duminică, 8 septembrie 2013

Aplicații de e-Travel (1): Platforma admirabil.net


Orice călător care se respectă dedică suficient timp activității de pregătire a unei excursii, documentării asupra locurilor ce urmează să le viziteze, fie că este vorba doar de o excursie de o zi, de un city-break sau de un concediu. Aici, fiecare are stilul său personal: unii folosesc metodele clasice (hărți, pliante, ghiduri) iar alții metodele moderne apărute odată cu creșterea explozivă a tehnologie informației. Acestea din urmă, sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră, ușurându-ne practic munca de documentare. Aproape că poți să găsești tot ce vrei în mediul virtual, deși uneori veridicitatea informațiilor furnizate lasă de dorit. Pe parcursul a mai multor episoade, blogul Foto-Travel încearcă o trecere în revistă a celor mai interesante aplicații de e-Travel, fără a avea pretenția că va reuși să le cuprindă pe toate. Un astfel de demers este motivat și de faptul că există unele aplicații foarte bune, dezvoltate de români sau și prin intermediul acestora. 

Pentru început, vrem să vă prezentăm una dintre cele mai bune platforme ce permit vizitarea virtuală și interactivă a unui oraș. Proiectul, ce are în portofoliu orașele Cluj-Napoca, Oradea și Zalău – alegerea acestora fiind motivată de faptul că autorul acestuia este legat sufletește de aceste orașe – se numește Admirabil.net. Aplicația este disponibilă on-line la adresa www.admirabil.net Implicit, odată tastată adresa te trezești pe unul dintre cele trei subdomenii, denumit fiecare după numele localității pe care o promovea, în cazul nostru Oradea. Interfața este simplă, însă la o privire mai atentă poți constata că a fost acordată o atenție deosebită designului. Numele localității apare în limba română, maghiară, germană și latină alături de un logo stilizat ce cuprinde elementele arhitecturale definitorii ale orașului. Există un mesaj de întâmpinare, care conține scurte informații despre oraș. Trebuie spus de la început că platforma este multilingvistică, se poate selecta una din limbile română, engleză, franceză, maghiară, germană, italiană și spaniolă. Indiferent de limba selectată, activarea butonului ”start” te duce într-o călătorie virtuală, fascinantă prin orașul respectiv.

Pagina principală a aplicației



Logo-ul Oradiei

Am testat aplicația, setată implicit pentru Oradea. Prima panoramă virtuală este cea din Turnul Primăriei. Imaginea este atât de realistă încât ai impresia că ești acolo. Sunt oferite câteva informații de bază despre obiectivul respectiv, existând posibilitatea de a închide oricând fereastra cu informații. Pe măsură ce imaginea se derulează ușor, în fața ochilor, apar ”porți” prin care ai acces la alte obiective. La plimbarea mouse-ului pe acea poartă, este afișată denumirea obiectivului, iar un click are rolul de a te teleporta – virtual, desigur – în acel loc. Din mouse se controlează unghiul din care se vede imaginea, platforma permiţând o vizualizare completă de 360 de grade atât în plan vertical cât și în plan orizontal. La obiectivele aflate în câmpul vizual, se poate ajunge și cu ajutorul butonului dreapta al mouse-ului, fiind afișată o listă a obiectivelor.


Meniul, afișat pe fiecare imagine conține clasicele butoane de derulare (stânga, dreapta, sus, jos), sau cele ce permit modificarea zoom-ului (minus pentru îndepărtarea imaginii și plus pentru apropierea acesteia). O funcție specială și extrem de interesantă este cea care permite vizualizarea 3D a imaginii. Evident, ai nevoie de o pereche de ochelari simpli, din aceia cu lentile colorate diferit. Tot din meniu se poate comuta oricând într-o altă limbă sau se poate alege unul din modurile de vizualizare: tubular, planet sau normal.

