joi, 27 august 2020

Ambulanța pentru Monumente în competiție pentru premiul publicului Europa Nostra

Ambulanța pentru Monumente, acel proiect despre care se aude din ce în ce mai des datorită implicării în acțiuni de punere sub protecție a diverselor obiective de patrimoniu, se află la un pas de a câștiga, premiul publicului Europa Nostra. Asta după ce în primăvara acestui an, Ambulanța pentru Monumente a fost desemnată câștigătoare la categoria ”Education training and Awarennes-Raising”. 





Pentru Premiul Publicului  (Public Choice Award) s-au înscris în competiție 21 de proiecte, dintre cele care au fost desemnate câștigătoare la diferite secțiuni. Aceste proiecte provin din țări cum ar fi Belgia (1 proiect), Croația (1 proiect), Germania (2 proiecte), Ungaria (3 proiecte), Italia (2 proiecte), Olanda (3 proiecte), Spania (1 proiect), Elveția (2 proiecte), Marea Britanie (1 proiect), Cehia (1 proiect), Turcia (1 proiect). Mai sunt înscrise în competiție câte un proiect depus de mai multe țări: Franța/Italia/Polonia/Portugalia/Spania (1 proiect) și Polonia/Spania (1 proiect).



Am lăsat intenționat la final, proiectul Ambulanței pentru Monumente. Este singurul proiect al României, ajuns până în această competiție. Despre Ambulanța pentru Monumente, cei care au fost atenți la ceea ce se întâmplă cu patrimoniul românesc, știu că este acel ONG ce s-a implicat activ în proiecte ce țin de salvarea acestuia, fiind specializat pe intervenții de urgență. Sălăjenii știu că Ambulanța pentru Monumente s-a implicat în lucrările efectuate la bisericile de lemn din Brusturi (2018), Șoimușeni (2019), Zalnoc și Răstolțu Deșert (2020), urmând să fie cuprins în program și biserica de lemn din Porț. 

Intervenția Ambulanței pentru Monumente Sălaj la Zalnoc

Despre activitatea Ambulanței pentru Monumente, l-am rugat pe Bogdan Ilieș - vicepreședintele Asociației Arhaic să ne spună câteva cuvinte despre premiile Europa Nostra.

Bogdan Ilieș: Premiile European Heritage/Europa Nostra, echivalentul unor premii Oscar în domeniul patrimoniului, au fost înființate și acordate de către Comisia Europeană începând cu anul 2002, pentru a promova cele mai bune practici în domeniul conservării, cercetării, gestionării, educației și a comunicării în legătură cu patrimoniul cultural european. Scopul declarat al acestor premii de top este acela de a contribui la o cât mai bună recunoaștere publică a valorii patrimoniului cultural, aceea de resursă strategică pentru societatea și economia Europeană, de acum și din viitor. Anul acesta (2020), printre cei 21 de câștigători ai acestei prestigioase competiții se numără și programul „Ambulanța pentru Monumente” din România. Acest program este un proiect civic, cu impact național, ce urmărește acționarea eficientă în domeniul salvgardării patrimoniului cultural construit, anume punerea în siguranță a acelor edificii monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare sau precolaps.


În județul Sălaj, prima intervenție a „Ambulanței pentru Monumente” a avut loc în anul 2018 odată cu lucrările efectuate la biserica de lemn din Brusturi, lucrări ce au vizat înlocuirea învelitorii de șindrilă. Apoi, în anul ce a urmat, a fost pusă în siguranță biserica de lemn din Șoimușeni iar în prima parte a acestui an s-a lucrat la biserica de lemn din Zalnoc și la biserica de lemn din Răstolțu Deșert. Totodată, obiectivele pe acest an ale Asociației ARHAIC, cea care gestionează acest proiect în cadrul județului Sălaj, vizează și repararea învelitorii deteriorate a bisericii de lemn din Porț. Începând din 7 Mai - dată la care au fost anunțați câștigătorii diferitelor secțiuni ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2020 și până la 1 Septembrie, susținătorii din întreaga lume pot vota câștigătorii favoriți într-o competiție destinată opiniei publicului și intitulată „Public Choice Award”. 

Intervenția Ambulanței pentru Monumente Sălaj la Răstolțu Deșert

Pentru a vota Ambulanța pentru Monumente, dar și alte două proiecte (se pot vota doar trei proiecte), cei interesați pot accesa site-ul Public Choice Award până la data de 1 septembrie. Cu cât mai multe voturi, cu atât mai multe șanse ca Ambulanța pentru Monumente să câștige acest prestigios premiu. 

Este foarte important ca primul vot să fie acordat Ambulanței pentru Monumente, asta pentru că primul vot se cuantifică cu 3 puncte, al doilea vot cu 2 puncte și al treilea vot cu 1 punct. Odată votate cele trei proiecte, va trebui să introduceți câteva date personale (nume, adresă de email) și veți primi pe email un mesaj de confirmare.

Foarte important! După vot, distribuiți pe rețelele de socializare linkul pentru ca cât mai multe persoane să poată să participe la vot. 

Dacă vreți să știți mai multe despre proiectele Ambulanței pentru Monumente Sălaj, sau vreți să sprijiniți activitățile acesteia, accesați pagina de facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...