realizare. Imaginați-vă un șir lung de trepte. Cum vi s-ar părea ca acestea să fie pictate în motive populare românești? Nu-i așa că ați vrea să le vedeți, să le urcați? Ei, minunea s-a produs la Târgu Mureș. Cele 70 de trepte ale scărilor Rákóczi au fost vopsite în motive populare specifice Transilvaniei, devenind veritabile atracții turistice.
Scările Rákóczi au fost construite în anul 1902 de către arhitectul Soós Pál și sunt denumite astfel în onoarea principelui Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea (1676 - 1735) cel care a condus răscoala curuților împotriva Imperiului Habsburgic.


Modele tradiționale ardelenești. Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Ideea aparține celor de la Green Art Tour și a fost pusă în practică cu ajutorul Liceului de Artă din Târgu Mureș. Am stat de vorbă cu echipa Digital Transilvania, pe pagina lor de socializare au apărut imagini cu aceste scări. 

Foto-Travel: Am găsit pe pagina voastră de Fecebook imagini spectaculoase cu scările Rákóczi din Târgu Mureș. Ce ne puteți spune despre idee, despre proiect? 
Digital Transilvania: Vopsirea scărilor Rákóczi face parte dintr-un proiect mai amplu, numit Digital Transilvania, care are ca obiectiv principal atragerea turiștilor în municipiul Târgu Mureș. Ideea vopsirii scărilor cu un model digital (din pixeli) a venit din partea membrilor asociației Green Art Tour, în primăvara anului 2014. Proiectul picturii de tip street-art al scărilor Rákóczi se numește Digital Transilvania. Acesta a fost implementat în parteneriat cu Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, sub îndrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita și Renata Veer. Elevii care au participat atât la concursul de idei pentru designul scărilor cât și la vopsirea acestora sunt următorii: Orza Teodora (coordonatorul grupului), Sava Larisa, Duca Andreea, Gliga Bogdana, Baciu Raluca, Farkas Andreea, Simon Boroka, Iordache Rudolf, David Kasler, Vida Krisztina, Cojan Carina, Turk Andreas, Nagy Deia, Csegoldi Norbert. În realizarea acestui proiect au participat și voluntari locali, naționali și internaționali. Intervenția cu vopsele nepermanente (pe baza de apă) asupra scărilor Rákóczi a fost avizată de Primăria Municipiului Târgu Mureş şi Ministerul Culturii. Tema designului este una digitală, realizată pe bază de pixeli, reprezentând motive tradiţionale ardeleneşti. Deşi scările Rákóczi nu sunt prevăzute în lista monumentelor istorice din judeţul Mureş, sperăm ca prin intermediul proiectului Digital Transilvania, acestea să devină un punct de atracţie pentru turişti.


Motive populare create din pixeli. Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Foto-Travel: De ce a fost ales un motiv popular? De ce sub formă de pixeli? Digital Transilvania: Festivalul Digital Transilvania conţine o varietate de activităţi cu tematici digitale. Vopsirea scărilor Rákóczi în model tradiţional ardelenesc se încadrează perfect atât în tema festivalului cât şi în susţinerea obiectivului general şi anume acela de a promova turismul în zonă, prin promovarea obiceiurilor tradiţionale sau a patrimoniului cultural.


Motive tradiționale ardelenești pe scările Rákóczi din Târgu Mureș. Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Foto-Travel: Cum au primit locuitorii orașului această schimbare?
Digital Transilvania: Locuitorii din Târgu Mureş sunt mai atenţi cu scările Rákóczi. Parcă nu mai obosesc atât de tare când le urcă. Mulţi se opresc şi fac fotografii. Probabil toţi se bucură de înlocuirea griului întunecos al celor 70 de trepte cu un model care înfăţişează motive tradiţionale ardeleneşti.

Foto-Travel: Am observat că ați încercat să promovați Scările Rákóczi pe platforma Borepdanda, acolo unde există o galerie a celor mai frumoase scări din lume. Ce șansă au scările noastre în competiție cu altele la fel de spectaculoase?
Digital Transilvania: Ideea de a promova scările Rákóczi pe site-ul boredpanda nu ne aparţine, dar ne bucură pentru că vine de la oamenii care apreciază ceea ce am creat. Nu ştim cum funcţionează aceste înscrieri pe site, dar cu siguranţă modelul scărilor din Târgu Mureş va pătrunde în topul celor mai frumoase trepte pictate, în momentul în care va fi jurizat de o comisie alcătuită din artişti. În cazul în care trebuie un anumit număr de voturi pentru a pătrunde în top, cerem sprijinul tuturor celor care apreciază proiectul Digital Transilvania să voteze scările Rákóczi.

Nu-i așa că vrei să urci aceste scări? Sursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania
Foto-Travel: Poate fi Arta Urbană un mijloc de promovare turistică?
Digital Transilvania: Bineînțeles! Cimitirul Vesel din Maramureș poate fi un exemplu...

Foto-Travel: Ce alte proiecte aveți în vedere?
Digital Transilvania: Sunt multe proiecte pe care le avem în vedere, dar le vom anunța la momentul potrivit pe pagina noastră de Facebook. facebook.com/DigitalTransilvania


O colecție de imagini a celor mai frumoase scări, alături de care s-ar putea regăsi și scările Rákóczi poate fi vizualizată aici


UPDATE:  
8.07.2014 / scările Rákóczi sunt cele mai votate ăn clasamentul propunerilor de pe site-ul Boredpanda

15.08.2014 /  ideea celor din Târgu Mureș este preluată și alții. Un cititor ne semnalează faptul că scările din complexul studențesc Hașdeu din Cluj-Napoca au fost și ele pictate. Iată și un articol publicat de Transilvania Reporter

2 comentarii:

  1. Foarte interesanta initiativa, ar trebui sa atraga turisti, eu, de exemplu, as fi curioasa sa le vad!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru informație. Mă bucur că ideea celor din Târgu Mureș este preluată și de alții.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...