Vizitatorul virtual, nu trebuie decât să se lase purtat de aplicație prin oraș, iar atunci când trecând dintr-o poartă în alta, simte că s-a rătăcit, poate apela hartă. După cum observați, totul se petrece exact ca în lumea reală. De câte ori, vizitând un oraș, nu ați avut impresia că v-ați rătăcit? Ce ați făcut în acea situație? Simplu: fie ați obținut informația dorită întrebând pe cineva, fie ați apelat la hartă. Folosirea hărții are avantajul că oferă o imagine de ansamblu asupra zonelor din oraș ce pot fi vizualizate cu ajutorul aplicației. Observând harta orașului Oradea, se constată că obiectivele sunt grupate, așa cum este firesc în zona centrală: cetatea Oradea, Parcul central sau zona Primăriei dar zona pietonală Republicii sau Muzeul Țării Crișurilor sunt bine reprezentate.


Sunt convins că mulți dintre cei care citesc această prezentare, vor spune că există asemănări cu vizualizarea la nivel stradal, implementată de Google prin intermediul binecunoscutului Google Street View. La prima vedere, așa este, deși tehnica folosită este diferită și în plus, pe admirabil.net există mult mai multe posibilități. Însă, ceea ce deosebesc clar cele două aplicații, este facilitatea oferită de platforma admirabil.net de a pătrunde în interiorul unor obiective cu potențial turistic. De exemplu, rămânând la Oradea, am ales catedrala Romano-Catolică. Odată pătruns în interiorul acesteia, vei constata din nou calitatea imaginii și vei aprecia facilitățile de vizualizare în toate direcțiile. Funcțiile de zoom te ajută de asemenea să vezi detaliile.



Sunt multe de văzut în Oradea, îi lăsăm pe cei interesați să realizeze un tur virtual al orașului prin intermediul aplicației. În continuare vrem să vă arătăm câte ceva și din celelalte două orașe de pe platforma Admirabil.net: Cluj-Napoca și Zalău.

Cluj-Napoca, este un oraș important al Transilvaniei și are o mulțime de obiective turistice. După modelul Oradiei, adresa prin care se poate ajunge virtual la Cluj-Napoca, este www.cluj.admirabil.net  Logo-ul clujului conține imaginile stilizate ale bisericilor Sf.Mihail, Catedrala Ortodoxă și statuile lui Matia Corvin, Avram Iancu și Mihai Viteazul. Pagina de start se deschide cu imaginea statuii lui Avram Iancu și a Catedralei Ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului”. Nu vom insista cu modul de funcționare al aplicației, acesta a fost descris anterior. Vă lăsăm să admirați câteva capturi realizate cu unele din cele mai apreciate obiective turistice ale orașului.

Logo-ul secțiunii dedicate orașului Cluj-Napoca
Piața Avram Iancu - captură de ecran a aplicației
Piața Unirii - captură de ecran a aplicației
Piața Mihai Viteazul - captură de ecran a aplicației
Cluj-Napoca: interiorul Catedralei Ortodoxe
Dacă tot veni vorba de capturi, trebuie amintit că platforma Admirabil.net este perfect integrată cu rețeaua de socializare facebook, în sensul că, prin activarea butonului ”adCamera” din partea dreaptă a ecranului, se poate realiza o captură a imaginii de pe ecran iar aceasta poate fi distribuită pe pagian de facebook a utilizatorului.




Cel de-al treilea oraș prezent pe platforma admirebil.net este municipiul Zalău, reședința județului Sălaj. Se poate ajunge pe pagina dedicată Zalăului, tastând direct adresa www.zalau.admirabil.net.  Logoul paginii conține pe lângă denumirea orașului în câteva limbi și imaginile stilizate ale celor mai reprezentative obiective: grupul statuar Wesselényi, Lupoaica, Catedrala Ortodoxă și fântâna cu îngerași.


Logo-ul orașului Zalău

Prima imagine ce apare activând butonul ”start” este cea a Primăriei orașului, construcție în stil neobaroc din 1889. Poți arunca o privire virtuală în interiorul Primăriei (la parter și la etaj) dar și în curtea interioară a acesteia. Cea mai spectaculoasă sală a primăriei este sala ”Avram Iancu” dedicată pentru spectacole și festivități. Vizitatorul poate naviga prin spațiile Primăriei folosind harta acesteia. Aplicația pentru orașul Zalău are o altă facilitate pe care nu am observat-o la celelalte orașe. Există un scurt film intitulat ”Zalău undeva-cândva” care conține imagini vechi ale orașului.


