sâmbătă, 23 martie 2024

DecumAna, primul punct gastronomic local din Sălaj

Vineri, 22 martie 2024, aproape de Măgura Moigradului și de castrul roman de la Porolissum, a fost inaugurat primul punct gastronomic local. Într-o atmosferă caldă, prietenoasă și deloc protocolară, prieteni și apropiați ai gazdelor dar și ai proiectului Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei” s-au întâlnit pentru a marca evenimentul și pentru a savura bucatele tradiționale cu care au fost întâmpinați.


În curtea generoasă a familiei Silaghi, am fost întâmpinați cu căldură de doamna Ana-Maria Silaghi - gazda noastră și de domnul Daniel Stejeran - manager al A.D.I ”Țara Silvaniei”. La intrare în curte, un totem semnala prezența punctului gastronomic local, iar, agățat de un prun, un indicator te orienta spre ”cortul cu bunătăți”. Aici, gazdele noastre ne-au așteptat cu de toate: farfurii întinse pline de bunătăți, preparate pe bază de carne de porc sau preparate de post inspirate din bucătăria romană; dulciuri ce ne trăgeau cu ochiul; ceaiuri și siropuri din ingrediente naturale îndulcite cu miere, firesc, și ea naturală. Un deliciu gastronomic ce-ți invada simțurile. A fost tare fain și modul în care aceste preparate, cum numai în satele noastre le găsești, au fost aranjate. Căci nu-i așa, contează și preparatul dar și modul în care acesta este servit. Ce mai, atmosferă prietenoasă, cu oameni faini.



În așteptarea deschiderii oficiale, am avut prilejul de a socializa. Ne-am bucurat să revedem prieteni și cunoscuți dragi dar am legat și noi prietenii. Am realizat că aceasta înseamnă adevărata socializare, nu cea artificială, virtuală, de pe rețelele de așa-zisă ”socializare”. Aici ești tu, așa cum ești. Aici poți strânge mâna celui de lângă tine, îl poți privi în ochi, îi poți zâmbi. Dincolo, din spatele ecranului și al tastaturii nu mai ești tu ci cel ce vrea interlocutorul tău să fii. Fie și pentru această socializare adevărată, merita să-ți răpești din timp pentru a participa la eveniment.

Startul evenimentului a fost dat de apariția unui general roman - personificat de istoricul Dan Băcueț, specialist al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și promotor al reenactmentului istoric. Nici nu se putea închipui un eveniment la doi pași de Porolissum, fără prezența unui soldat roman. Până la urmă, așa cum a spus Dan Băcueț, însăși alegerea numelui pentru punctul gastronomic local este un joc inteligent de cuvinte. Se știe, orice castru roman avea patru porți de acces: Porta Praetoria - poarta din față, Porta Decumana - poarta din spatele clădirii comandamentului, Porta Principalis Sinistra - poarta amplasată pe latura din stânga a castrului și Porta Principalis Dextra - poarta de pe latura din dreapta. Așadar, Decumana provine de la una din porțile castrului de la Porolissum. Iar Ana provine de la numele gazdei Ana-Maria. Decum mai poate fi citit și ca ”cu atât mai puțin” sau ”darămite”. 


În deschidere, Daniel Stejeran - managerul ADI ”Țara Silvaniei” a ținut să precizeze că momentul are o dublă semnificație: este ziua în care Ana-Maria Silaghi împlinește frumoasa vârstă de 33 de ani și este ziua de naștere a primului punct gastronomic local, DecumAna, de la castrul roman Porolissum. 

Daniel Stejeran: ”Astfel de evenimente pot contribui major la promovarea turismului din Țara Silvaniei, județul Sălaj. Este meritul familiei Silaghi și al familiei Tamba, care au pregătit toate produsele pe care dumneavoastră le veți degusta. Vreau să mulțumesc autorităților care ne-au sprijinit în realizarea acestui proiect. Le mulțumesc celor de la Direcția Sanitar Veterinară care au fost receptivi la propunerea noastră. Le mulțumesc reprezentanților Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Moigrad, pentru că ne-au dat credit. Sunt în plan alte puncte gastronomice locale pe tot teritoriul județului Sălaj. Primul punct gastronomic local este, înainte de toate, meritul Anei!”



Vădit emoționată, gazda noastră - Ana-Maria Silaghi a ținut să precizeze că preparatele sunt 100% din ingrediente naturale. A mulțumit, de asemenea, celor prezenți și în special colegilor din A.D.I. ”Țara Silvaniei”.


La un eveniment culinar în Sălaj nu putea lipsi Mircea Groza - un adevărat arheolog culinar. Domnia sa ne-a uimit din nou cu mulțimea de denumiri ”în grai sălăjean”, mai că-ți venea să ceri un dicționar de arhaisme. Până la urmă, ăsta e farmecul lui Mircea Groza.



Mircea Groza a explicat ce înseamnă și ce nu înseamnă un punct gastronomic local. ”Aceste puncte gastronomice locale sunt de fapt demonstrații culinare comandate în anumite situații, de turiști în general. Nu este un local, un restaurant, deschis în fiecare zi, care să aibă un meniu. Este altceva, aici mâncăm ca la bunica, ca acasă. Am văzut turte, cornulețe cu silvoiță. Am văzut piroște. Acestea sunt bucatele noastre.”

Și cum totul s-a întâmplat în ”Țara Silvaniei”, la eveniment a fost invitat și domnul Dinu-Iancu Sălăjanul - președintele Consiliului Județean Sălaj. Mi-a plăcut  discursul domniei sale pentru că a pus accent pe realizările A.D.I. Țara Silvaniei.  

Dinu-Iancu Sălăjanu: ”A fost una dintre dorințele noastre de a avea un astfel de instrument de promovare a județului Sălaj. Aici, la Porolissum, oricine vizitează castrul roman poate beneficia de acest punct gastronomic. Mă bucur că se întâmplă în județul Sălaj, în Țara Silvaniei. Cu siguranță, prin performanțele de aici se va da încredere și imbold tuturor celor care vor dori să dezvolte astfel de puncte gastronomice locale.”



După momentul ”oficial”, unul simplu, firesc, a urmat momentul cel mai așteptat de către cei prezenți: degustarea bunătăților de pe mese. Totul s-a întâmplat cu decență, cei prezenți putând savura, după gustul fiecăruia, din preparatele culinare proaspete. A fost, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai reușite evenimente gastronomice la care am participat. Și, pentru asta, merită felicitați toți cei implicați, Consiliul Județean, ADI ”Țara Silvaniei” și, nu în ultimul rând, familiile Silaghi și Tamba.

Ana-Maria Silaghi a avut parte și de o surpriză. De ziua ei, a primit flori și tort, iar cu toții i-am cântat ”La Mulți Ani!”

La Mulți Ani, Ana! La Mulți Ani, DecumAna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...