Clujul este în acest an Capitală Europeană de Tineret. Așa cum era de așteptat, pe întregul an sunt programate a se desfășura o mulțime de activități, care au ca scop promovarea culturală a orașului, implicarea tinerilor prin activități specifice (calendarul complet poate fi vizualizat aici). Se știe că întregul proiect este implementat de Federația SHARE Cluj-Napoca care reunește nu mai puțin de 36 de asociații și organizații de tineret ce activează în oraș.
Unul dintre proiectele asumate de Federația SHARE (mai sunt multe alte proiecte ale partenerilor), este cel intitulat simplu și sugestiv Day 15. Așa cum se arată în prezentarea acestuia, pe site-ul www.cluj2015.eu: ”scopul proiectului este de a derula 12 evenimente de implicare a comunității în acțiuni simple care transmit mesaje generale și care contribuie la sentimentul de apartenență față de Cluj-Napoca. Proiectul se derulează în cadrul programului Youth@Cluj-Napoca 2015 în fiecare zi 15 a lunilor din anul de referință 2015”. Și privind retrospectiv la cele două activități deja desfășurate, cea din 15 ianuarie și respectiv cea din 15 februarie, se poate spune că sunt activități care au avut un puternic impact la public.
Day 15 - ianuarie: Literatura trăiește
Ambele activități au fost legate într-un fel de semnificația zilei respective în conștiința publică. Astfel, de exemplu, în data de 15 ianuarie 2015 când s-a aniversat împlinirea a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, organizatorii au reușit să-i surprindă pe clujenii care folosesc mijloacele de transport în comun. Aceștia au avut plăcuta surpriză să constate că pe geamurile autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor sunt lipite autocolante cu citate din autori clasici și contemporani, scrise în cele cinci limbi oficiale ale proiectului Cluj Capitală Europeană de Tineret: română, maghiară, germană, engleză sau franceză. Citatele respective au fost selectate la cererea echipei de proiect de către Centrul Cultural German, British Council, Institutul Francez respectiv filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Un scurt reportaj realizat de TVR pe această temă, poate fi vizualizat aici, iar un articol publicat de săptămânalul Transilvania Reporter poate fi citit on-line aici. Întrega listă cu cele 50 de citate, poate fi consultată pe site-ul oficial al proiectului Cluj Capitală Europeană de Tineret. Concomitent, voluntarii proiectului au împărțit 4500 de semne de carte (3000 cu aceleași citate și 1500 cu informații despre Cluj-Napoca) în mijloacele de transport în comun care au afișat citatele.
Day 15 - februarie: Walls of Cluj-Napoca
Zidurile, prin definiție, sunt elemente ce simbolizează separare, izolare sau segregare. Zidurile pot să unească - vorbim de o comunitate cuprinsă între acestea, cu referire la rolul zidurilor unor fortificații medievale de exemplu. Zidurile pot să despartă - de cele mai multe ori se întâmplă așa, și este suficient să ne gândim la zidurile ghetourilor sau la celebrul Zid al Berlinului. Clujul are câteva ziduri care stau în picioare și amintesc de trecutul medieval al orașului. Tocmai aceste ziduri au fost vizate prin activitatea lunii februarie. Concret, au fost gândite și executate trei instalații constând din imagini realizate din mii de origami colorate (flori de lotus realizate prin tehnica origami). Zidurile vizate fiind cele de pe strada Constanța, strada Potaissa și zona Pieței Muzeului.
Concret pe cele trei ziduri au fost montate flori de lotus realizate prin tehnica origami, pentru a ”desena” o inimă (doar suntem în preajma zilei de 14 februarie!) pe zidul de pe strada Potaissa, un urs în zona pieței Muzeului și cel mai atractiv ”desen” - un chip uman văzut din profil ce pare să arunce ”cuvinte” ce se transformă într-un curcubeu multicolor de flori de lotus pe zidul de pe strada Constanța.
Desigur, pentru realizarea celor trei instalații, au fost necesare zeci de mii de flori de lotus. Acestea au fost confecționate de voluntari: copii și elevi de la diverse grădinițe, școli și licee din oraș sau organizații de tineret. Au dat o mână de ajutor până și bunicii din centrul de zi pentru vârstnici. Cu toții, copii, adolescenți sau adulți s-au implicat pentru a realiza cele 15.000 de flori de lotus din care o parte au fost folosite pentru realizarea celor trei instalații iar altele au fost împărțite de voluntari clujenilor împreună cu materiale ale Consiliului Europei pentru susținerea mișcării ”No Hate Speech”. Pe rețelele de socializare a fost postat chiar și un tutorial care explică cum se ajunge la realizarea florii de lotus.
