miercuri, 10 septembrie 2014

Miskolc, o destinație perfectă

Miskolc (Mișcolț) este exemplul perfect de oraș ușor de vizitat și care reușește să te surprindă prin farmecul său, prin mixul de culturi și religii, prin istoria bogată și prin varietatea obiectivelor turistice. Situat în zona de nord a Ungariei, având conexiuni rutiere bune prin intermediul autostrăzii M30, Miskolc este foarte ușor accesibil românilor din nord vestul țării, fiind situat la aproximativ 265 km de Zalău. Miskolc este al treilea oraș ca mărime din Ungaria și unul dintre cele 23 de orașe cu statut de comitat ale țării, fiind reședința județului Borsod-Abaúj-Zemplén. 



Istorie milenară
Orașul Miskolc este considerat a fi cea mai veche așezare din Ungaria, prezența omului fiind atestată cu 70.000 de ani în urmă în centrul orașului, pe dealul Avas. Aici, o superbă biserică gotică datând din secolul al XV-lea, alături de o clopotniță veche și ea de 400 de ani, străjuiește orașul. Cel mai vechi cimitir reformat înconjoară biserica. Pietrele reci, înnegrite de vreme, sunt martorii tăcuți ai istoriei și dovada clară că nimic nu este veșnic. De pe Avas se poate coborî pe strada de trepte (lépcsősor) direct în piața Erzsébet în mijlocul căreia se află statuia revoluționarului Kossuth Lajos, omniprezentă în orașele Ungariei. Pe caldarâmul din jurul statuii, se află un interesant cadran solar. Cum în ziua aceea, cerul era acoperit de nori, nu mi-am dat seama cum funcționează.


Statuia lui Kossuth și dealul Avas în fundal
cadran solar
scările spre Biserica din deal

În jurul bisericii care se remarcă prin ferestrele lungi, ogivale cu vitralii și contraforții masivi, se află cimitirul, cel mai vechi din Ungaria. Pietrele funerare, roase de vreme și acoperite de mușchi sunt martore tăcute a istoriei milenare a orașului. La intrare în cimitir există (așa cum este de altfel normal) o hartă a acestuia, pe care sunt marcate locul în care se află monumentele funerare ale unor personalități marcante ale orașului. 


harta cimitirului reformat Avas
Cimitirul reformat, printre cele mai vechi din Ungaria
Pietre funerare în cimitirul Avas
Printre personalitățile marcante născute în Miskolc se numără și Andrei Șaguna – mitropolitul Ardealului, militant pentru drepturile creștinilor ortodocși și ale românilor. S-a născut la Miskolc la 20 ianuarie 1808 din părinți aromâni, originari din Grabovac de lângă Moscopole. A murit pe 28 iunie 1873 la Sibiu și a fost canonizat de către biserica ortodoxă în 2011. Este înmormântat la Rășinari.


monedă comemorativă cu efigia lui Andrei Șaguna

Ce să vezi în Miskolc?
Principala stradă a centrului vechi a orașului, Széchenyi István útca, oferă poate cea mai romantică și mai plină de farmec imagine a orașului. Străjuită de felinare și clădiri elegante, unele dintre ele fiind adevărate bijuterii arhitectonice, strada aduce foarte mult cu o altă stradă celebră: Strada Mare din Košice, oraș cu care Miskolc este înfrățit. Széchenyi István útca este stradă pietonală, pe mijlocul căreia circulă doar tramvaiul – Miskolc fiind al treilea oraș din Ungaria care a introdus tramvaiul la 10 iulie 1897. Fiind o stradă pietonală (excepție făcând tramvaiul) trotuarele sunt largi, generoase, pavate cu dale și având multe bănci pentru odihnă. Iluminatul public este asigurat de lampadare elegante cu aspect de epocă. 


