luni, 30 aprilie 2012

Sălajul turistic (5) - Grădina Botanică Jibou


Din punct de vedere turistic, județul Sălaj are câteva obiective de prim rang. Unul dintre acestea, este situat în orașul Jibou, un oraș cu peste 11.000 de locuitori, situat pe malul râului Someș la 25 de kilometri de reședința de județ.
Acest obiectiv, care atrage poate cei mai mulți vizitatori dintre toate obiectivele turistice ale județului, este Grădina Botanică ”Vasile Fati” – aflată sub jurisdicția Centrului de Cercetări Biologice. Este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase grădini botanice din România

sera principală
platanii de la intrare
 


Lucrările de construcție și amenajare a grădinii botanice au început între anii 1959-1968, când profesorul de biologie Vasile Fati  împreună cu elevii săi, reușește să demonstreze că parcul din jurul castelului Wesselényi este potrivit pentru a se înființa aici o grădină botanică. În octombrie 1968 este emis actul de înființare al grădinii, iar profesorul Vasile Fati este numit directorul acesteia.  Inițial, grădina botanică a funcționat pe lângă liceul din localitate pentru ca apoi să devină unitate independentă. Între anii 1968-1970 a fost construită prima seră prin eforturi proprii, urmând ca între anii 1978-1982 să fie construite cele două sere sferice care-i dau Grădinii Botanice din Jibou imaginea ce a devenit emblematică. Construcția acestor sere este una de excepție, arhitectura lor este îndrăzneață, creând impresia de spațialitate. Mai multe informații legate de istoricul grădinii, de structura acesteia și de cercetările întreprinse aici pot fi obținute de pe site-ul web al acesteia – ca orice instituție care se respectă, Grădina Botanică din Jibou are și ea unul. 
lalele la Grădina Botanică
Grădina Japoneză - mică
 Am vizitat de multe ori acest ”colț de rai al Sălajului”, de fiecare dată fiind profund impresionat de ceea ce am văzut. Este demn de remarcat că în ultimii ani, Grădina Botanică arată foarte bine, este întreținută, curată și oferă vizitatorului indiferent de vărstă, momente de relaxare necesare în aceste timpuri exagerat de stresante. Asta dovedește un management eficient, performant. Nu este cu nimic mai prejos decât decât alte instituții similare din țară și străinătate, ba chiar aș îndrăzni să spun că este peste multe dintre acestea.
Ultima dată când am vizitat grădina a fost în urmă cu o săptămână, când am avut ceva de rezolvat în Jibou. Încă de la intrare ești plăcut impresionat de clădirea modernă unde se vând bilete – la un preț modic de 5 lei și unde este amenajat un punct de vânzare al florilor produse aici. Parcarea mare, modernă, cu locuri amenajate inclusiv pentru autocare, este la doi pași de intrarea în grădină. Doi platani imenși cu un coronament deosebit de spectaculos sunt amplasați la intrare. Imaginea crengilor acestora pe albastrul cerului este spectaculoasă. După ce achiți biletul, urci aleea ce duce spre platoul unde sunt amplasate serele. În partea dreaptă, pe lângă gard sunt plantați trandafiri, care firav dau semne de înfrunzire. Pe partea cealaltă sunt diverse specii de arbori și arbuști și multe, foarte multe lalele. Este sezonul celor mai frumoase flori ale primăverii – lalelele. Sus pe platoul din fața cestelului Wesselényi sunt zeci, poate sute de specii de lalele, unele înflorite, altele îmbobocite. Sunt minunate, delicate și multicolore. Regretul că nu poți fi în patria lalelelor – Olanda, dispare când admiri aceste superbe exemplare de aici. Nu mă satur de făcut poze, încerc să-mi exersez ”calitățile” de fotograf amator. 
sezonul lalelelor
lalele
alte lalele
pată de culoare
 În fața serelor principale se găsește bustul fondatorului acestui minunat loc – profesorul Vasile Fati – decedat în 2007, cel care a condus mai bine de 40 de ani destinele Grădinii Botanice. Serele sunt grandioase, te invită să le vizitezi. Descoperi mii de specii de plante exotice aclimatizate aici la Jibou. Nu poți decât să-ți închipui strădania celor care de-a lungul anilor au reușit să facă din acest loc, unul căutat de turiști. Aerul umed, necesar de altfel plantelor, te face să-ți dorești să ieși cât mai repede la lumina zilei. Totuși admirăm bananierul din sera mare, colecția de cactuși, nuferii și peștișorii multicolori ori broscuțele țestoase, care cred că sunt punctul de atracție pentru cei mici.


sera cu cactuși
 


lac cu nuferi
 

În fața serelor, se găsește o mini grădină japoneză, cu un lac, insulă și punte de lemn. Frumusețea incontestabilă a acesteia este însă eclipsată de noua atracție: Grădina japoneză amenajată pe o suprafață mare, dincolo de serele de producție. Este o construcție relativ nouă la care se lucrează de câțiva ani. Am putut urmări de-a lungul a 3-4 ani diverse stadii de realizare a acesteia. Cred că acum este aproape finalizată. Specificul unei grădini japoneze care trebuie să reflecte simbioza naturii cu arta, se găsește și aici. Nu lipsesc apa, pietrele, cascadele, pomii și podețele. Aici au fost amenajate diverse construcții specifice: foișor, pavilion. Din apa lacului ies dragoni (de plastic!). Nu se poate să nu remarci frumusețea acestei grădini și mai ales curățenia locului. Gazonul era proaspă tuns, mirosul de iarbă cosită îți gâdila simțurile. Singurul lucru care din punctul meu de vedere este kitch: o grămadă de pământ acoperit cu ceva alb, foarte probabil fibră de sticlă. Mi-a luat ceva timp până să-mi dau seama că ar fi vorba de Muntele Fuji – cel veșnic acoperit de zăpadă. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar eu cred că nu are ce căuta aici. Nu sunt respectate proporțiile dintre acest ”munte” și restul construcțiilor, fibra de sticlă care vrea să imite zăpada arată îngrozitor. Desigur, este o părere strict personală. În rest, nu ai ce să reproșezi acestui loc. 
Grădina Japoneză - mare
 


