luni, 2 septembrie 2013

Galerie Foto: 155 de ani de la nașterea lui Fadrusz János

Azi se împlinesc 155 de ani de la nașterea sculptorului maghiar Fadrusz János, cel care a îmbogățit din punct de vedere arhitectonic orașele Cluj-Napoca și Zalău. Sculptorul s-a născut la 2 septembrie 1858 la Bratislava (Pozsony în maghiară), capitala Slovaciei de astăzi. Cea mai cunoscută operă a sa este ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj-Napoca, pentru care a fost distins cu premiul I la Expoziția Mondială de la Paris din 1900. Printre alte opere ale sale se numără grupul statuar Wesselényi din Zalău dar și o serie de statui amplasate în Budapesta, Szeged ori Bratislava. 





Grupurile statuare din Cluj-Napoca și Zalău sunt ridicate în același an, 1902. La 12 octombrie 1902 este dezvelit ansamblul de la Cluj-Napoca ce-l reprezintă pe Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, născut la Cluj, la 23 februarie 1443 și devenit ulterior unul din cei mai străluciți regi ai Ungariei între anii 1458-1490. Alături de regele Matia sunt reprezentați (de la stânga la dreapta) Blasius Magyar, Paul Chinezu, Ștefan Szapolyai și Ștefan Báthory, care au luptat alături de rege. 

Grupul statuar din centrul istoric al Zalăului, îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós (1796-1850) - ce avea reședința la Jibou - în picioare cu mâna stângă pe umărul unui țăran. Unul din liderii revoluției pașoptiste, Wesselényi i-a eliberat pe iobagii care munceau pe moșia lui, fiind un reformator al vremurilor sale. Se pare că țăranul este românul Samson Pop, cioban din Rona, de lângă Jibou. Înainte de realizarea grupului statuar, Fadrusz ar fi stat câteva zile la Jibou pentru a se familiariza cu zona și cu oamenii. Statuia de la Zalău a fost dezvelită la data de 18 septembrie 1902.  

Pe 25 octombrie 2013, se împlinesc 110 ani de la moartea sculptorului. Cu ocazia aniversării a 155 de ani de la nașterea lui Fadrusz János, blogul Foto-Travel vă prezintă o galerie foto a celor două grupuri statuare din Cluj-Napoca și Zalău.


  • Ansamblul Matia Corvin Cluj-Napoca












 





  • Grupul statuar Wesselényi, Zalău














Un comentariu:

  1. You should take part in a contest for one of the highest quality
    blogs on the net. I am going to highly recommend this website!


    Feel free to visit my blog post: free walking tours rome

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...