luni, 19 august 2013

Tendințe în Social Media - iulie 2013

Pentru a cincea lună consecutiv, blogul Foto-Travel a scotocit prin cea mai populară rețea de socializare din România în căutarea acelor proiecte interesante ce au tangență cu zona de travel. Și, Slavă Domnului, sunt destule. Desigur, nu toți cei aflați în spatele acestor proiecte au răspuns provocării de a ne împărtăși din experiența lor și le respectăm această alegere. Alții, probabil prinși în tot felul de proiecte au nevoie de mai mult timp. Însă și în această lună, avem să vă prezentăm patru proiecte de succes. Mulțumesc și pe această cale celor din spatele acestora. Fără a avea pretenția că vom reuși să surprindem totul, vă lăsăm pe dumneavoastră să le descoperiți.






Este cunoscut faptul că istoria constituie pentru mulți un imbold în a vizita obiective turistice noi, în a descoperi locuri încărcate de istorie. Sunt multe crâmpeie din istoria națională răspândite în întreaga lume prin intermediul fotografiilor de epocă, a fotografiilor istorice. Locuri, fapte, oameni – toate împreună formează un puzzle uriaș, iar demersul celor care administrează pagina este de a aduna împreună aceste piese. Așa cum se arată în descrierea paginii de facebook, care a strâns aproape 41.000 de like-uri, ”proiectul are menirea de a face lumină peste umbra în care a intrat istoria românească, dar mai presus de toate este un proiect menit să ne unească, suntem români și ne iubim istoria, haideți să dovedim asta” .

Pagina de facebook a proiectului

Galeria foto ce însoțește pagina este bogată și cuprinde imagini vechi, adevărate mărturii istorice dar și vederi, cărți poștale ale unor diverse locuri cu potențial turistic din țară. La această colecție impresionantă s-a ajuns în timp, prin aportul fanilor care pot trimite materialele în format digital pe care le dețin.

Vrând să aflu mai multe despre cei care administrează pagina și despre obiectivele viitoare, am trimis un mesaj la care am primit un răspuns ce demonstrează pe de o parte pasiunea pentru istorie iar pe de altă parte modestia administratorului. Momentan nu există obiective concrete, nu știu unde va ajunge, cum nu știam nici atunci când a început totul. Ideea este simplă, avem o istorie, o istorie în imagini care există undeva acolo și este relativ necunoscută. Noi nu facem decât să o aducem la cunoștința celor interesați, adunând toate informațiile la un loc. Ce este important este că am reușit creem o interacțiune pozitivă cu cei ce ne vizitează, ca dovadă creșterea constantă a numărului de vizitatori. Sunt lucruri foarte interesante acolo, imagini inedite și dorința noastră cea mai mare este să se bucure cât mai mulți de ele”.

Blogul IRIFA
Recent, a fost creat și blogul IRIFA (abrevierea numelui paginii de facebook Istorie Românească în Fotografii), construit pe platforma wordpress, un blog care susține pagina de facebook și care promite. Momentan blogul nu conține decât câteva postări, nu sunt articole de tip text, doar fotografii.


La prima vedere ai crede că este pagina de promovare a unei agenții turistice ce oferă sejururi în frumoasa Italie. Însă la o privire mai atentă și citind ”povestea” vei înțelege că în spatele proiectului stă un bloger de succes, un călător pasionat, care administrează două bloguri și mai are articole publicate pe alte câteva. Este clujeanca Bianca Tănăselia, cunoscută în blogosferă ca Bia de la Bialog. Întrucât a făcut o pasiune pentru Italia și nu a dorit să modifice profilul blogului bialog.ro, a decis că este momentul pentru un blog nou.