”muntele Fuji”
 Lângă Grădina Japoneză, pe o suprafață de 3,5 hectare este în curs de amenajare sectorul sistematic, care are ca scop posibilitatea de observare a celor mai importante familii de plante din țara noastră. Aleile octogonale au locuri cu bănci de unde pot fi admirate plantele, în mijloc găsindu-se un lac. 
Vă vine să credeți sau nu, Grădina Botanică conține și un parc zoologic. Într-o pădure seculară cu arbori monumentali de pe dealul din apropiere există două țarcuri mari, îngrădite cu garduri înalte de plasă, unde există căprioare și porci mistreți. Animalele păreau bine îngrijite, nu erau deranjate de prezența noastră.
Ne-am întors de la Parcul Căprioarelor pe deasupra ”muntelui Fuji” spre ceea ce se cheamă Grădina Romană. Este situată în partea de nord a castelului Wesselényi și oferă o imagine deosebit de frumoasă. Diverse plante, în special specii de iederă și liane acoperă zidul vechi al teraselor. Sunt și diverse statuete, care întregesc imaginea de grădină romană. 

grădina romană
lei care păzesc grădina romană
Castelul Wesselényi
 Admir clădirea veche a castelului Wesselényi – azi în stare avansată de degradare, unde funcționează Clubul Copiilor din Jibou. Timpul și-a lăsat amprenta ireversibil asupra clădirii, unul dintre cele mai frumoase conace din Sălaj. Am auzit că această clădire ar fi revendicată de către urmașii contelui și că însăși existența Grădinii Botanice ar fi amenințată. Nu știu dacă este așa, cred totuși că autoritățile locale ar trebui să facă eforturile necesare pentru păstrarea grădinii și eventual amenajarea castelului ca și muzeu, desigur cu despăgubirea proprietarilor. Este în joc o parte din istoria acestor meleaguri, așa cum a fost ea.
Revenim la serele principale și ne-am amintit că aici există și un complex acvaristic. Este deosebit de spectaculos, are acvarii mari, pești diverși și multicolori. Conține 23 de acvarii cu apă dulce și sărată, în care pot fi admirate diverse specii de pești sau vietăți marine. Spectaculoase sunt și cele două acvarii unite atât pe deasupra cât și pe sub podea. Dă senzația de tunel subacvatic. Este un complex acvaristic modern, profesionist, un adevărat punct de atracție al Grădinii Botanice. 
pești exotici
 



La plecare, am rămas cu un gust amar, dat de caietul în care turiștii ar fi trebuit să scrie impresiile după vizitarea acestei grădini. Ultimele pagini poartă ”urmele” săptămânii Școala Altfel când sute de elevi  au fost forțați de profesori să viziteze acest loc. Atâta lipsă de cultură, de educație, de bun simț nu am văzut de mult. Paginile cărții de oaspeți sunt pline de inepțiile și trivialitățile tinerilor noștri.
Dar să revin la un ton optimist. Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou este deosebit de frumoasă. merită vizitată în orice anotimp. Sigur te vei încărca de energie pozitivă, vei uita pentru câteva ore de stresul cotidian. Rămâne doar să faceți efortul de a ajunge aici.




5 comentarii:

  1. Ne bucuram ca atzi avut ragazul sa trecetzi prin Jibou. Cand un drum pana in varful Piscuiului? Se poate merge cu masina pana aproape, s-a asfaltat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu. La Jibou voi mai ajunge cu siguranta, fie pentru o imagine panoramica asupra vaii Somesului de pe Piscuiul Ronei fie pentru un articol despre castelul Wesselenyi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scriam in articol despre ”Muntele Fuji” din cadrul Gradinii Japoneze. In cotidianul Graiul Salajului, editia din 4 mai 2012 (http://graiulsalajului.ro/index.php?cmd=articol&idart=28818) a aparut un articol interesant despre pictarea de catre elevii liceului teoretic a ”muntelui”. Conform redactorului, pictura ar fi cea mai mare ca latime din lume. Desi imi mentin punctul de vedere asupra ”muntelui”, trebuie remarcat efortul elevilor si a profesorului coordonator.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumoase imaginile. Ne place si noua foarte mult aceasta gradina si este un obiectiv cu care tara noastra ar trebui sa se mandreasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de aprecieri. Intr-adevar, Gradina Botanica "Vasile Fati" din Jibou este minunata, una dintre cele mai frumoase din tara (indraznesc sa spun asta). S-a ajuns aici prin multa munca si perseverenta din partea regretatului Vasile Fati dar si printr-un management eficient dus de actuala conducere in frunte cu domnul director Sicora Cosmin. cand mai veniti prin zona, dati un semn.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...