luni, 16 aprilie 2012

România văzută de mine (3) - Biserica Piaristă din Cluj-Napoca

Fațada barocă a bisericii
Am trecut de sute de ori pe lângă ea, pe vremea studenției, fără să-i acord atenția cuvenită. Aveam alte preocupări și nici nu ieșea cumva în evidență. Este vorba de una din nenumăratele biserici din Cluj-Napoca, orașul studenției mele și poate cel mai frumos oraș al Transilvaniei.
 
Biserica se găsește pe strada Universității, pe latura cu Librăria Universității și Cinema Arta. Este lipită de clădirea Universității ”Babeș-Bolyai”, drept pentru care nu sare în ochi. Probabil că dacă circuli des pe trotuarul de peste drum, o remarci, dar dacă treci zilnic pe lângă zidul ei, ajungi să nu o bagi în seamă.

Biserica Piaristă, căci despre ea este vorba, a reprezentat pentru mine o descoperire plină de farmec. Am fost  în duminica Paștelui (ortodox și greco-catolic), respectiv în Duminica Tomii (în calendarul romano-catolic) la un botez în această biserică. Am fost surprins să descoper una dintre cele mai frumoase biserici în stil baroc din Cluj. 

Biserica mai este cunoscută și sub numele de Biserica Iezuiților. Iezuiții reprezintă un ordin catolic, înființat de Ignatiu de Loyola. Pe lângă cele trei promisiuni călugărești obișnuite (ascultare, castitate, sărăcie) iezuiții au mai introdus unul: ascultare necondiționată față de papa. Iezuiții au deschis nenumărate instituții de învățământ, pe care le-au deschis tuturor categoriilor sociale. Așa a fost și în cazul Clujului. În cadrul complexului iezuit (biserică-școală-colegiu) a fost ridicată mai întâi o clădire cu etaj pe locul actualei Universități. În 1713, a fost așezată piatra de temelie a bisericii. Campania de strângere de fonduri inițiată de iezuiți în scopul construirii bisericii a fost sprijinită și de baronul reformat Ștefan Wesselényi, președintele Dietei Transilvane. Biseica cu hramul ”Sfintei Treimi” a fost sfințită în anul 1725 de către episcopul de Alba Iulia. Ordinul iezuit a fost desființat temporar de către papa Clement al XIV-lea, așa că împărăteasa Maria Tereza a transferat biserica Ordinului Piarist.
Ordinul Piarist a fost înființat la Roma în anul 1597, fiind un ordin călugăresc romano-catolic , a cărui misiune a fost educarea tineretului. Prima școală piaristă din Transilvania se deschidea la Bistrița în 1717. La Cluj, prima școală piaristă a fost înființată în anul 1776. Este vorba de actuala clădire a Liceului Teoretic Báthory István. 

unul din turnurile cu ceas ale bisericii


statuia lui Ioan Nepomuk

Biserica Piaristă are o fațadă barocă simplă. Are două turnuri simetrice, având fiecare câte un ceas. Cele două turnuri masive, având fiecare 45 de metri înălțime, sunt articulate vertical de câte două perechi de pilaștri cu capiteluri ionice în stil baroc. Deasupra intrării principale se află un fronton ce cuprinde doi îngeri care susțin un basorelief ce reprezintă Sfânta Treime și inscripția în latină ”Honori Sanctissimae Trinitatis” – adică ”în onoarea Sfintei Treimi”. Pe fațadă, se găsesc statuile sfinților Ioan Nepomuk și Alois Gonzaga, opere ale sculptorului Johannes König
În România, se mai găsesc statui ale Sf.Ioan Nepomuk, patronul preoților, al monahilo și al podurilor, la Arad, Oradea, Suceava, Timișoara și Sibiu. Desigur, cea mai celebră statuie se află pe Podul Carol în Praga (Cehia). 


Dacă exteriorul este destul de simplist pentru stilul baroc, interiorul bisericii este unul exuberant ce abunda în detalii și ornamente arhitectonice specifice barocului. Altarul principal este grandios. În partea superioară, încadrată de doi îngeri, se află inscripția ”Magno Deo uni act trinolaus virtus gloria” . În altar se află o icoană a Sfintei FecioareMaria, despre care se spune că în 1699 ar fi plâns timp de două săptămâni. Se presupune că icoana originală ar fi cea de la Mănăstirea Nicula. Sub ea se află statuile a doi sfinți ai ordinului iezuit: Sf.Francisc și Sf. Ignatiu de Loyola, statui aduse în 1726 de la Viena. 
altarul principal





Interiorul bisericii format dintr-o singură navă, având lungimea de 45 de metri iar lățimea de 24 de metri, este foarte luminos grație ferestrelor mari aflate pe părțile laterale. Datorită lipirii bisericii de clădirea Universității, lumina pătrunde mai puternic pe ferestrele din stânga. Pereții laterali din partea din față a bisericii nu sunt simpli, ci conțin nenumărate ornamente ce încadrează ferestrele. 
amvonul


perete lateral bogat decorat
Amvonul este și el bogat decorat, cu sculpturile celor patru evangheliști. Este de o frumusețe rară. Nu credeam că o biserică din Cluj poate fi atât de frumoasă, atât de bogat decorată și totuși atât de sobră în același timp. oare câte astfel de bijuterii arhitectonice stau ascunse în Cluj sau în alte orașe ale țării?

Este interesant că comunitatea romano-catolică (de etnie română) are și un sit web unde se găsesc informații despre evenimentele comunității. 
Am asistat la Sfânta Liturghie prima duminică de după Paște (în calendarul romano-catolic). A fost o slujbă sobră în cel mai pur rit catolic. Comunitatea este destul de numeroasă, biserica fiind plină de credincioși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...