miercuri, 21 august 2013

Top 10 statui interesante

Ideea realizării unui Top 10 al celor mai interesante statui, mi-a venit în urma lecturii articolului "O statuie pentru Lulu" din Transilvania Reporter. Autorul acestuia pleda pentru ridicarea unei statui a celebrului personaj ”Lulu” la Cluj-Napoca, aducând argumente în acest sens existența în marile orașe ale lumii a unor statui / grupuri statuare care au în spate povești interesante.
A întocmi un clasament, de orice natură ar fi el, nu este o sarcină ușoară. În primul rând un astfel de demers poate fi considerat subiectiv. În funcție de cine-l realizează, clasamentul poate să varieze foarte mult. Pe de altă parte, nu este sigur că epuizează subiectul, că acoperă toate lucrurile care fac obiectul acelui clasament.

Mă feresc să folosesc superlative. Nu am pretenția că topul propus este al celor mai frumoase statui. Nici măcar a celor mai ciudate. Sunt sigur că există în lume alte statui la fel de interesante ca cele propuse, doar că, din diferite motive nu au fost văzute de mine. Rămân consecvent ideii de a scrie doar despre locurile pe care le-am văzut, iar fotografiile sunt făcute de mine. Nu am inclus în acest clasament, statuile sau grupurile statuare ce reprezintă personalități istorice, politice sau culturale.
Așadar, acest clasament reprezintă, din punctul meu de vedere (subiectiv), cele mai interesante statui.




      10. Îngerul înnaripat din Braga / Portugalia
     Pe lângă comorile arhitecturale și religioase pe care orașul Braga le posedă, pe străzile acestuia poate fi admirat un înger înnaripat cocoțat pe un scaun înalt de unde privește la trecători.




9. Elefantul din Maria-Therezien Platz / Viena
     Piața Maria Tereza (Maria-Therezien) din centrul Vienei, dominată de impunătorul grup statuar ce o reprezintă pe vestita împărăteasă, este flancat de două clădiri identice construite în 1891. Ele adăpostesc în prezent Muzeul de Istorie (Kunsthistorisches Museum) și Muzeul de Istorie Naturală (Naturhistorisches Muzeum). În fața celui din urmă se află o micuță statuie reprezentând un elefănțel bondac.



8.  Dolac Kumica / Zagreb
     În capitala Croației, aproape de piața agroalimentară Dolac, dai nas în nas cu o interesantă statuie ce reprezintă o țărancă în mărime naturală ce poartă pe cap un coș. Este simbolul țăranului care aprovizionează cu legume și fructe piețele din oraș. Există un obicei în Zagreb, acela de a pune sub brațul femeii ramuri de măslin sau chiar buchete de flori.




      7. Polițistul ungur / Budapesta
     Pe strada Zrinyi, aproape de basilica Sf. Ștefan din capitala Ungariei, stă în mijlocul străzii statuia în mărime naturală a unui polițist maghiar de la 1900. Cu coif pe cap și mantie lungă strânsă peste mijloc de o centură, cu mâinile la spate și burta scoasă în față, cu sabia în teacă, polițistul privește atent la oricine încearcă să tulbure liniștea publică. Statuia este una extrem de populară, fiind des fotografiată de turiști.



      6. Cocosul din Barcelos / Portugalia
Cocoșul viu colorat este unul dintre simbolurile naționale ale Portugaliei. Peste tot există suveniruri cu acest cocoș de la lingurițe, magneți de frigider la imprimeuri textile. Este considerat aducător de noroc, așa că portughezii nu se sfiesc să-l afișeze peste tot. Conform unei legende, se pare că în timpul unui ospăț dat de un om de vază al localității Barceslos, ar fi dispărut un obiect de argint. Acuzatul în încercarea disperată de a-și dovedi nevinovăția a cerut unui cocoș aflat într-un coș de nuiele să mărturisească că nu el este hoțul. Cocoșul a început să strige ”cucurigu” și acuzatul a fost eliberat. În memoria acestui eveniment, municipalitatea Barcelos a ridicat o statuie viu colorată acelui cocoș.


5. Manneken Pis / Belgia
Statuia băiețelului gol care urinează, amplasată în centrul istoric al Bruxelles-ului are o poveste la fel de interesantă. Se spune că în timpul asediului din secolul al XVII-lea, băiețelul dispărut de acasă ar fi salvat orașul urinând pe fitilul aprins care trebuia să dea foc cetății. Este considerat simbolul orașului și apare pe toate suvenirurile: brelocuri, magneți, statuete etc. Există chiar și un obicei în Bruxelles: acela de a îmbrăca adecvat statuia cu ocazia diverselor evenimente, peste 750 de costume fiind păstrate în Casa Regelui din Grand Place.



4. Eros Bendato / Cracovia
În frumoasa piață Rynek Glowny din Cracovia se află o statuie cel puțin ciudată. O față de uriaș este culcată pe o ureche, având un bandaj înfăşurat de două ori. Este masivă, din bronz, goală pe dinăuntru. Statuia este opera sculptorului Igor Mitoraj. A ajuns pe actualul amplasament în urma unei expoziții publice cu lucrări ale artistului în 2004. Este foarte populară, fiind unul din punctele de atracție ale orașului.



3. Memórias do Campo / Ponte de Lima
În orășelul portughez Ponte de Lima, aproape de celebrul pod romanic peste râul Lima se află un frumos grup statuar reprezentând un grup de fermieri la muncile câmpului. Operă a sculptorului Salvador Viera, grupul statuar datează din anul 2010 și se vrea a fi un omagiu adus celor care muncesc pământul. Un bărbat ține coarnele unui plug tras de doi boi, în timp ce o femeie seamănă iar alta taie trestie de zahăr. O a patra femeie este înaintea boilor trăgând de aceștia.


      2. Touro Bravo / Ponte de Lima
     Tot în Ponte de Lima se află și o statuie masivă de bronz ce reprezintă un taur. Opera aparține artistului Mário Rocha. Amplasarea statuii aproape de una din bisericile din oraș a generat o serie de controverse. După unii, statuia se vrea a fi un elogiu adus curselor cu tauri care porneau chiar din acest loc. Alții susțin statuia este un simbol păgân, cunoscut fiind faptul că pe locul pe care se înalță acum biserica creștină era un templu păgân ce venera o vacă. Cultele egiptene pentru care vaca era venerată au fost aduse în peninsula iberică de către fenicieni. Cert este că în fiecare an, în luna iunie există la Ponte de Lima un festival numit ”Vaca das Cordas” în care un taur legat de coarne este târât de trei ori în jurul bisericii respective.




      1. Mancs / Miskolc
Orașul maghiar Miskolc a ținut să aducă un omagiu celebrului câine utilitar Mancs (Lăbuș), cel care a participat alături de stăpânul său și echipa de salvatori Spider la sute de operațiuni de salvare în întreaga lume. Statuia câinelui, decedat în 2006, a devenit loc de pelerinaj, aici fiind depuse jerbe de flori și aprise lumânări în memoria cestuia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...