joi, 3 ianuarie 2019

Premieră în Sălaj: prima biserică de lemn datată dendrocronologic


Județul Sălaj ar trebui să se numească, pe merit, județul bisericilor de lemn. Asta pentru că, aici, în Țara Silvaniei, sunt cele mai multe biserici de lemn. Se mai păstrează 92 de biserici de lemn din care 68 au statut de monument istoric, vechimea acestora se întinde din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea. Datarea bisericilor de lemn reprezintă o problemă deschisă pentru cercetători, mai ales în acele situații în care lipsesc inscripții care să certifice anul cosntruirii edificiului. Sunt cazuri în care tradiția orală nu este confirmată de documente scrise, situație în care specialiștii apelează la alte tehnici ce pot conduce la stabilirea cât mai exactă a anului construcției. Iată că de curând, în județul Sălaj, a avut loc o primă datare dendrocronologică a unei biserici, este vorba despre biserica de lemn din Brusturi. Redăm în continuare un material întocmit de istoricul sălăjean Bogdan Ilieș, un neobosit promotor al bisericilor de lemn sălăjene. Fotografiile care însoțesc acest material îi aparțin de asemenea lui Bogdan Ilieș. 





În cursul lunilor octombrie și noiembrie a anului 2018, la biserica de lemn din Brusturi s-au desfășurate o serie de lucrări cu caracter de intervenție de urgență în vederea punerii în siguranță a acestui monument istoric reprezentativ pentru zona Sălajului. Lucrările au vizat repararea acoperișului lăcașului de cult, mai exact schimbarea învelitorii de șiță, puternic deteriorată, cu una nouă, care să rezolve problema infiltrărilor de apă în interiorul bisericii.

Reparațiile desfășurate au fost realizate în cadrul programului ”Ambulanța pentru monumente” desfășurat de către Asociația Monumentum. Intervenția în sine a constituit o premieră la nivelul județului nostru întrucât lucrările la această biserică au fost realizate în principal cu ajutorul voluntarilor iar costurile aferente au fost acoperite în bună măsură din donații. Desigur, un aport deosebit au avut și autoritățile locale și județene, Episcopia Sălajului precum și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Sălaj.



Concomintent cu aceste lucrări a avut loc și o altă premieră pentru cercetarea monumentelor din Sălaj. Este vorba de prima cercetare dendrocronologică completă a unei biserici de lemn din Sălaj. Scopul acestei investigații a fost acela de a determina științific anul de construcție a bisericii precum și datarea eventualelor intervenții ulterioare. Metoda dendrocronologică de datare a construcțiilor din lemn se bazează pe studierea inelelor anuale de creștere ale arborilor, prelucrarea și citirea probelor prelevate într-un laborator de specialitate și în final compararea rezultatelor obținute cu o serie de creștere a inelelor etalon. Analiza probelor a fost realizată de către Anno Domini Dendrolab din Miercurea-Ciuc.

În cazul bisericii de lemn din Brusturi, județul Sălaj, cercetarea dendrocronologică a infirmat datarea sugerată de inscripția de pe portalul bisericii, anume construirea bisericii în anul 1701. În baza rezultatelor obținute prin această metodă se poate afirma că biserica, inclusiv prispa, a fost realizată unitar, din copaci doborâți în iarna anilor 1716/1717 și vara anului 1717, bolta bisericii și șarpanta fiind realizate în iarna anului 1719/1720 și vara anului 1720. Cel mai probabil, construcția bisericii a început în anul 1717 și a fost finalizată în anul 1720. Turnul clopotniță a fost realizat cu aproximativ trei decenii mai târziu decât restul bisericii.




Astfel, rezultatele obținute în urma investigației dendrocronologice corectează și completează ceea ce deja se cunoștea despre biserica de lemn din Brusturi. Considerăm că pentru județul Sălaj, unde bisericile de lemn constituie unul dintre cele mai distincte elemente de indentitate, realizarea unui studiu dendrocronologic amplu, care să stabilească vechimea lăcașurilor de cult fără inscripții de datare constituie o prioritate de cercetare pentru viitorul apropiat. Cunoașterea unor astfel de date pentru mai multe biserici de lemn sălăjene ar asigura perspective noi pentru înțelegerea modului în care această categorie aparte de monumente istorice au fost construite și s-au transformat și, de ce nu, ar putea oferi argumente solide pentru o rescriere a istoriei unor localități sălăjene.




Un aspect important de precizat legat de această primă datare dendrocronologică a unei biserici de lemn din Sălaj este faptul că suportul material atât de necesar pentru obținerea acestor rezultate a fost asigurat de către unul din fii satului, domnul dr. Bogdan C. Pintea. De asemenea, dorim să mulțumim și pentru această cale, pentru înțelegere și suport, părintelui paroh Cristian Popa precum și domnului arh. Eugen Vaida din partea Asociației Monumentum.  

Despre acest eveniment, important pentru județul Sălaj, au mai scris următoarele publicații:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...