duminică, 13 februarie 2022

Codurile QR de pe atracțiile turistice din Zalău, mijloace de promovare turistică

Trăim în era digitală, iar codurile QR nu mai reprezintă o noutate. Le vedem peste tot, pe pliante, broșuri, materiale de promovare sau pe clădiri, monumente sau alte obiective turistice. Oricine posedă un telefon inteligent (mai e cineva care nu are în dotare un astfel de device?) poate, printr-o aplicație sau direct prin camera foto a aparatului să acceseze informațiile ”ascunse” în spatele codului. Primul QR Code (prescurtarea de la Quick Response) a fost creat în 1994 de către o companie japoneză, iar de atunci, standardul de codare s-a răspândit rapid. Utilitatea lui nu a ocolit nici domeniul promovării turistice, așa că nu trebuie să ne mire faptul că din ce în ce mai multe obiective ce au potențial turistic sunt marcate cu astfel de coduri. De curând, și la Zalău au apărut plăcuțe QR Code, montate pe câteva clădiri de patrimoniu sau pe câteva monumente. 



Considerăm că prin montarea acestor plăcuțe cu cod QR s-a făcut un pas înainte în ce privește accesibilizarea informațiilor referitoare la obiectivele vizate. În acest mod, intră și Zalăul în rând cu alte localități, unde astfel de mijloace de promovare sunt de mult timp instalate.

Cod QR pe clădirea Primăriei Municipiului Zalău

Trebuie precizat faptul că plăcuțele instalate la Zalău au fost realizate de către Asociația Călător prin România în cadrul proiectului ”Digitalizarea turismului din România”. Conform informațiilor primite de la domnul Tănașcu Constantin Iulian - președintele Asociației Călător prin România, proiectul are două mari componente: platforma Călător prin România, respectiv plăcuțele ce conțin QR codul.

Tănașcu Constantin Iulian: Prin platformă am încercat o centralizare a capitalului turistic și cultural al României, pe fiecare județ în parte. Astfel, fiecare persoană care este interesată să afle câte ceva despre România, intră pe platformă, își alege județul și poate să citească informații relevante despre monumentele istorice și obiectivele istorice, sa vadă portul popular zonal, să vadă rețete și bucate tradiționale și să aleagă unități de cazare (testate de noi și înregistrate), unde pot sta în sejurul lor. Deoarece este important ca informația să fie accesibilă tuturor, ne-am gândit ca aceste informații să fie traduse într-un număr limitat de limbi (Română, Engleză, Franceză, Spaniolă și Chineză). Motivul alegerii acestora 5 a fost o analiza pe care am realizat-o asupra naționalității turiștilor care vizitează România. Pe măsura ce am avansat cu documentarea monumentelor istorice, a obiectivelor, a portului și a gastronomiei, ne-am dat seama că bariera lingvistică trebuie eliminată de tot, motiv pentru care, anul acesta, o să implementăm o modalitate prin care turiștilor să li se recunoască automat limba de pe dispozitiv, iar toată platforma sa fie tradusă în acea limbă. Spre exemplu, daca un turist are telefonul sau calculatorul în limba maghiară, platforma se va traduce automat, toată, limba maghiară.

Pe platforma Călător în România, Sălajul este prezent cu 16 obiective (monumente istorice, clădiri de patrimoniu, monumente de for public), 20 de rețete gastronomice și 2 costume populare. Toate cele 16 atracții turistice sunt din municipiul Zalău (redate și cu denumirea și în ordinea apariției pe platformă): Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu”, Spitalul Județean de Urgență (de fapt este vorba despre clădirea ce găzduiește secția de pneumofiziologie), Muzeul Județean de Istorie și Artă - secția de istorie ”vasile Lucăcel”, Direcția Județeană pentru Cultură, Complexul spiritual Sfânta Vineri, Muzeul Județean de Istorie și Artă - Galeria de Artă ”Ioan Sima”, Colegiul Național ”Silvania”, Fântâna cu Îngerași, Grupul statuar Wesselényi, Clădirea Transilvania, Primăria Municipiului Zalău, Cazarma ”General Dragalina”, Casa Memorială ”Ady Endre”, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”.  Textul aferent fiecărei atracții are ca sursă Centrul Național de Informare Turistică Zalău și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Sălaj (în cazul spitalului vechi). 

