luni, 20 ianuarie 2020

Sălajul inedit: Zodiacul din pictura bisericii Ip

Poate părea ciudat ca în pictura unei biserici creștine să apară motive și însemne zodiacale. Se știe, zodiacul are origini caldeene (precreștine), acesta fiind preluat și utilizat de-a lungul timpului în diverse culturi. În creștinism, zodiacul și astrologia au fost interzise încă din secolul al IV-lea, însă reprezentările acestuia au fost perpetuate inclusiv în spațiul bisericesc. Atât în Occident, cât și în Orient sunt nenumărate exemple în acest sens.



Este discutabilă prezența zodiacului în spațiul creștin. Biblia amintește indirect de acesta în cartea Genezei: ”Și a zis Dumnezeu: să fie luminători pe tăria ceriului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte și să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele și anii” (Facerea 1:14 - Biblia sau Sfânta Scriptură, Editura Institutului Biblic București). Problema ”semnelor care deosebesc anotimpurile, zilele și anii”, aluzie la zodiac, este dezbătută de Origen în Filocalia: ”Trebuie să susținem cu toată tăria că luminoasele corpuri cerești au fost făcute ca să marcheze diferitele etape cronologice...” (vezi https://vdocuments.site/filocalia-lui-origen-psb-07.html). 
În spațiul românesc, texte precum Rojsanicul (Rujdenița) sau Gromovnicul, au facilitat penetrarea în iconografie a zodiacului. Așa că acesta poate fi regăsit în diferite locuri.
Recent, am găsit în Sălaj, în pictura exterioară a Bisericii Ortodoxe din Ip, o frumoasă reprezentare a zodiacului. Pe tavanul pridvorului, apar trei scene: Dumnezeu este în mijloc, iar de o parte și de alta, îngerii desfășoară un sul pe care sunt zugrăvite însemnele zodiacului.




Dumnezeu tatăl, Creatorul, apare pe fundalul a patru cercuri concentrice și încadrat de un dodecagon (poligon cu 12 laturi) sau un hexagon (poligon cu 6 laturi) - depinde cum îl privim - pe care sunt trecute lunile anului. În registrul din stânga apar șase dintre semnele zodiacale: Vărsător, Capricorn, Gemeni, Taur, Berbec și Pești - zodiile corespunzătoare perioadei decembrie - iunie. În registrul din dreapta apar: Fecioara, Balanța, Scorpionul, Săgetătorul, Leu și Rac - zodiile ce acoperă perioada iunie - decembrie. De o parte și de alta a sulului desfășurat de îngeri, apar reprezentările Soarelui și a Lunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...