marți, 14 ianuarie 2020

Cățălul Românesc 800 - volumul 10

De mai bine de 10 ani, la Meseșenii de Sus, activează Asociația ”Fiii Satului Meseșenii de Sus”. La prima vedere ai spune că este o asociație la fel ca multe altele care activează în diferite comunități rurale. Însă, vă asigur, aceasta este altfel! Fără a stabili o ierarhie între diferitele asociații de tip ”Fiii Satului”, asta pentru că pe de o parte nu este corect, iar pe de altă parte nu cunosc activitatea acestora, pot spune însă cu certitudine, că ceea ce fac ”Fiii Satului Meseșenii de Sus” este deosebit!


Am să vă dau un singur argument: asociația editează anual, de 10 ani, o carte intitulată ”Cățălul Românesc 800”. Pentru cine nu știe, numele vechi al localității era Cățălul Românesc. Nu este vorba de un volum, ci de 10 volume! Sub coordonarea doamnei prof. Turcas Floare - președinta asociației, în fiecare an, activitatea culturală și socială a comunității din Meseșenii de Sus este adunată cu migală într-un volum.



Volumul de față, al 10-lea așadar, are pentru mine o semnificație aparte. Articolul de fond, intitulat ”Trecut pentru viitor: 2019”, semnat de doamna prof. Floare Țurcaș, prezintă pe larg activitatea din 26 mai 2019, când, Casa Biriș - muzeul satului, s-a umplut de săteni în costume populare, veniți la îndemnul organizatorilor (Turcas FloareDana Mariana Herlea, Gordan Sorin Liviu - preotul satului) pentru întâlnirea cu artiștii fotografi participanți la cea de a III-a ediție a Taberei de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”. Tabără organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Varadinum Foto Club Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus” cu sprijinul voluntarilor Florin Opriș, Spînu Ovidiu CristianDan Culic și Ionel Ioan Santa.

Nouă, fotografilor, ne-a plăcut la Meseșenii de Sus, am spus-o încă de atunci. Dar nu credeam că și localnicilor le-au plăcut atât de mult, încât să dedice un articol complet în cartea lor de suflet! Articol însoțit de fotografii realizate în tabără. Ba mai mult, coperțile acestui volum sunt ilustrate cu fotografia de grup în care localnicii și artiștii fotografi sunt în fața Casei Biriș. Chiar și calendarul editat de Asociația ”Fiii Satului Meseșenii de Sus”, este ilustrat (parțial) cu fotografii realizate în tabără!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...