secțiunea platformei dedicată atracțiilor turistice

Cele două imagini cu port popular sălăjean (un costum bărbătesc și altul femeiesc) sunt oferite de Emilian Madosa, iar cele 20 de rețete gastronomice sunt cele ce au făcut obiectul unui inedit proiect ”Gusturi vechi cu IMPACT azi”  implementat de tinerii din Clubul Impact Lego CNS în anul 2016. De remarcat că deși platforma Călător prin România are și o secțiune dedicată locurilor de cazare, pentru județul Sălaj nu există înregistrări.

secțiunea platformei dedicată gastronomiei locale

Revenind la plăcuțele cu cod QR instalate la Zalău, trebuie precizat faptul că pentru două din cele 16 atracții turistice prezentate pe platformă, acestea nu sunt încă montate. este vorba despre Fântâna cu Îngerași și Galeria de Artă ”Ioan Sima” care se află în reabilitare. 

Conform Asociației Călător prin România, instalarea codurilor QR pe obiectivele turistice vine să suplinească lipsa ghizilor turistici dar au și darul de a-l transforma pe vizitator în propriul său ghid. Codurile QR sunt legate cu platforma prezentată anterior, scanarea acestora cu diferite device-uri oferă acces on-line la informații. Pe de altă parte pentru monumentele istorice este respectată în totalitate legea de marcare a acestora: au semn distinctiv de monument istoric, denumirea conform Listei Monumentelor Istorice și codul atribuit de această listă. 

Grupul statuar Wessellényi are montat pe soclu o plăcuță cu cod QR

”Am luat cea mai simplă tehnologie de pe piață - codurile Q.R. și am înlocuit cu ele textul de 70 de cuvinte care se regăsește pe plăcuțele clasice de pe clădirile de patrimoniu. Prin implementarea acestor coduri Q.R., la o simplă scanare cu un telefon, vizitatorul intră în istoria și legendele locului și poate să le descopere în liniște, în propriul ritm de vizitare și în limba pe care o folosește cel mai des / cu care este obișnuit și pe care o înțelege cel mai bine.” - precizează domnul Tănașcu Constantin Iulian

Implementarea proiectului la Zalău s-a făcut grație unui parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică. 

Am vrut să aflăm și punctul de vedere al reprezentanților Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Zalău. Cu amabilitatea și promptitudinea cunoscută, ne-a răspuns doamna Bianca Pop, inspector de specialitate.

Bianca Pop: ”Implementarea acestui proiect vine în întâmpinarea turiștilor care nu reușesc să ajungă la centrul Național de Informare și Promovare Turistică, în timpul programului acestuia, pentru a solicita informații privind obiectivele turistice sau materiale de promovare. Acest proiect are și avantajul faptului că informațiile sunt traduse și în alte limbi internaționale, altele decât cele clasice, limba engleză și limba franceză, poate fi considerat un ghid virtual. De asemenea, reprezintă o modalitate în plus de promovare a municipiului Zalău pe platforma www.travellerinromania.com și chiar a județului Sălaj, având în vedere că pe lângă informațiile privind obiectivele și monumentele de patrimoniu, mai sunt promovate gastronomia locală și portul popular din Sălaj. Accesarea informațiilor printr-un cod QR este ușor de realizat, este o modalitate cunoscută la nivel mondial, în contextul utilizării tehnologiilor digitale. În România, cele mai cunoscute destinații turistice, au implementat un astfel de proiect de câțiva ani. este important c municipiul Zalău să se alinieze acestor destinații și să fie în pas cu tehnologiile moderne.” 




         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...