duminică, 1 iunie 2014

Clasamentele Tripadvisor 2014 pentru România

Când este vorba să realizezi un top al principalelor destinații turistice din România, părerile vor fi (firesc) diferite. Asta pentru că există mult subiectivism în alegerea fiecăruia dintre noi. Ar trebui să existe criterii clare pentru a fi realizat un clasament cât de cât obiectiv. Însă dacă clasamentul este realizat de unul dintre cele mai bune și mai populare portaluri de turism, Tripadvisor, atunci acel clasament are relevanță.



Recent, portalul de review-uri turistice, Tripadvisor a publicat clasamentele pe anul 2014. Sub genericul 2014 Award Wienners, au fost publicate pe baza unui algoritm complicat, clasamente pentru cele mai bune hoteluri, cele mai bune servicii hoteliere, cele mai bune destinații, cele mai bune plaje sau cele mai bune insule. Fiecare clasament este realizat separat pentru Statele Unite, pentru întreaga lume sau pentru diferite continente sau țări.

România apare în clasamentele Tripadvisor pentru cele mai bune destinații (Top 10), pentru cele mai bune hoteluri (Top 25) și pentru cele mai bune servicii hoteliere (Top 25). Dar să le luăm pe rând. 

Clasamentul celor mai bune destinații românești, în viziunea Tripadvisor (”Top 25 Destinations - România”), este dominat de orașele din Transilvania. Se pare că acestea sunt mult mai cunoscute turiștilor străini. Șapte din cele 10 destinații sunt din Transilvania, doar Bucureștiul, Iașul și Mamaia sunt de dincolo de Carpați. Totuși, primul loc este ocupat de capitala României, București (pentru care cei de la Tripadvisor folosesc o imagine din Sighișoara!!). În prezentarea orașului, se amintește de Vlad Țepeș, de ”Micul Paris” și printre obiectivele de neratat se găsesc Muzeul Satului, Ateneul Român, Muzeul Țăranului Român și Clădirea Parlamentului. Podiumul este completat de Oradea, oraș situat pe locul secund al clasamantului și de Cluj-Napoca care se situează pe a treia poziție. Următoarele orașe românești sunt: Brașov, Sinaia, Sighișoara, Sibiu, Timișoara, Iași și Mamaia. Lista completă poate fi consultată aici.

Oradea și Cluj pe podiumul clasamentului Tripadvisor
Rămânând la România, clasamentul celor mai bune hoteluri este dominat net de București. Nu mai puțin de 14 dintre cele 25 de hoteluri nominalizate sunt din capitală. De altfel, primele două poziții ale clasamentului sunt ocupate de hotelurile bucureștene K+K Hotel Elisabeta și Epoque Hotel. Singurul hotel din provincie situat pe podium este Hotel Central Park din Sighișoara. Celelalte hoteluri care nu sunt din București, în acest clasament, sunt din Cluj Napoca (3 hoteluri), Sibiu (2 hoteluri), Sighișoara, Brașov, Iași, Bistrița, Rădăuți (surprinzător!) și Timișoara, fiecare cu câte un hotel. Lista completă poate fi consultată aici



La categoria ”Top 25 Hotel with Exceptional Service” clasamentul este dominat tot de hotelurile bucureștene, 12 dintre pozițiile clasamentului fiind ocupate de acestea. Pe podium se află Hotel Cristina București, Vila Vitalis din Predeal și K+K Hotel Elisabeta din București. Din provincie, în acest clasament se situează hoteluri din Constanța, Brașov, Sinaia  - fiecare cu câte două hoteluri, respectiv câte un hotel din Predeal, Cluj, Suceava, Oradea, Sighișoara, Iași și surpriză...Archia - o mică localitate de lângă Deva. 


Este de remarcat faptul că anul trecut, România nu apărea în niciuna din categoriile pentru care au fost întocmite clasamente Tripadvisor. Asta înseamnă că în ultimul an, românii au început să folosească portalul Tripadvisor în planificarea călătoriilor iar turiștii străini au început să posteze review-uri despre destinațiile sau hotelurile românești. Acest fapt nu poate decât să ne bucure. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...