sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Delta Dunării în expoziție fotografică la Carei

Castelul Károlyi din Carei este gazda unei interesante expoziții de fotografie intitulată simplu, ”Delta Dunării”. Expun patru din membri clubului ”Vasile Vénig László”: Bikfalvi Zsolt, Dragoș Georgescu, Hágó Attila Nándor și Szeremi Julia. Expoziția este deschisă publicului în perioada 14 ianuarie - 4 februarie 2022.



Întotdeauna am dat ca exemplu Careiul pentru modul în care a înțeles că moștenirea istorică și arhitectonică trebuie păstrată. În vreme ce prin toată Transilvania, dar și dincolo de Carpați, conace și castele de o inestimabilă valoare arhitectonică sunt lăsate în paragină, aici, la Carei, comunitatea locală a reușit nu numai să salveze renumitul Castel Károlyi dar și să-l reabiliteze și să-l pună la dispoziția iubitorilor de cultură. Aici se organizează pe tot timpul anului, expoziții diverse dar au loc și alte evenimente culturale. De exemplu, deși suntem la începutul anului 2022, sălile principale de expoziție sunt rezervate deja pentru tot restul anului. Asta înseamnă de fapt viața culturală!

Așa că o expoziție de fotografie la Castelul Károlyi din Carei nu puteam să o ratez. Mai ales când expun membri Clubului ”Vasile Vénig László”, unul din cele mai active cluburile de fotografie din țară. Iar dacă mai adaug și faptul că expune și prietenul meu, Bikfalvi Zsolt, cunoscut și publicului sălăjean pentru fotografiile realizate cu ocazia taberelor ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”, am deja motive suficiente pentru  o excursie la Carei.


Expoziția ”Delta Dunării” este una care nu are cum să nu placă ochiului iubitor de frumos. Pe de o parte aduce culoarea unui spațiu natural de excepție, dublată de emoția prin care artiștii fotografi reușesc să surprindă cadrele. Numai cine a fost în Delta Dunării - și eu mă număr printre aceștia - știe ce peisaje mirifice pot fi găsite acolo. Natura se dă în spectacol la fiecare pas, flora și mai ales fauna au darul de a încânta ochiul. Unde mai pui că aici vei da de sute de specii de păsări, iar factorul antropic, interesant de surprins și el în ipostaze fotografice, nu a alterat acest tărâm de vis. Ce mai, Delta Dunării este raiul oricărui fotograf iubitor de Natură.



În prezența unui public nu foarte numeros, din păcate, a fost vernisată expoziția în prezența celor care au expus. În deschidere, domnul Hágó Attila Nándor a vorbit celor prezenți despre ce a însemnat experiența unei incursiuni fotografice în Delta Dunării, dar și despre această expoziție ce se încadrează în seria de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) dar și Zilei Artei Fotografice în România (11 ianuarie). Apoi, curatorul expoziției, domnul Bikfalvi Zsolt s-a adresat publicului în limbile maghiară și română, aducând informații suplimentare. 



Am urmărit cu mare atenție fiecare cadru expus. Am remarcat că cei patru expozanți au, firesc, moduri diferite de abordare. De exemplu, în timp ce doamna Szeremi Julia preferă fotografia macro, insistând mai ales pe insectele întâlnite în Deltă, domnul Bikfalvi Zsolt preferă cadrele focusate pe speciile de păsări, în special pelicani, fără a uita și interesantul cimitir multiconfesional din Sulina. Ceilalți doi expozanți, Dragoș Georgescu și Hágó Attila Nándor îmbină armonios Natura cu factorul antropic, fotografia color cu cea alb-negru. Expoziția are, după umila mea părere, un singur minus: lipsa portretelor. Singura fotografie, ce a unui pescar autentic, este excepția ce confirmă regula. Este adevărat că cel care merge în Delta Dunării are ca scop admirarea naturii și a biodiversității de aici, însă o incursiune prin pitoreștile sate ar putea descoperi o lume interesantă. Oricum, expoziția de la Carei este una de excepție. Să sperăm că de-a lungul perioadei în care ea poate fi admirată, va fi văzută de cât mai multă lume.



Dar cine sunt cei patru expozanți?
Hágó Attila Nándor este membru fondator și președintele Fotoclubului ”Vasile Vénig László” din Carei. Este de profesie arheolog și ocupă funcția de director al Muzeului din Carei, secție a Muzeului Județean Satu Mare.


Dragoș Georgescu este membru fondator al Fotoclubului ”Vasile Vénig László”. Din anul 2021 este artist A.FIAP (artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică) Este directorul Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Gróf Károlyi” din Carei.

Szeremi Julia, este profesor de istorie și membră a Fotoclubului ”Vasile Vénig László”, fiind specializată pe fotografia macro. 

Bikfalvi Zsolt, de profesie economist, este membru fondator și vicepreședinte al Fotoclubului ”Vasile Vénig László” din Carei. Este artist E.FIAPb (are titlul de Excelență la nivel de bronz al Federației Internaționale de Artă Fotografică) și GPU CR 2 (Global Photographic Union, distincția Crown de nivel 2). Este referent în cadrul Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Gróf Károlyi” din Carei




Expoziția de la Carei s-a desfășurat sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România, în cadrul Festivalului de fotografie Carol Popp de Szatmári, organizat de Asociația Euro Foto Art din Oradea. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...