duminică, 8 iunie 2014

ETNOMON - Muzeul virtual al monumentelor etnografice în aer liber

Pentru iubitorii de etnografie, un Muzeu virtual care să-ți permită să navighezi printre monumente etnografice stând comod acasă în fața calculatorului, reprezintă o adevărată desfătare. Știați că există în mediul virtual românesc un astfel de muzeu care adună laolaltă exponate valoroase din colecții muzeale renumite? Proiectul se numește ETNOMON - Muzeul virtual al monumentelor etnografice în aer liber din România și-și propune nici mai mult nici mai puțin decât să ilustreze circa 1500 de astfel de monumente de arhitectură populară. Baza de date este realizată pe categorii de monumente, așa cum se află ele amplasate în muzeele în aer liber: ansambluri, construcții și instalații. 





Proiectul ETNOMON al Institutului Național al Patrimoniului, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, reunește pe o platformă web peste 800 de monumente de arhitectură țărănească, grupate pe trei categorii: ansambluri, construcții și instalații. Toate acestea se găsesc în 17 muzee etnografice în aer liber din țară.

Pentru fiecare monument de arhitectură țărănească, cercetătorii și muzeografii muzeelor în aer liber din România, au întocmit fișele care conțin informații despre muzeul în care se află monumentul, despre tipul și categoria construcției, denumirea din muzeu, zona etnografică de unde provine. Este descris de asemenea obiectivul vizat, iar fotografia acestuia este de bună calitate.




Există o serie de filtre care permit alegerea unuia din cele 16 muzee, sau selecția categoriei, a județului, a zonei etnografice respectiv a etniei căreia i-a aparținut monumentul. Distribuția acestor monumente de arhitectură țărănească pe muzee este următoarea:


Am vrut să văd cum este reprezentat județul Sălaj în marile muzee etnografice în aer liber ale țării. Selectând județul au fost afișate 10 obiective provenind din Sălaj. Nu mai puțin de 8 dintre acestea se află în colecția Complexului Muzeal ”ASTRA” din Sibiu. Acestea sunt:






Celelalte două monumente etnografice sălăjene se află în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Acestea sunt:

Fără îndoială, baza de date a proiectului ETNOMON reprezintă o adevărată sursă de informații pentru cercetători, muzeografi sau etnografi dar și pentru turiștii care vor să viziteze unul din muzeele etnografice în aer liber din țară. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...