vineri, 30 iunie 2017

Sălajul văzut de sus

Tabăra de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste” desfășurată în perioada 26 mai - 2 iunie 2017, cu participarea a 11 artiști fotografi din Italia, Grecia, Slovenia și România a reprezentat o oportunitate de a promova prin fotografie frumusețile județului Sălaj. Un județ care are mare potențial turistic, dar care, din diferite motive asupra cărora nu vom insista acum, nu a fost pe deplin exploatat. Chiar și pentru noi, organizatorii și ghizii voluntari, excursiile organizate prin județ au reprezentat posibilitatea (re)descoperirii unor locuri superbe ce se pretează a fi fotografiate. Dincolo de fotografiile - unele deosebit de spectaculoase - realizate de artiști sau de noi, ghizii voluntari - care surprind oameni și locuri ”de la sol”, tabăra a beneficiat de suportul logistic a două drone care, printre altele, au reușit să surprindă obiectivele vizate dintr-un alt unghi, dintr-o altă perspectivă.





M-am bucurat când am aflat că doi dintre artiștii fotografi prezenți în tabără, au cu ei câte o dronă. Știam că acestea vor fi ridicate în aer și că vor surprinde locurile vizitate dintr-un unghi care ne este inaccesibil nouă, celorlați. Dar nici eu nu credeam că dronele vor fi folosite atât de des, sau că fotografiile realizate cu ajutorul lor vor fi atât de spectaculoase. 

Dar cine sunt protagoniștii acestor fotografii? Ei se numesc Manolis Metzakis (Grecia) și Ovi D.Pop (Oradea, România). O scurtă prezentarea a lor a fost posibilă cu ajutorul nemijlocit al acestora.

Manolis Metzakis este din Grecia, locuiește în Herákleion (Iraklion) - Creta. Vorbește bine românește pentru că a studiat și în România, la Cluj-Napoca. Este absolvent al Universității din Creta, având specializarea matematică. Din anul 1989 este membru al Hellenic Photographic Society of Crete (HPC), iar din 2000 este președintele acestei asociații. A obținut de-a lungul anilor o mulțime de premii internaționale care i-au adus în 1996 distincția de Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografiacă (A.FIAP) iar în 2009 disticția de Excelență al Federației Internaționale de Artă Fotografiacă (E.FIAP). În 2011 ajunge la distincția EFIAP/platinum. Este și membru al Photographic Society of America din 1996, în prezent având dinstincția de ”Double Star”. Manolis Metzakis este din 2009 și președintele Global Photographic Union (GPU), în prezent având distincțiile UPI ZEUS și GPU CR5. Este de asemenea și președintele Global Photographic Union  GloMai multe informații despre activitatea sa pot fi găsite pe site-ul oficial sau pe pagina sa de facebook.  


Artistul fotograf Manolis Metzakis - E.FIAP/p, GPU ZEUS, GPU CR5
Ovi D.Pop este orădean, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Oradea. Este fotograf de peste 20 de ani, preferă fotografia de peisaj, fotografia aeriană sau fotografia ce are ca subiect clădirile de patrimoniu. Din 2013 este Artist al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR) și Artist FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique). Este distins cu numeroase premii la saloane internaționale și a expus individual în Oradea, Cluj-Napoca, București, Szeged, Budapesta, Bratislava, Kosice, Cernăuți, Uzgorod, Chișinău sau Shenzen. Are o activitate publicistică intensă, fiind autor a șase ediții ale Ghidului Turistic al județului Bihor și a Monografiei județului Bihor. Recent a publicat albumul trilingv ”Oradea mea” - un veritabil ghid turistic vizual al municipiului Oradea, din care a vândut 1700 exemplare în doar 6 luni! Informații suplimentare despre activitatea sa de artist fotograf pot fi obținute de pe site-ul oficial sau de pe pagina de facebook


Artistul fotograf Ovi.D.Pop - E.FIAP
Sălajul de la înălțime
Încă din prima zi a taberei, Ovi D.Pop a ținut să ridice drona la Surduc. Inspirată alegere, pentru că numai așa ai o privire de ansamblu asupra unui monument uitat al Sălajului - cripta familiei Jósika (1825). După cum se vede, monumentul este destul de bine conservat, necesitând eventual reparații minime. Iar o cale de acces spre monument, sau un panou informativ sunt absolut necesare.


Cripta Jósika din Surduc. Foto: Ovi D.Pop
Câțiva zeci de kilometri mai departe, pe Valea Someșului, drona lui Ovi D.Pop ridicată desupra Stanilor Clițului ni-i prezintă în toată splendoarea lor. Este adevărat că momentul zilei n-a fost cel mai bun, fotografiile fiind făcute contre-jour.  


