joi, 9 septembrie 2021

Avanpremieră: colecția Mari Idei ale Matematicii

Întotdeauna mă bucur când dau de o carte bună de popularizare a științelor sau a matematicii în special. Spre diferență de tratatele științifice, accesibile doar specialiștilor, cărțile de popularizare pot fi citite de aproape oricine, cu sau fără cunoștințe din domeniul pe care-l abordează. Pe de altă parte, aceste cărți au și avantajul că sunt un bun instrument didactic, au marele merit că pot să-l scoată pe elev din rigiditatea manualului oferindu-i o altă perspectivă asupra subiectului respectiv. Recent am cumpărat primul volum al unei colecții ce se anunță a fi impresionantă atât prin numărul de volume ce vor fi publicate cât mai ales prin tematica abordată. Citesc, cu creionul în mână, cartea ”Secțiunea de aur și nu numai. Constantele matematice” de Fernando Blasco.


Colecția Mari idei ale matematicii de la Editura Litera ”reunește concepte și teorii-cheie ale disciplinei, prezentate pentru prima dată, urmărind ordinea istorică a apariției lor.” De-a lungul celor 40 de volume (câte unul pe săptămână) vor fi abordate noțiuni și concepte cum ar fi: infinitul, paradoxuri și axiome, probabilități, numere iraționale, spații n-dimensionale, calcul infinitezimal, fractali, topologie, teoria jocurilor, celelalte geometrii, teoria graficelor, criptografie, numere complexe, logaritmi, hiperspații, bioinformatica, inteligența artificială, analiză funcțională, sisteme dinamice, lingvistică cantitativă etc.

Este un truism faptul că matematica este prezentă în viața noastră. Dacă nu credeți, încercați să vă imaginați o zi, o singură zi fără tot ceea ce înseamnă matematica. Încercați să vă imaginați o zi fără numere, fără măsurători, fără calcule, fără funcții etc. Nu veți putea!

Și totuși, de ce este matematica considerată de cei mai mulți elevi ca fiind o disciplină grea? Să fie de vină numai profesorii prin modul în care o explică? Ar fi prea simplist să credem asta. Să fie oare de vină pentru acest fenomen îngrijorător al analfabetismului funcțional (la care aș adăuga și analfabetismul matematic) modul în care sunt expuse conceptele? Aș înclina să spun că da!

Într-o lume puternic și iremediabil digitalizată, e mare nevoie de cărți de popularizare care să fie atractive din punct de vedere al lecturii. Se știe, imaginea joacă întotdeauna un rol important în fenomenul complex al cunoașterii. ori, tocmai asta fac aceste cărți: combină într-un mod inteligent informația de tip text cu grafice și imagini relevante. Și mai este ceva: conceptele abordate sunt prezentate și în context istoric, ceea ce creează un plus de atractivitate.

Sigur, a citi o carte de popularizare a matematicii nu este echivalent cu a învăța matematica. Însă prin intermediul acestor cărți se stârnește interesul, gustul pentru lectură. Așadar, vă îndemn pe toți să citiți aceste cărți!

Un promo al colecției poate fi vizionat aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...