strada principală din Miskolc

Poți aștepta tramvaiul pe o bancă, uitându-te în vitrina unui magazin

Tot pe Széchenyi István útca se află clădirea impresionantă a Teatrului Național din Miskolc (www.mnsz.eu) ce datează din 1823. La câțiva metri, pe o stradă lăturalnică se găsește unul dintre cele mai spectaculoase și mai interesante muzee din Miskolc. Este vorba despre Muzeul Actorului din Miskolc (Szinészmúzeum). Pentru un preț de doar 600 forinți (9 lei) vizitatorii au parte de o incursiune emoționantă în lumea mirifică a actorilor. Sunt expuse diverse costume folosite de actori în piese de teatru celebre, afișe, documente de epocă, fotografii și obiecte personale aparținând actorilor. Este reconstituită chiar și o scenă pe care sunt păpuși costumate cu piese de vestimentație ce încearcă să reproducă cât mai fidel originalul. Există și un sector multimedia, pot fi accesate pe display-uri diverse arii din opere sau piese de teatru.



Intrarea în clădirea ce adăpostește Muzeul Actorilor
Obiecte ce au aparținut actorilor ambulanți
Păăuși îmbrăcate în costume din arii celebre

Miskolc este un oraș al teatrului și al artiștilor. Acolo unde se află casele de bilete, cineva a transformat vechile cabine telefonice în mici opere de artă stradală. Sus, ca o ghirlandă sunt câteva drapele, mai degrabă mici stegulețe cu denumirea țării respective și emblemele acestora. Printr-un gang se ajunge în ceea ce pare a fi o curte interioară. Clădirea principală, cea din față este un melanj interesant de vechi și nou, de beton și sticlă. Busturile câtorva actori sau regizori, renumiți străjuiesc ceea ce ar putea fi denumită aleea actorilor: Nagy Attila (1933-1992) sau Latabár Endre (1811-1873) fiind doar doi dintre aceștia. Ceea ce este interesant în această curte interioară este faptul că obloanele clădirilor laterale sunt frumos decorate.


Actorii sunt prețuiți în Miskolc




Lăsând strada principală deoparte, se poate ajunge urmând strada pietonală Déryné útca în principala piață a orașului: Piața Eroilor (Hösök tere). Această stradă pietonală are un farmec aparte, dat de drumul șerpuit, de felinarele  ce amintesc de socolul al XIX-lea și de silueta Bisericii Minorite ce se profilează. Piața  este dominată de monumentul închinat eroilor revoluției de la 1848. În vârful unei piramide de marmură pe laturile căreia sunt imprimați anii importanți din istoria țării se află un grup statuar ce reprezintă un cortegiu funerar alcătuit din patru bărbați goi cu resturi de lanțuri la încheietura mâinilor, având pe umeri un sarcofag. Pe cele patru laturi ale sarcofagului sunt gravate versurile celebrei poezii Szózat a lui Vörösmarty Mihály, poezie patriotică ce se constituie într-un veritabil ”crez” și care îndeamnă la iubirea necondiționată a țării: ”Hazádnak rendületlenűl / Légy hive, oh magyar” - ”Maghiarule fii necontenit credincios țării tale”. Piața este flancată de impunătoarea biserică minorită pe de o parte și de o superbă sinagogă de cealaltă parte.



Biserica Minorită și monumentul închinat eroilor

Monumentul eroilor

Nu departe de aici se află piața Deák Ferenc, dominată de statuia celebrului politician și de o impresionantă Panoramă a Transilvaniei, flancată de drapelele Ungariei. Explicațiile sunt date în engleză, maghiară, poloneză și …cu caractere runice specifice Ținutului Secuiesc! Chiar și steagul care sugerează limba în care este scris textul, este steagul Ținutului Secuiesc. Pictura panoramică de mari dimensiuni reprezintă reproducerea unei celebre picturi din 1898 realizată de pictori polonezi, maghiari și germani și care a fost expusă pentru prima dată la Budapesta cu ocazia aniversării a 50 de ani de la revoluția din 1848. Cele mai multe fragmente din pictura originală se găsesc la Tarnów în Polonia.




