joi, 13 octombrie 2022

Din autobuz: ”Vin sărbătorile”

Vreme mohorata, azi, la Zalau. Geamurile autobuzului ce ma duce la scoala sunt aburite si orasul se vede "in ceata". E cenusiu, trist, apasat de griji. Doar luminile farurilor coloanelor interminabile de masini, par a mai colora putin strazile. Atmosfera bacoviana de afara se simte si in autobuz. Parca azi nimeni nu are chef de vorba... Cei mai multi, adulti si elevi deopotriva sunt cu nasul in smartphon-uri. Ce ironie a vremurilor pe care le traim... Telefoanele sunt "smart" iar noi, cei mai multi, "analfabeti functionali". Altadata in autobuz e agitatie, galagie. Nu si astazi. Altadata calatorii sporovaiau, socializau. Astazi "socializeaza".


Cand merg cu autobuzul imi place sa privesc pe geam. Uneori sterg cu palma geamul aburit, sa vad mai bine. Astazi, prefer sa vad orasul ca prin ceata. Ma uit dupa statui: Coposu cu gestul de Senior al politicii romanesti postdecembriste ne saluta; Maniu priveste spre scoala care l-a format - fostul Colegiu Reformat "Wesselényi"; de peste munti de pamant basculati in zona centrala, Wesselényi si taranul au ceva de povestit, fac asta de 120 de ani. Doar Ady - marele poet, e intr-un tarc. Nefericita solutie gasita de edilii nostri. E drept, mutarea oricarei statui ce face parte din identitatea locala a unei comunitati, in cazul nostru cea maghiara, e "sensibila". Vezi cazul de la Turda... Cred insa ca o "socializare", pardon, o comunicare eficienta, ar fi dezamorsat orice posibil conflict. Pana la urma, nimeni nu e dusmanul nimanui, cu totii suntem parte a istoriei si culturii acestui oras. In fine...

Pe bulevard, termometrul de la Catena arata 13 grade. Ceasul din centru, altadata loc de intalnire al indragostitilor si nu numai, nu mai arata ora exacta de mult. Nimanui nu-i pasa, toti avem ceas smart.
Autobuzul se taraste, din nou, print trafic. Degeaba are banda speciala de la Scala pana la Spital (cred ca merge si mai departe). Banda asta speciala e total nefunctionala, cel pe sectorul Scala - API. Este mereu ocupata de masinile parcate acolo. Cine a gandit-o o fi fost pe teren? A incercat sa gaseasca o solutie pentru aceste parcari de resedinta? Am intrebat la un moment dat, cand mi s-a atras atentia ca circul cu masina pe banda rezervata autobuzelor, ce e cu asta. Stiti ce mi s-a raspuns? Ca asa scrie in proiect, deci ea trebuie marcata. Serios?
Am o singura veste buna in aceasta dimineata: vin Sarbatorile! Cum iti dai seama? Pai... a aparut (de cateva saptamani) afisul cu Hrusca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...