Zalău - centrul orașului
Curtea interioară a Primăriei Municipiului Zalău
Primăria Municipiului Zalău: sala ”Avram Iancu”
Se poate naviga între diverse locații din primărie folosind harta
Filmul dedicat Zalăului 
Dacă utilizatorul platformei admirabil.net nu se descurcă la un moment dat, butonul ”ajutor” (help screen) îi este de foarte mare folos. Practic aici sunt explicate toate funcțiile aplicației atât cele oferite de meniu, cât și cele de la nivelul hărților. Trebuie menționat că platforma este susținută atât de o pagină de facebook (https://www.facebook.com/admirabil.network) și de asemenea există un cont de twitter (https://twitter.com/admirabil).


Help Screen-ul aplicației
Platforma admirabil.net este fără îndoială un instrument util în mâna celor care vor să exploreze virtual un oraș. Puține lucruri s-ar putea imputa. Poate faptul că nu acoperă toate obiectivele unui oraș sau faptul că lucrează cu imagini ce au fost captate la un moment dat și care vor trebui schimbate periodic, pe măsură ce orașul își schimbă înfățișarea.

În spatele proiectului stă Tiberiu Pop, născut la Zalău în 1963. A absolvit ca șef de promoție, prima promoție a Școlii de Muzică din Zalău, școală pe care a urmat-o în paralel cu Școala Generală ”Simion Bărnuțiu”. După terminarea Liceului de Matematică-Fizică ”Ady-Endre” – așa cum se numea pe atunci actualul Colegiu Național ”Silvania” Zalău, se înscrie la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Cluj-Napoca și devine inginer în 1988. Tiberiu Pop are și o prestigioasă activitate muzicală, încă din 1986 devenind membru al celebrei formații Celelalte Cuvinte (www.facebook.com/celelalte-cuvinte). În prezent locuiește în Oradea, ca majoritatea membrilor trupei.


Tiberiu Pop - la claviaturile trupei Celelalte Cuvinte
L-am rugat pe domnul Tiberiu Pop să ne răspundă la câteva întrebări, vrând să aflăm mai multe despre ideea realizării platformei admirabil.net. Publicăm în cele ce urmează acest scurt interviu, mulțumindu-I totodată pentru amabilitate:

Foto-Travel: Cum v-a venit ideea de a crea platforma Admirabil.Net?
Tiberiu Pop: Despre cum anume ne vin ideile (nouă, oamenilor), de-o bună vreme încoace, continui să mă întreb şi de-o potrivă să mă minunez. Ideea admirabil•net a venit oarecum natural, ca o evoluție  firească a unui concept mai vechi, ce era menit să prezinte punctual diverse locații, interioare etc. Prezentările foloseau tehnologia specifică spațiilor virtuale interactive (una din mai vechile mele pasiuni). La acea vreme conceptul era întâlnit în mediul online sub denumirea Virtual Voyager. Urmarea naturală și firească a fost cuprinderea acestor prezentări punctuale sub o umbrelă comună. Astfel a apărut primul oraș virtual. Aidoma rezolvării unei probleme de geometrie - unde, la un moment dat, vizualizezi soluţia problemei în interiorul unei forme geometrice - mi s-a-ntâmplat să disting alăturarea cuvintelor „admir” și „abil” din interiorul cuvântului „admirabil”. În clipa următoare Virtual Voyager a devenit admirabil•net, adică acea platformă care te invită să admiri într-un mod abil locuri și lucruri admirabile.