Impactul vizual al instalațiilor, mai ales a celei de pe strada Constanța a făcut ca mii de clujeni sau turiști aflați prin oraș să se fotografieze cu aceste superbe ”desene”, imaginile rezultate fiind share-uite pe rețelele de socializare. Chiar și site-ul Bored Panda, celebru pentru promovarea proiectelor de tip Street Art. Sub genericul ”origami invasion in Transylvania” sunt prezentate câteva din imaginile realizate cu aceste instalații.
Paralel cu cele trei instalații montate pe zidurile Clujului, au avut loc alte două evenimente conexe ce se înscriu temei din luna februarie. La Casa TIFF elevii au discutat despre fenomenul bullying - atât de prezent printre tineri. Tot la Casa TIFF a rulat documentarul ”Valea Plângerii” ce descrie Holocaustul romilor, deportați de către regimul Antonescu în Transnistria între anii 1943-1945.
Day 15 - lunile viitoare
Pe site-ul www.cluj2015.eu există un calendar al activităților ce urmează a se desfășura pe întreg parcursul anului în care Cluj-Napoca este Capitală Culturală de Tineret. Sunt activități asumate de Federația SHARE sau de instituțiile partenere. În calendar nu apar trecute celelalte activități din cadrul proiectului Day 15, asta pentru că încă nu sunt toate concretizate.
L-am rugat pe domnul Răzvan Luca, coordonatorul proiectului, să ne dea mai multe amănunte legate de viitoarele activități. Dovedind deschidere în acest sens ne-a furnizat descrierea generală a evenimentelor. Data de desfășurare a acestora va fi legată de mijlocul fiecărei luni, însă ordinea în care se vor derula și durata acestora rămâne o surpriză. Oricum, pe pagina oficială de facebook vor fi postate din timp toate activitățile precum și reacții la acestea însoțite de imagini.
Iată așadar câteva din activitățile viitoare:
- Light: prin lumină vor fi puse în evidență un spațiu public, o clădire și un spațiu interior cu potențial încă neexplorat din oraș;
- Multicultural Design: eveniment ce dorește să creeze un dialog intercultural prin intermediul designului. Vor fi organizate expoziții indoor și outdoor de design (design de produs, design vestimentar, grafică etc);
- Street-Art: lucrări de street-art vor fi presărate în întreg orașul dar care împreună vor forma un traseu turistic alternativ;
- Planting: prin organizarea unor campanii de plantare realizată de voluntari (elevi și studenți) care să contribuie la îmbunătățirea spațiului verde din oraș;
- Share The Sky: un concept în premieră națională, o zi întreagă de activități în Parcul central la 50 de metri în aer;
- Plaja Grigorescu: amenajarea unei plaje pe malul Someșului într-un cartier rezidențial ce se dorește a fi unul din elementele de coagulare a comunității;
- No Cars: închiderea circulației auto pe unele străzi principale și adiacente centrului istoric și realizarea unei simulări de weekend a unui centru istoric pietonal coerent;
- Harvest: activarea cartierelor orașelor cu activități de apropiere între oameni și de spargere a barierelor culturale, etnice și de vârstă. Demonstrații de gătit în aer liber;
- Share Space: spectacole de muzică, de dans sau de teatru în locuri din oraș în care n-am mai fost organizate până acum, în spații inedite și neconvenționale;
- Charity Fair: amenajarea unui spațiu de Crăciun în care orice entitate ce va derula proiecte și evenimente sociale și caritabile cu ocazia sărbătorilor de iarnă vor putea să-și desfășoare activitatea în spațiul gândit de organizatori.
Trebuie precizat faptul că întregul proiect Day 15 este finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.
Așadar se anunță evenimente interesante la Cluj-Napoca. În măsura în care timpul vă permite, încercați să ajungeți în Capitala Europeană a Tineretului la mijlocul fiecărei luni. Iar dacă nu puteți, dați cel puțin un SHARE acestui articol, sigur va interesa pe cineva!
Toate imaginile care însoțesc acest material sunt preluate de pe pagina de facebook Day 15, cu acordul administratorilor acesteia. Mulțumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu