joi, 11 mai 2017

La Creaca se inaugurează ”Odaia Țărănească”

Comuna Creaca face pași importanți în promovarea turistică. Am scris deja despre salba de biserici de lemn din satele comunei, una mai frumoasă decât cealaltă. Iar dincolo de aceste monumente de arhitectură se află alte câteva obiective cu mare potențial turistic: Muzeul Satului Borza sau Casa Muzeu Radio Nostalgia din Brusturi fiind doar două dintre acestea. Și cum comunitatea comunei Creaca este una activă, dornică de a-și promova tradițiile, în centrul de comună se va inaugura pe data de 21 mai 2017 ”Odaia Țărănească”.



”Odaia Țărănească” se vrea a fi o colecție etnografică ce vine să completeze zestrea adunată deja în cadrul mini-colecției din Centrul de Informare Turistică Creaca. Nu este o concurență între cele două colecții, una aparținând așa cum am precizat de Centrul de Informare Turistică Creaca iar cealaltă fiind oarecum o colecție particulară a doamnei Terec Crina ce va fi găzduită într-una din sălile căminului cultural, aflat chiar lângă Primăria Creaca și peste drum de Centrul de Informare Turistică. 

Obiecte adunate în mini-colecția etnografică de la Centrul de Informare Turistică



Totul a pornit de la ideea doamnei Terec Crina din localitatea Jac, care după moartea tatălui ei, a decis să-i păstreze amintirea prin punerea bazei unei colecții etnografice. A dat sfoară-n țară iar consăteni și alții care au înțeles necesitatea salvării ”istoriei” reprezentată de obiectele tradiționale de uz gospodăresc, le-au donat pentru înființarea colecției. O colecție ce în decurs de un an a crescut atât de mult încât s-a simțit nevoia găsirii unui spațiu de depozitare. De aici ideea de a înființa ”Șura de la Jac” - ca locație a colecției etnografice. A contat foarte mult și înființarea grupului de facebook ”Dați-ne șansa de a duce tradiția mei departe” - grup care are în prezent peste 1600 de membri, iubitori ai tradițiilor autentice românești. 

Momentan proiectul ”Șura de la Jac”, acolo unde sunt deja adunate multe din obiectele de uz gospodăresc donate, a trecut pe plan secund. Pentru că, primarul comunei Creaca, domnul Terec Ioan Eugen, i-a întins o mână de ajutor și i-a oferit o sală chiar în centrul comunei. Chiar dacă nu este o cameră a unei case tradiționale - de altfel nu s-a mai păstrat nicio casă veche în Creaca - este o cameră ce amintește de camere de odinioară. Și este situată într-un loc ușor accesibil pentru potențialii turiști, fiind chiar la șosea. Colecția adăpostită în sala pusă la dispoziție de primărie se va numi sugestiv ”Odaia Țărănească” și reconstituie un interior de casă țărănească specific zonei.

Am vizitat ”Odaia Țărănească” cu o săptămână în urmă. Eram în Creaca, împreună cu Iulian Duma, în vizită la primărie pentru a stabili detaliile unei activități frumoase, de promovare a întregii zone, despre care voi scrie la momentul potrivit. Nu aveam cum să nu arunc o privire și în Centrul de Informare Turistică, mai ales că era chiar peste drum de primărie. De aici, prin intermediul doamnei Hadadea Sanda am avut ocazia să vizitez și odaia.

Perne de zestre în Odaia Țărănească
 


Am fost de la început impresionat de mulțimea obiectelor adunate aici, de frumusețea patului cu perini, de costumele populare expuse, de blidele de lut cu șterguri de pe pereț, de obiectele de uz gospodăresc. Însă cel mai mult mi-a plăcut cărțiel vechi aflate pe masă alături de câteva fotografii vechi. Am remarcat ”Acatistul Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu”din 1892 scris în limba română cu caractere chirilice. Fostul proprietar și-a notat cu creionul chimic, în grafie latină, unele cuvinte pe care probabil de descifra mai greu... 

Acatist de la 1892 scris cu caractere chirilice
Pagină din Acatist cu însemnările fostului proprietar
De la vizita mea, ”Odaia Țărănească” a fost cu siguranță decorată cu alte obiecte, care toate însă amintesc de vremurile trecute. Este firesc, se pregătește inaugurarea acesteia, pe 21 mai, cu ocazia sărbătorii de hram ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. 

Va fi o sărbătoare a satului, a întregii comunități, iar organizatorii oferă oaspeților câteva momente speciale. Astfel, la ora 10 se va oficia Sfânta Liturghie, urmată de un prânz tradițional în curtea bisericii - de la ora 12. Va fi apoi Ziua porților deschise la Centrul de Informare Turistică Creaca, ocazie cu care va avea loc începând cu ora 13.30 un program cultural artistic susținut de ansamblul folcloric ”Someșul” din Jibou. ”Odaia țărănească” va fi inaugurată la ora 14.30, iar cei care vor dori vor putea apoi vizita Muzeul Satului din Borza începând cu ora 15. Întregul eveniment se va desfășura sub genericul ”Slujire, Bucurie, Zi de Sărbătoare!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...