Statuia lui Deák Ferenc
Explicații în limbile maghiară, poloneză, engleză și...secuiască
Unde să mănânci?
Dacă sunteți în căutarea unui local cochet în care să serviți masa și dacă iubiți fotografiile vechi, atunci Fapados Bistró, de pe Széchenyi István útca poate fi alegerea perfectă. Cu un decor ce imită interiorul unui vagon de tramvai din secolul XIX, cu imagini vechi ale orașului și cu prețuri mai mult decât rezonabile, aici se poate servi meniul zilei cu doar 750 forinți de persoană (aproximativ 12 lei).


Interiorul localului Fapados Bistró


Capitala ortodoxismului maghiar
Nu departe de aici se află una din atracțiile turistice importante ale orașului Miskolc, Biserica Ortodoxă Maghiară „Sfânta Treime”, o impunătoare biserică construită în stilul barocului târziu de către grecii ce s-au refugiat din calea atacurilor otomane din secolele XVII-XVIII. Biserica se poate lăuda cu cel mai mare iconostas de lemn pictat din Europa Centrală. Acesta, datând din 1793 măsoară nu mai puțin de 16 metri înălțime și conține 88 de icoane de o valoare inestimabilă, opera lui Jankovich Miklos. Muzeul Ortodox ce funcționează în curtea bisericii, oferă vizitatorului o colecție impresionantă de odoare bisericești, de icoane pictate pe lemn vechi de aproape 300 de ani, de țesături și broderii liturgice dar și documente importante din istoria ortodoxismului maghiar. Un set de trei piese din 1721 realizate de către meșteri macedoneni sau statueta Madona Neagră din Kazan dăruită de Împărăteasa Rusiei Ecaterina cea Mare, sunt printre cele mai valoroase exponate. Este un muzeu extrem de bine întreținut, ce se ridică la cele mai exigente standarde. Biserica și muzeul pot fi vizitate la prețul de 700 forinți (aproximativ 10 lei).


Biserica ortodoxă 
Iconostasul bisericii ortodoxe din Miskolc, unul dintre cele mai mari din estul Europei


icoane la Muzeul Bisericii Ortodoxe



Muzeul are o colecție valoroasă de cărți vechi

Omagiu lui Lăbuș
Orașul este străbătut de la vest la est de râul Szinva, ce izvorăște din Munții Bükk aflați în apropierea acestuia. Aproape de intersecția străzilor Kazinczy Ferenc și Arany János, pe malul râului, se află Szinva Terrace – cea mai nouă piață a orașului. O statuie mai puțin obișnuită atrage atenția. Este vorba de statuia ce-l reprezintă pe câinele Mancs (Lăbuș) – cel care a participat alături de stăpânul său și echipa de salvatori Spider la sute de operațiuni de salvare în întreaga lume. Statuia câinelui, decedat în 2006, a devenit loc de pelerinaj, aici fiind depuse jerbe de flori și aprinse lumânări în memoria cestuia. Este impresionant să vezi cum mamele îi îndeamnă pe copii „să-i mulțumească lui Lăbuș pentru viețile salvate”.






În jurul orașului
Miskolc este recunoscut și pentru învecinarea cu trei dintre cele mai căutate obiective turistice ale Ungariei. La mai puțin de șase kilometri de centrul orașului se află stațiunea Miskolctapolca, celebră pentru băile termale de peșteră, unice în Europa. 



La șapte kilometri se află cetatea medievală de la Diósgyőr. Merită vizitată în special pentru a vedea cum au reușit ungurii să renoveze și să înscrie în circuitul turistic o cetate medievală.



De asemenea, la doar 13 kilometri de centrul orașului, la intrarea în Parcul Național Bükk, pe malul lacului Hamori se află cunoscuta stațiune Lillafüred. Despre toate aceste trei atracții, puteți citi în următorul articol dedicat zonei Miskolc.






Observație:
Acest articol a fost publicat prima dată pe site-ul cluj.travel cu titlul ”Miskolc, orașul porților deschise”. Republicarea lui se face cu acordul administratorului.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...