joi, 28 iunie 2018

România neîmblânzită: un documentar de excepție

Ca în fiecare an, compania TenarisSilcotub aduce la Zalău, o serie de filme de scurt și lung metraj, producții sud-americane dar și românești. Demersul este unul lăudabil și suplinește ”setea” de filme a publicului zălăuan. Se știe, Zalăul - municipiu reședință de județ - nu are de ani buni niciun cinematograf. Pe afișul din acest an al Festivalului Tenaris Cine Latino, apare și documentarul ”România neîmblânzită”ce rulează în cinematografele din țară. Evident, nu am ezitat să merg să văd documentarul, cu atât mai mult cu cât, cochetez cu fotografia wildlife.





Documentarul ”România neîmblânzită” nu mai are nevoie de nicio reclamă. Mai toată lumea a auzit de el, campania de promovare a acestuia a fost una eficientă iar trailer-ul are peste 100.000 de vizualizări pe youtube



La Zalău, proiecția a fost programată în a doua zi a festivalului, într-o locație minunată: sala de festivități a Clădirii Transilvania. Deși sala nu este amenajată pentru spectacole de cinema (lipsesc de exemplu fotoliile sau ecranul mare) condițiile au fost bune. Publicul însă s-a lăsat așteptat, au fost doar aproximativ 200 de persoane. Însă cei prezenți, de toate vârstele, au avut ce să vadă: un film documentar de excepție cum numai pe canalele specializate (BBC, Discovery sau National Geographic) mai poți vedea. 

Indiscutabil, pentru oricine iubește natura, flora și fauna, documentarul ”România neîmblânzită” trebuie văzut. Poate chiar și de mai multe ori. Totul este la superlativ: de la imagini spectaculoase filmate de aer, din apă sau de la sol ce surprind peisaje de vis până la cadrele de excepție cu animale sălbatice. Unele cu adevărat unice, irepetabile. 

Firul epic al filmului urmărește ”inamicul” oricărei viețuitoare: succesiunea anotimpurilor. Așa că animalele, multe dintre ele se mai găsesc doar în sălbăticia Munților Carpați sau în întinderile nesfârșite ale Deltei Dunării, sunt surprinse în toate cele patru anotimpuri. Iar vocea marelui actor Victor Rebengiuc se mulează perfect peste imaginile ce te lasă fără cuvinte. Documentarul se bucură și de o subtitrare în limba engleză, necesară de altfel în orice producție cinematografică care se respectă.



E greu să vorbești și să descrii în cuvinte imaginile spectaculoase ale documentarului. Cum să povestești despre familia de urși sau despre întâlnirea (insolită pentru noi oamenii) dintre o femelă de porc mistreț și o haită de lupi? Cum să descrii în cuvinte viața păsărilor din Delta Dunării sau apărarea teritoriului de către caprele negre? Nu ai cum să suplinești, oricâte cuvinte meșteșugite ai folosi, imaginile ce te vor fascina de-a dreptul. Pentru toate acestea, trebuie să mergi să vezi cu ochii tăi documentarul!

E de remarcat și latura educativă pe care o are acest film documentar. Mă gândesc că producătorii ar putea dota toate școlile din România cu o copie a filmului. Căci, oricâte ore de biologie ai frecventa, oricâte manuale sau tratate ai citi, nimic nu se compară cu imaginile din film. Suntem atât de în urmă la acest capitol! Avem în continuare manuale neatractive (culmea, la o disciplină ce are puterea de seducție a tinerilor); folosim în continuare stupidele desene realizate de profesor pe tablă în loc să le înlocuim cu mijloacele vizuale, interactive, atât de îndrăgite de către elevi. 

Poate chiar Compania Tenaris Silcotob ar putea organiza proiecții ale filmului în școlile din orașele unde are unități de producție...

Iar lecția dată de acest minunat film documentar nu se oprește aici. Căci ”România neîmblânzită” este și despre cum ar trebui generațiile actuale să lase această țară pentru generațiile ce vin. Este un strigăt de alarmă pentru toți cei responsabili din țara aceasta: pentru cei plătiți (din bani publici) să protejeze natura; pentru autoritățile ce ar trebui să pună capăt defrișărilor ilegale; pentru cei care nu văd dincolo de ziua de mâine și care cred că vânătoarea sau pescuitul excesiv nu afectează ecosistemele. Este o veritabilă lecție de ecologie dar și de patriotism în egală măsură! Iată de ce, ”România neîmblânzită” trebuie văzut de elevi, de tinerii adolescenți de părinții și bunicii lor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...