marți, 8 noiembrie 2022

Când viața bate filmul: nimic nou pe frontul de vest

Excelentă ecranizarea din acest an al romanului lui Erich Maria Remarque - "Nimic nou pe frontul de vest". Sub titlul original "Im Western nichts Neuse" filmul ascunde drama tânărului soldat Paul, înrolat la 17 ani în armata Kaizer-ului ce lupta în vest, împotriva Franței și aliaților săi în Marele Război.



Desigur, cu mici excepții, ecranizările sunt copii palide ale operelor literare pe care le transpun în imagini și sunete. Personal, întotdeauna am preferat cartea în locul filmului, știind că regizorul, oricât de bun ar fi el, nu poate surprinde toate detaliile cărții, nu poate reda fidel toate dialogurile, toate descrierile. Sunt însă și excepții! Ecranizări de succes ale unor opere literare. Așa cred că este și în cazul de față. Regizorul Edward Berger reușește să transpună pe peliculă toată drama romanului, toate sentimentele personajelor principale. Și, ceea ce este demn de remarcat la acest film de producție germană, este faptul că prezintă indirect punctul de vedere al celui învins, Germania.
Pe scurt, povestea romanului și a filmului este următoarea: Paul Baumerer (jucat magistral de actorul Felix Kammerer) un tânăr licean de 17 ani, se înrolează alături de colegii lui în armata Kaizer-ului, pentru a lupta contra Franței. Euforia discursurilor mobilizatoare, se transformă repede în deznădejdea tranșeelor, acolo unde se duce o luptă crâncenă pentru supraviețuire. Tinerii entuziaști se transformă brusc în adulți ce nu au alt obiectiv decât supraviețuirea în infernul războiului.
Paul își pierde rând pe rând camarazii, foștii lui colegi de clasă, și cade și el ucis stupid, cu doar câteva minute înainte de intrarea în vigoare a armistițiului din data de 11.11.1918. Înainte cu 15 minute de intrarea în vigoare a armistițiului, pe care Germania este nevoită să-l semneze, un general pune mai presus de dorința tuturor de încetare a ostilităților, sentimentele sale războinice și-și aruncă soldații într-un ultim asalt asupra tranșeelor francezilor. Aveau să cadă fără rost, alți mii de tineri, aceste victime adăugându-se la cei peste 3.000.000 de soldați uciși pe frontul de vest. ”A căzut într-o zi în care întregul front era atât de liniștit și calm, încât comunicatul oficial s-a mărginit doar la fraza ”Nimic nou pe frontul de vest” ”
Filmul are un puternic mesaj antirăzboi. Este strigătul deznădăjduit al unei generații care ”chiar dacă a scăpat de obuzele războiului a fost distrusă de acesta” (din motto-ul romanului). Tulburătoare este scena în care, într-o groapă de obuz, plină de apă și cadavre, Paul se luptă pe viață și pe moarte cu un tânăr soldat francez. Și acesta avea vise, speranțe, ca toți tinerii prinși în conflagrație. După ce cu un ultim efort Paul reușește să-l înjunghie pe inamicul său, simte un regret profund și încearcă, în zadar, să-l salveze din ghearele morții.
Filmul este de actualitate! Nu departe de noi, un alt măcel aduce tribut morții mii de tineri. Unii luptă apărându-și țara, alții luptă apărând o himeră. Cu toții însă ar vrea ca armistițiul să pună capăt războiului. Însă asta depinde de ”puternicii lumii” care, din câte se pare, au cu totul și cu totul alte planuri. Oare Europa n-a învățat nimic din două conflagrații mondiale? Oare tinerii aceștia, a căror străbunici au luptat acum mai bine de 100 de ani nu au învățat nimic din istorie? Frontul nu mai este în vestul Europei ci în estul acesteia. Oare ce spun comunicatele, care, iată, și ele s-au banalizat? ”Nimic nou pe frontul de est”?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...