Blogul Bialog.ro 

Așa s-a năcut viziteazaitalia.com. Bianca Tănăselia: Viziteaza Italia este un proiect ce s-a desprins oarecum din Bialog.ro, datorita faptului ca am început să scriu foarte mult despre Italia, fără să epuizez și am avut nevoie de un loc în care să mă desfășor mai în voie (fără să transform Bialog-ul într-un blog despre Italia). Eu spun că acest proiect este un frate mai mic al Bialog-ului (un site de travel nu foarte nișat). Vizitează Italia este, însă, foarte nișat, își propune să discute numai călătoriile și viața în Italia (plus ce ar mai fi tangențial cu ele)... Nu mi-am propus nimic mai mult decât a împărtăși o pasiune, Italia, cu alte persoane care o iubesc și care știu ca nu sunt deloc puține și de ce nu, de a impulsiona lumea să ajungă mai des prin peninsula italică pentru că este minunată, un loc fantastic în care parcă s-au concentrat peste 50% din frumusețile lumii.”


Pagina de facebook Viziteaza Italia
Fiind practic îndrăgostită de Italia, blogul conține experiențele personale acumulate în urma călătoriilor efectuate în Italia, dar conține și quest post-uri scrise de prietenii care au fost în Italia și au ceva de ”mărturisit”.  Ca un profesionist, Bianca s-a gândit la toate: informații generale, lista locurilor din Italia aflate în patrimoniul UNESCO, hărțile regiunilor Italiei. Există rubrica ”Café Italia” în care Bianca a scris sau urmează să scrie despre Italia în cărți, Italia în filme, Italia la TV, Italia pe catwalf, Italia VIP, Bucătărie italiană sau Evenimente în Italia. Practic, proiectul se vrea a fi o enciclopedie despre Italia, dar nu una oarecare. ”Încerc să concentrez foarte mult spirit de "la dolce vita" în acest proiect și cine știe ce îi mai rezervă viitorul. Oricum cred cu tărie, că un proiect făcut din pură pasiune poate ajunge departe.” – mărturisește Bianca.


Blogul Viziteaza Italia
Proiectul este susținut de o pagină de facebook, care de la lansarea în luna februarie 2013 a reușit să adune 350 de like-uri. Pagina de facebook Vizitează Italia a venit natural, aveam nevoie de un loc unde să se poată viziona bine fotografiile mele din Italia și un loc în care să distribui link-uri cu subiecte despre Italia (muzică și articole ce apar prin alte părti: site-uri, blog-uri etc).” 

3. Turul de weekend


Cu peste 2000 de like-uri pe pagina de facebook, proiectul Turul de Weekend dezvoltat pe pagina de facebook similară, este un proiect de familie implementat de Mara și Andrei Pop. Mara, de profesie medic este din Piatra Neamț și a dezvoltat o pasiune pentru călătorii și scris insuflată de părinții ei, geografi de meserie. Andrei, este bucureștean entuziasmat de munca pe care o face în fața calculatorului. Cei doi se completează reciproc și au pus pe roate un proiect axat pe un blog de travel, lansat în 2009. Turul de weekend și-a schimbat înfățișarea de la o zi la alta și crește împreună cu cei doi.


Pagina de facebook a proiectului

”În 2012 am început să facem ghiduri turistice pentru diverse destinații din Grecia, una din țările noastre preferate de a ne petrece concediile. În general, înainte de a pleca la drum ne documentăm temeinic despre locurile ce urmează să le vizitam (cred că arta asta de documentare îi aparține lui Andrei, fire calculată de IT-ist). Cum planurile erau făcute la milimetru și cum munca asta îi lua lui Andrei câteva zile, ne-am propus să adunăm toate informațiile într-un singur ghid care să ajute și alți călători ce vor porni la drum. Așa a luat ființă ideea de redactare a ghidurilor turistice. O să vedeți cât sunt de utile (din punctul nostru de vedere) pentru cei care preferă să își organizeze singuri călătoriile” – spune Mara despre proiectul dezvoltat de ei.

Blogul de-weekend.ro oferă informații utile sub forma unor impresii de călătorie pentru țări ale Europei (Anglia, Bulgaria, Grecia, Irlanda, Italia și Turcia) sau pentru locuri din România (Bucovina, Maramureș, Moldova, Transilvania). La rubrica ”Utile” există un progrămel realizat în Excel care calculează costul unei excursii efectuate cu mașina. Fișierul Excel poate fi descărcat de aici. De asemenea este descris procedeul prin care se poate face un traseu, folosit Google Maps.




Din proiectul Turul de Weekend, s-a dezvoltat un alt proiect, de nișă, axat pe Grecia. Mara Pop explică: De ce grecia.de-weekend.ro ? Simplu: suntem pasionați de Grecia. Țara asta are atât de multe locuri de vizitat și de descoperit, încât nu ai cum să te plictisești de ea. Tocmai din acest motiv ne-am ales să ne petrecem luna de miere în Zakynthos. Entuziasmul nostru ca proaspăt căsătoriți, bucuria că ne avem unul pe altul, frumusețea fiecărei zile petrecute, locurile absolut superbe au transformat mica insulă elenă în locul nostru de suflet în care ne-am întoarce oricând”.


Blogul proiectului grecia.de-weekend.ro

Ca planuri de viitor, cei doi își propun să extindă ghidurile turistice către alte orizonturi. Asta, desigur după ce vor epuiza Grecia. Odată cu dezvoltarea proiectelor ”de-weekend” a apărut, firesc și ideea de ”cazarea ta”. Cei doi călători vorbesc deschis despre fiecare loc în care s-au cazat, în speranța că poate așa vor reuși să-i inspire și pe alții. Există intenția de a porni un alt proiect intitulat ”ski.de-weekend.ro”



Doi tineri bucureșteni, Mihai Tuhari (web developer pasionat de skateboarding ca sport și mod de viață) și Alexia Ion (studentă la Comunicare și pasionată de fotografie și design graphic) și-au propus nu mai puțin decât participarea la competiția Amsterdam-Dakar Challenge. Sub numele de BAD Rally, cei doi au de făcut față următoarei provocări: 10.000 de kilometri, 13 țări, 2 continente. Și toate acestea cu un Opel Astra Caravan din 1997  a cărui valoare este de doar 500 de euro!


Pagina de facebook ce susține inițiativa BAD Rally
Alexia și Mihai sunt primii români înscriși în această cursă, ce se ține încă din 2004. La capătul cursei, în Banjui (Gambia) mașina va fi licitată iar banii obținuți sunt donați fundației Challenge For Charity Foundation, ce a strâns până acum mai mult de 3 milioane de euro și se ocupă de proiecte în Africa. Așadar, aventura celor doi români, este dincolo de călătoria efectuată și un act de caritate.

Aventura începe la data de 2 noiembrie 2013, cu startul din Amsterdam. Cei doi vor trebui însă să plece cu câteva zile mai repede pentru a junge la Amsterdam. Din datele furnizate pe site-ul proiectului, vor pleca din București marți 29 octombrie 2013. Vor porni în aventura Africană împreună cu celelalte echipaje înscrise în competiție urmând traseul Amsterdam – Paris – Barcelona – Ceuta – Fez – Marrakech – Agadir – Laâyoune – Dakha – Sahara – Dakar.


Site-ul BAD Rally
Până acum, echipa BAD Rally a reușit să obțină sprijinul unor sponsori generoși dar și suportul media al unor importante trusturi de presă, dintre care merită remarcat National Geographic România. Pagina de facebook aferentă proiectului are deja peste 4.700 de fani. Despre aventura celor doi temerari au scris până acum mai multe trusturi de presă scrisă sau digitală. Informații despre proiect, despre cum poate fi acesta susținut, găsiți pe site-ul www.badrally.ro. Desigur, orice sprijin este bine venit în continuare, pe site există chiar o listă de priorități, o listă a acelor lucruri de care au nevoie. Au realizat și o serie de materiale promoționale (tricouri, sacoșe, creioane etc.) cu logo-ul echipei, care pot fi achiziționate la prețuri rezonabile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...