sâmbătă, 15 februarie 2014

Este Zalăul cel mai frumos oraș din România?

Ce întrebare e asta? - vor spune majoritatea celor care citesc doar titlul articolului. Cum poate un orășel de provincie (în ciuda faptului că este municipiu reședință de județ, tot orășel rămâne) să fie cel mai frumos din țară?. Portalul onlinereport.ro a lansat de curând campania ”Care este cel mai frumos oraș din România?”. Cititorii au propus un număr de 45 de orașe din toată țara, printre care se află și Zalăul. Până pe data de 1 martie 2014, oricine poate vota orașul preferat, pe care-l consideră a fi cel mai frumos din România. Este suficient să intre pe pagina respectivă și să voteze orașul pe care-l consideră a fi demn de acest titlu, alegând din lista propusă. Este o competiție acerbă, între orașe despre care știm cu toții că sunt frumoase. O simplă enumerare a câtorva dintre ele este suficientă pentru a arăta în ce companie onorantă este orașul nostru: Timișoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu-Mureș, Piatra Neamț, Sibiu, București etc. 




Știu ce veți spune sau veți gândi. Că un astfel de clasament nu ajută la nimic, că oricum fiecare are deja făcută o părere despre ceea ce înseamnă ”cel mai frumos oraș”. Așa este. Aveți perfectă dreptate. Însă dincolo de subiectivismul evident al unui astfel de demers, poziționarea unui oraș pe primele locuri ale clasamentului îi poate aduce o mai bună vizibilitate în mediul online. Se va auzi și se va vorbi despre orașul respectiv. El nu va deveni peste noapte mai frumos, va fi același cu frumusețile lui, cu problemele lui. Însă cu siguranță va fi mai vizibil, iar asta, pentru un oraș de talia Zalăului poate însemna foarte mult.




Astfel de clasamente, de topuri sau de turnee au început să apară și la noi. Vă reamintesc că în urmă cu un an, pe site-ul unui celebru blogger de travel din Statele Unite, Anil Polat s-a desfășurat o competiție mondială sub forma unui turneu. Competiția ”The BestCity to Visit Travel” a avut în grila de start două orașe românești: Sibiu și București. Acestea concurau cu destinații turistice de top din toată lumea. În fața unor orașe ca și Paris, Barcelona, Londra, Berlin, Istanbul, Chicago, Casablanca – ca să dăm doar câteva exemple, orașele noastre nu aveau nicio șansă. Cine s-ar fi gândit că marea finală va aduce față-n față chiar cele două orașe românești? Cine și-ar fi imaginat o finală 100% românească? Cine și-ar fi imaginat la începutul competiției că Sibiul va fi declarat ”cel mai bun oraș de vizitat în 2013”? Acest lucru a fost posibil numai printr-o mobilizare exemplară a românilor. S-a scris mult în presă, au fost postate multe îndemnuri mobilizatoare prin intermediul rețelelor de socializare, au fost create hashtag-uri speciale, s-au implicat bloggerii de travel. Opinia publică românească a fost sensibilizată iar rezultatul a fost pe măsura eforturilor depuse.  Am dat acest exemplu pentru a demonstra că se poate! Nu este nevoie de mari investiții financiare, deși se pot concepe campanii serioase de promovare. Un simplu vot dat online, de către fiecare dintre noi este suficient.




Noi zălăuanii, cunoaștem și prețuim frumusețile orașului nostru. Cei mai mulți dintre noi sunt îndrăgostiți iremediabil de orașul de la poalele Meseșului. Îi cunoaștem istoria, cultura, arhitectura. Ne place să călătorim, să vedem locuri frumoase, însă mereu ne întoarcem ACASĂ! Pentru noi, Zalăul / Zilah este cel mai frumos oraș. Nu pentru că n-am fi conștienți că ar mai fi multe de făcut, ci pentru că este al nostru.