Tiberiu Pop alături de ”Moțu” Florian Pittiș
Foto-Travel: Vă rog să descrieți pe scurt principalele unelte ale platformei.
Tiberiu Pop: Mediul de promovare admirabil•net, fascinează prin capacitatea sa de a utiliza spațiile virtuale ca mediu de informare. Spațiile virtuale simulează rotirea câmpului vizual în plan orizontal și/sau vertical după dorința utilizatorului. Este ca și cum călătorul virtual s-ar afla în locul respectiv, putând alege a privi de jur-împrejur, deasupra sau dedesubtul său.  Sunt de menționat și puternicele funcții multimedia specifice platformei:
• multilingvism - platforma este caracterizată de faptul că atât informațiile prezentate, cât și întreaga interfață a aplicației pot fi accesate în 7 limbi: română, engleză, franceză, maghiară, germană, italiană, spaniolă.
• gatespot-uri - porți de trecere între tururile virtuale învecinate. Un element multimedia de acest tip permite trecerea la un nou tur virtual în direcția indicată de gatespot.
• infospot-uri - elemente multimedia care prezintă informații despre o anumită zonă din cadrul unui tur virtual. Pornind de la imagini statice, ce pot fi însoțite de coloană sonoră, mergând până la spoturi video sau scurt metraje, infospot-urile se dovedesc a fi foarte utile în prezentarea detaliilor specifice locației curent vizitate.
• hărți interactive de ansamblu - actualmente sunt prezentate orașele: Cluj Napoca, Oradea, Zalău. Hărțile de ansamblu ale orașelor pot conțin hărți de detaliu, structurate arborescent, pe mai multe nivele.
• hărți interactive de detaliu - destinate prezentării diferitor zone de interes, locații sau activități reprezentative. Trecerea de la o hartă la alta are loc în mod automat în cazul navigării step-by-step (utilizând gatespoturi) sau acestea pot fi selectate, după dorință, din meniul Alte Hărți
• utilitarul QuickAdmire™ - atașat butonului drept al mouse-ului (click dreapta),  permite accesul rapid la una dintre locațiile implementate și regăsite în lista utilitarului.
• vizualizare 3D - utilizând acest mod de vizualizare tururile virtuale capătă profunzime (3D). Este necesară utilizarea de ochelari red-cyan (blue).
• vizualizare Planet/Tubular - efecte vizuale care permit unghiuri de vizualizare speciale. Pot fi utilizate și în combinație cu vizualizarea 3D.
• vizualizare full screen - mod ce permite vizualizarea pe întreg ecranul
• intergrare Facebook - prin propria pagină Facebook cât și prin utilitarul adCamera™
• adCamera™ - este o cameră foto virtuală. Cu ajutorul adCamera™, imaginea afișată la un moment dat, insoțită de descrirea sa în limba curent selectată, poate fi afișată pe peretele Facebook personal sau distribuită prietenilor.

Foto-Travel: De ce ați ales orașele Zalău, Cluj-Napoca și Oradea?
Tiberiu Pop: Sunt născut în Zalău, am absolvit facultatea în Cluj-Napoca, iar acum locuiesc în Oradea.


Formația Celelalte Cuvinte

Foto-Travel: Ce rol au avut autoritățile locale din cele trei orașe? Există un parteneriat cu acestea?
Tiberiu Pop: Rol consultativ şi de sprijin, alocuri prin preluarea unei părţi din costurile de implementare.

Foto-Travel: Cum veţi rezolva în timp problema “capturilor” care nu mai sunt de actualitate?
Tiberiu Pop: Capturile se actualizează periodic.

Foto-Travel: Ce alte orașe intenționati să adăugați pe platformă?
Tiberiu Pop: Orice oraș care manifestă interes și potențial.


Tiberiu Pop în concert cu formația Celelalte Cuvinte
Foto-Travel: Credeți că Admirabil.Net poate contribui la creșterea numărului de turiști reali care vizitează virtual o localitate de pe platformă?
Tiberiu Pop: Da, posibilitatea de a admira într-un mod abil locuri admirabile, alături de multilingvismul platformei admirabil•net și nivelul său ridicat de interactivitate sunt elemente care pot influența favorabil acest aspect.





Foto-Travel: Ce ar trebui să facă autoritățile care ar vrea să-și promoveze localitatea prin intermediul platformei Admirabil.Net?
Tiberiu Pop: Să ne contacteze. Pot fi folosite coordonatele: office@admirabil.net, www.facebook.com/admirabil , www.facebook.com/admirabil.network

Foto-Travel: Care sunt intențiile de viitor în dezvoltarea platformei?
Tiberiu Pop: Inserarea de noi elemente multimedia care să crească nivelul de interactivitate al platformei Admirabil•Net

Așadar, nu ne rămâne decât să vă spunem: Discover, Admire, Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...