miercuri, 17 aprilie 2013

De la Porolissum la...Roma


După o pauză de trei ani, secția de istorie ”Vasile Lucăcel” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, și-a deschis porțile publicului larg, zilele trecute fiind vernisată o expoziție interesantă intitulată ”Armata Provinciei Romane Dacia Porolissensis”. Am aflat întâmplător de eveniment, dintr-o postare de pe facebook (iată că e bun și facebook-ul la ceva) și m-am grăbit să dau curs invitației, un astfel de eveniment nu trebuie ratat.

Afișul expoziției


Încă de la intrare erai așteptat de doi soldați romani, în carne și-n oase, ce împărțeau bilete gratuite. Este o practică uzitată de muzeu, aceea de a da participanților la diferitele vernisaje, bilete gratuite. Poate că așa este mai ușor de inventariat și acești participanți, care în ultimă instanță tot vizitatori sunt.






Într-un spațiu nou, modern, ce urmează a fi folosit pentru expoziții temporare, au fost prezentate publicului larg aspecte din organizarea și dotarea armatei romane. Am observat cu satisfacție că mobilierul și vitrinele cu exponate sunt noi, la fel ca și întregul spațiu. Sunt utile cele câteva postere, de o calitate grafică remarcabilă, din care cei interesați pot obține informații despre structura armatei romane, despre dotările acesteia, despre strategiile și tehnicile de luptă folosite dar și despre provincia Dacia Porolissensis sau despre castrul roman de la Porolissum. Au fost expuse diverse piese din colecțiile muzeului, descoperite de arheologi la castrele romane de la Porolissum sau Buciumi. Printr-o machetă este reconstituit castrul de la Buciumi.

Sala de expoziții temporare

Echipament de soldat roman

macheta castrului roman de la Buciumi
Expoziția a fost vernisată în prezența doamnei dr. Corina Bejinariu – directorul muzeului, care a ținut să sublinieze că prin acest eveniment, secția de istorie a Muzeului Județean, este redeschis practic pentru publicul larg. Intenția organizatorilor, a fost aceea de a inaugura sala de expoziții temporare printr-o expoziție care să valorizeze ceea ce este mai important din punct de vedere al patrimoniului cultural-istoric: Castrul Roman de la Porolissum. 

soldat roman - ghid al expoziției


Expoziția ”Armata Provinciei Romane Dacia Porolissensis” a fost concepută și realizată de cercetătorul științific dr. Dumitru Gheorghe Tamba. Acesta este de părere că ”armata statului roman a reprezentat una dintre cele mai importante instituții, care a contribuit în primul rând la extinderea teritorială a Imperiului Roman”.  Fără organizarea și dotarea acesteia, Imperiul nu ar fi ajuns la expansiunea pe care a avut-o, reușind să stăpânească aproape întreaga Europă, nordul Africii și Orientul Apropiat. De asemenea a fost subliniată importanța și rolul strategic pe care Porolissum-ul, în calitate de capitală a provinciei Dacia Porolissensis,  l-a jucat în Imperiul Roman. În momentele sale de glorie, orașul roman Porolissum avea 20.000 de locuitori, fiind unul dintre orașele dezvoltate ale Imperiului.

Președintele Asociației ”Amicii Muzeului” – domnul dr.Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific în cadrul muzeului, a vorbit celor prezenți despre obiectivele și activitățile asociației, dar mai ales despre cele două formații de reenactment care reprezintă Porolissum-ul și implicit Zalăul la diversele festivaluri de reconstituire istorică: Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria și Lupii Daciei.


Tot cu această ocazie, președintele Asociației ”Amicii Muzeului”, a informat publicul prezent la vernisajul expoziției, despre invitația pe care asociația a primit-o din partea Asociației Grvppo Storico Romano din Roma de a participa la Festivalul Natale di Roma. Este pentru prima dată când trupele de reenactment din Zalău participă la acest festival grandios. Festivalul Natale di Roma celebrează fondarea Romei la 21 aprilie 753 î.Hr. Acum 2766 de ani (MMDCCLXVI), conform legendei, Roma a fost înființată de gemenii Romulus și Remus,  imaginea lupoaicei alăptându-i pe cei doi gemeni devenind emblematică pentru Roma și pentru întreaga latinitate.

Lupa Capitolina, Zalău - copie 

Lupa Capitolina, Roma - original
Acest an are și o altă conotație pentru fosta provincie romană Dacia. În anul 113 d.Hr. acum 1900 de ani, a fost ridicată celebra Columnă a lui Traian care comemorează printr-o serie de basoreliefuri ce înconjoară în spirală columna, scene ale războaielor daco-romane din anii 101-102 și respectiv 105-106.
Prezența ”romanilor” de pe Limesul de la Porolissum, în capitala Imperiului Roman este un eveniment remarcabil, ce se înscrie în seria de evenimente ce promovează complexul arheologic aflat în imediata vecinătate a municipiului Zalău. Peste câteva zile, la Roma se va auzi ”Ave Porolissum!”.

Porolissum - Porta Praetoria

”Toate drumurile duc la Roma” - Porolissum, drumul roman

Roma - Forumul roman

Roma - Columna lui Traian


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...