sâmbătă, 27 septembrie 2014

Expoziție Dürer la Cluj?

În efortul de a obține desemnarea din partea României pentru a fi Capitală Culturală Europeană în 20121, Clujul se luptă în a atrage și organiza evenimente culturale de prim rang. Dacă din punct de vedere al festivalurilor, orașul de pe Someș nu stă rău deloc, iată că și din punct de vedere al expozițiilor importante, Clujul intră în ”lumea bună”. În primăvara acestui an, capul de afiș al expozițiilor clujene l-a ținut fantastica stagiune cu gravurile lui Rembrandt, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Iată că acum există premisele ca în 2015 aceeași societate Euro Art Luxembourg să aducă în premieră la Cluj picturile lui Albrecht Dürer.





Ar fi o lovitură de imagine dată de Muzeului Etnografic al Transilvaniei, și așa cum deja organizatorii expoziției ”Rembrandt - apogeul artei gravurii” ne-au obișnuit, sunt sigur că o expoziție cu operele lui Albrecht Dürer ar fi bine primită de public. Clujenii au ratat la milimetru că în 2015 să aducă expoziția ”Salvador Dali - Divina Commedia”, câștig de cauză având Sibiul și Timișoara care vor expune operele faimosului artist. Așa că nu-și mai pot permite să piardă o altă expoziție importantă. 

Albrecht Dürer (1471-1528) s-a născut la Nürnberg dintr-o familie ce provine din regatul Ungariei. Tatăl său Albrecht Ajtósi cunoscut și sub numele de Albrecht Dürer cel Bătrân, este originar din localitatea Ajtós azi localitate aparținătoare orașului maghiar Gyula (Jula). Unul dintre frații lui Albrecht Dürer cel Bătrân a fost preot catolic la Oradea.  Deși tatăl lui Albrecht Dürer a fost giuvaergiu, lucrând în aur, tânărul Albrecht a fost atras mai degrabă de gravura în lemn. Operele sale sunt influențate de ideile Renașterii, Umanismului și Reformei, au contribuit decisiv la dezvoltarea gravurii ca formă d eartă d esine stătătoare. De-a lungul carierei sale, Albrecht Dürer realizează la comandă și picturi monumentale, printre cele mai cunoscute numărându-se tabloul de altar ”Rosenkranzfest” (Sărbătoarea Rozarului) din 1506, ”Adam și Eva” din 1507 sau tablourile monumentale din ultima parte a vieții ”Petru și Pavel” respectiv ”Marcu și Ioan”.


Albrecht Dürer - autoportret (1500)
Cu toate aceste contribuții la pictura vremii, numele lui Albrecht Dürer va rămâne legat de celebra gravură în cupru ”Melancolia I” din 1514. Sunt atâtea simboluri ascunse (voit?) în acestă lucrare încât au fost scrise cărți întregi pe această temă. E greu și până să identifici obiectele din imagine: personajul principal e o femeie sau un înger? Clădirea e în construcție? e un șantier, un turn, o casă? Animalul pe a căriu aripi scrie Melancolia e un liliac, o șopârlă sau un dragon? Ultima literă este cifra romană 1 sau litera I? Și pentru ca acestă gravură să fie și mai ermetică, apare și un pătrat magic. 


Melancolia - gravură de Albrecht Dürer
Viitoarea expoziție Dürer de la Cluj este programată pentru perioada martie - iunie 2015, așa cum apare deja pe pagina de facebook a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Va fi cu siguranță un eveniment cultural de excepție, de reușita căruia depinde aducerea pe viitor a unor nume consacrate ale artei universale. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...