sâmbătă, 8 februarie 2020

Cogito Ergo Sum: Viața

Intr-un mod extrem de simplist vedem viata ca o antiteza sau poate chiar un antagonism dintre doua forte opuse. Bucurie si tristete, bine si rau, alb si negru, lumina si intuneric, plus si minus, zi si noapte, dragoste si ura, pace si razboi, viata si moarte etc. Pe cei care cred in dualitatea lumii, a Universului nu o sa-i poti contrazice prea usor, oricate argumente ai aduce. Pe de alta parte nici nu e nevoie sa-i contrazici, caci toate celelalte "culori" pe care le-ai putea aduce in discutie nu sunt decat cai ce converg in ultima instanta tot spre elementele duale amintite. Ce altceva este Universul decat materie si vid, ordine si haos, fiinta si nefiinta? Sau cine altcineva ne supravegheaza mai mult sau mai putin discret decat ingeri si demoni?


Viata este insa mai mult decat aceasta nesfarsita pendulare intre extreme. Este ECHILIBRU si ARMONIE! Odata gasite acestea, antagonismele dispar ingemanate intr-un tot unitar. Iar expresia geometrica a sensului vietii este fara indoiala cercul. Figura geometrica considerata a fi perfecta, cercul si mai ales punctul ce reprezinta centru acestuia (circumpunctul) este expresia miscarii, a curgerii timpului.
Poate tocmai de aceea, doua mari culturi, cea indo-europeana (sa-i zicem Occident?) si cea asiatica (sa-i zicem Orient?) au cele mai reprezentative simboluri construite simplu, pornind de la cerc. In cultura noastra (prea la est de vest) si nu numai, simbolul numit "Floarea Vietii" se construieste numai din cercuri avand aceeasi raza. Nu cred ca exista un simbol mai frumos si mai armonios ca "floarea cu sase petale". Iar in cultura chinezeasca si prin extensie in cea a intregului extrem orient, simbolul celor 1000 de intelesuri Yin Yang se construieste tot numai din cercuri (un cerc mare, doua jumatati de cerc avand raza jumatate din a cercului mare si alte doua cercuri mai mici cu raza un sfert din a cercului mare).
M-am jucat cu cele doua simboluri: Floarea Vietii si Yin Yang. Peste un pattern format din simbolul Floarea Vietii am suprapus simboluri Yin Yang. A rezultat, cred eu, una dintre cele mai frumoase definitii ale VIETII!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...