marți, 18 noiembrie 2014

Cele mai frumoase orașe în viziunea Condé Nast Traveler

La finalul fiecărui an, cele mai prestigioase publicații de travel realizează diverse clasamente pe baza preferințelor cititorilor. Este și cazul publicației Condé Nast Traveler care și-a interogat cititorii cu privire la cele mai bune 25 de orașe din lume. Clasamentul a fost realizat pe baza votului a 77.000 de fani ai publicației. Europa domină clasamentul, nu mai puțin de 10 orașe figurând în topul ”Readers Choise Awards 2014”. Urmează apoi America de Nord cu 7 orașe în clasament, Asia cu 6 orașe, Australia și Africa cu câte 1 oraș. De altfel chiar și în primele 10 poziții ale acestui clasament se găsesc nu mai puțin de 5 orașe europene, toate destinații turistice de top. Dacă v-am trezit deja interesul, aflați că primul loc al clasamentului e ocupat de un oraș european: Florența.




Florența, capitala Toscanei ocupă prima poziție în clasament cu un scor de 83.870. ”Florenţa este o prezenţă perenă a topurilor, frumusețea ei regăsindu-se în artă, arhitectură, istorie și gastronomie” - sunt de părere editorii publicației. 

Florența văzută din Turnul lui Giotto
Impunătoarea fațadă a Domului din Florența
Poziția a doua este ocupată de Charleston, oraș din Carolina de Sud. A pierdut prima poziție a clasamentului la o diferență mică, obținând un scor de 83.792. Surprinzătoare este cea de a treia treaptă a podiumului, pe care se situează capitala Ungariei, Budapesta. În alegerea editorilor care atribuie orașului un scor de 83.727, sunt invocate dincolo de atracțiile turistice clasice ”cafenelele legendare cum ar fi New York Kávéház sau Gerbeau dar și SPA-urile contruite în secolele XVI-XVII”. Imaginea ce însoțește prezentarea este o superbă panoramă asupra Podului cu Lanțuri (Széchenyi Lánchíd) și a malului Pestei văzut din cetatea Budei.

Budapesta se situează pe locul III: imagine nocturnă asupra cetății Budei
 
Biserica Mátyás din Budapesta
Între primele 10 intrări ale topului se mai află orașe ca  Cape Town (Africa de Sud), San Miguel de Allende (Mexic), Praga (Cehia), Roma (Italia), Siem Reap (Cambodgia), Barcelona (Spania) sau Santa Fe (Statele Unite). 

Cracovia este pe locul 11 în acest clasament
Capitala Austriei, Viena se află pe locul 15
Siena se situează pe locul 16
Dacă Europa domină clasamentul, Statele Unite ale Americii are cele mai multe orașe în top (5 la număr), urmată de Italia cu 3 intrări și Austria, respectiv Tailanda cu câte 2 intrări. 

Praga în primele 10 orașe ale lumii
Clasamentul final este:
1. Florența / Italia
2. Charleston / SUA
3. Budapesta / Ungaria
4. Cape Town / Africa de Sud
5. San Miquel de Allende / Mexic
6. Praga / Cehia
7. Roma / Italia
8. Siem Reap / Cambodgia
9. Barcelona / Spania
10. Santa Fe / SUA
11. Cracovia / Polonia
12. Lunag Prabang / Laos
13. Bangkok / Tailanda
14. Beirut / Liban
15. Viena / Austria
16. Siena / Italia
17. New Orleans / SUA
18. Quebec City / Canada
19. Sydney / Australia
20. San Francisco / SUA
21. Chiang Mai / Tailanda
22. Salzburg / Austria
23. Chicago / SUA
24. Bruges / Belgia
25. Kyoto / Japonia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...