Blogul Foto-Travel demarează o campanie de promovare a imaginii orașului Zalău. De-a lungul celor aproape doi ani de existență ai blogului, am scris și am postat nenumărate articole prin care am încercat să aducem în atenția opiniei publice, frumusețile și zestrea cultural-istorică a orașului. Acum însă a venim momentul unei mari provocări. Aceea de a propulsa Zalăul cât mai sus în clasamentul celor mai frumoase orașe din România. În acest demers nu putem reuși singuri. Am nevoie de sprijinul vostru, al zălăuanilor. Avem nevoie de implicare mass-mediei locale. Presa scrisă, cea audio-vizuală s-a implicat ori de câte ori a fost nevoie în a promova și a populariza frumusețile orașului. Un simplu articol, un îndemn către cititori sau telespectatori poate conta mult. Și pentru asta nu este nevoie de mare efort nici de mult spațiu sau de timp de emisie. Avem nevoie de implicarea zălăuanilor. De acasă și de la servici, fiecare poate vota o singură dată. Însă dacă jumătate dintre zălăuani ar vota, am urca sus în vârful clasamentului. Rețelele de socializare, Facebook sau Twitter sunt de departe cele mai bune mijloace de răspândire a proiectului. Postați și distribuiți tuturor prietenilor link-ul și îndemnul de a vota.




Și indiferent de rezultatul final, va demonstra că suntem o COMUNITATE în adevăratul sens al cuvântului. Că împreună putem fi mai puternici, că împreună putem face ca în țară să se audă despre Zalău, să se vorbească și să se scrie despre orașul nostru. Haideți să lăsăm orgoliile la o parte și să ne unim forțele. Haideți să votăm Zalăul în acest top al celor mai frumoase orașe. Fiecare vot contează, cu fiecare vot orașul nostru poate urca puțin câte puțin în  clasament.




Chiar dacă este inițiatorul acestei campanii, blogul Foto-Travel nu-și asumă neapărat rolul de coordonator. Oricine poate da o mână de ajutor este rugat să o facă. Oricine crede că poate duce campania, că are o strategie coerentă de promovare a imaginii orașului nostru este rugat să ni se alăture. Cu toții vom avea numai de câștigat!

Evoluție clasament:

  • 15.02.2014: la începutul campaniei, orașul Zalăul se află la mijlocul clasamentului pe locul 21. A primit 163 de voturi. 
  • 16.02.2014: Zalăul se află pe locul 19 cu 277 voturi. Oradea este pe primul loc cu 9262 voturi.
  • 17.02.2014: Suntem tot pe locul 19 la doar 50 de voturi de orașul situat acum pe locul 18 - Sighișoara.
  • 18.02.2014: Staționăm pe locul 19 cu 321 de voturi. Ar fi o performanță dacă am ajunge în primele 10 orașe.  
  • 19.02.2014: Zalăul a mai urcat un loc și se află pe poziția a 18-a cu 387 de voturi. 
  • 22.02.2014: Am depășit Bucureștiul și suntem pe locul 17! La ”doar” 11.201 voturi de primul loc...
  • 25.02.2014: Suntem pe locul 16 cu doar 494 voturi, și nu cred că avem resurse pentru a mai urca în clasament. Oradea se detașează cu 12.399 voturi. Pe locul doi, la mare distanță se află Timișoara.
  • 1.03.2014: La sfârșitul concursului, Zalăul se află tot pe poziția a 16-a cu 511 voturi. Concursul este câștigat de Oradea cu 13.022 voturi. Celelalte poziții ale podiumului sunt ocupate de Timișoara cu 8624 voturi și de Piatra neamț cu 7836 voturi.

2 comentarii:

  1. http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1291
    Fa si tu Zalaul cunoscut la nivel international. Prezinte proiecte, lucrari, sau peisaje din acest frumos oras, pe skyscrapercity romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate ”Anonim” - te rog trimite un mesaj pe e-mail matyasmirel@yahoo.com. Mulțumesc!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...