Stanii Clițului. Foto: Ovi D.Pop
Și bisericile de lemn din Lozna (1813) și Răstoci (1828) au fost fotografiate de sus de Ovidiu, imaginile respective fiind de-a dreptul spectaculoase.


Biserica de lemn din Lozna văzută de sus. Foto: Ovi D.Pop

Biserica de lemn din Răstoci. Foto: Ovi D.Pop
În Răstoci, una dintre cele mai frumoase fotografii aeriene a fost realizată la tanti Iulica. Căsuța tradițională ce iată, recent a fost declarată monument istoric, este foarte bine pusă în evidență de sus, de la înălțime.


”Casa Morarului” din Răstoci în care locuiește tanti Iulica. Foto: Ovi D.Pop
Prima zi a taberei, ce i-a purtat pe artiști pe Valea Someșului, s-a încheiat cu fotografiile aeriene realizate de Ovi D.Pop la Ileanda. Au fost surprinse din unghiuri inedite Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului” (sec. XVII) și Biserica reformată veche (1883) ce riscă să ajungă o ruină.


Biserica reformată din Ileanda. Foto: Ovi D.Pop

Biserica de lemn din Ileanda. Foto: Ovi D.Pop
A doua zi a teberei, a fost rândul Complexului Arheologic Porolissum să fie pus în evidență prin fotografii aeriene. Iată câteva dintre acestea ce nu au nevoie de niciun comentariu. 


Amfiteatrul de la Porolissum. Foto: Ovi D.Pop

Clădirea comandamentului din cadrul Complexului Arheologic Porolissum. Foto: Ovi D,Pop

”Soarele de Piatră” de la Porolissum. Foto: Ovi D.Pop

Porta Praetoria (Porolissum). Foto: Ovi D.Pop
Poate una dintre cele mai frumoase fotografii aeriene a fost realizată la Grădina Botanică din Jibou. Frumusețea acesteia este dată și de geometria Grădinii Japoneze. 


Grădina Japoneză din cadrul Grădinii Botanice din Jibou. Foto: Ovi D.Pop
La Grădina Zmeilor a fost rândul lui Manolis Metzakis să ridice drona pentru fotografii spectaculoase. Chiar dacă am ajuns cu câteva minute înainte de apusul soarelui, manolis a reușit să surprindă ”zmeii” în toată splendoarea lor.


Zmeii din grădină văzuți de sus. Foto: Manolis Metzakis

Grădina Zmeilor de la înălțime. Foto: Manolis Metzakis
Și alte locații din Sălaj s-au bucurat de atenția celor doi artiști fotografi. De exemplu, pe Aerodromul din Crasna, drona lui Manolis Metzakis a surprins grupul de fotografi de la sol, alături de proprietarul aeronavei Vizaknai Sándor

Artiștii fotografi din tabără, pe aerodromul din Crasna. Foto: Manolis Metzakis
În fine, ultimele fotografii aeriene, postate pe rețelele de socializare, îi aparțin lui Ovi D.Pop și surprind alte două locuri deosebite. Este vorba despre proprietatea familiei Vălcăuan din Bădăcin - căreia îi mulțumim din nou pentru ospitalitate și de spectaculoasa zonă a izvorului Barcăului. 


Ferma familiei Vălcăuan de la Bădăcin. Foto: Ovi D.Pop

Cascada de la Izbucul Mare / Izvoarele Barcăului. Foto: Ovi D.Pop
Iată așadar o colecție de fotografii aeriene pe care cei doi artiști fotografi le-au realizat pe perioada taberei din Sălaj. Vor contribui cu siguranță și acestea la promovarea locurilor județului. 

Nici secțiunea video nu este neglijată. E firesc, odată ce ai ridicat drona în aer, ai posibilitatea să filmezi sau să fotografiezi. Iar în unele locuri, filmul poate fi la fel de sugestiv ca și fotografia. 

Ovi D.Pop a pus cap la cap câteva din filmările aeriene, rezultând un filmuleț ce rezumă într-un fel activitatea din cadrul taberei. Acesta poate fi urmărit aici:
Și Manolis Metzakis a realizat un scurt filmuleț care surprinde frumusețea Grădinii Botanice din Jibou:


Nu vom încheia însă fără să vi-i arătăm pe cei doi fotografi la lucru:



Manolis Metzakis, Virgilio Bardossi și Ovi D.Pop la poalele Stanilor Clițului

Manolis Metzakis și Ovi D.Pop la Ileanda

Un comentariu:

  1. Excelente fotografii! De sus.... sporește frumusețea. M-au impresionat foarte mult imaginile de la Porolissum!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...