sâmbătă, 11 august 2012

Patrimoniul Mondial UNESCO (3) - Lonja de la Seda Valencia


Am considerat întotdeauna că este un privilegiu să te afli într-un loc ce se găsește pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Asta pentru că apartenența la această listă selectă este o garanție în plus asupra valorii de necontestat a locului respectiv. Nici La Lonja de la Seda din Valencia nu face excepție. Știam de existența acesteia încă de acasă și a fost unul din obiectivele pe care intenționam să le vizităm. Lonja de La Seda se găsește în centrul vechi al orașului – Cita Vela. Este vis-a-vis de Mercado Central și de Biserica gotică cu fațadă barocă Santos Juanes. Clădirea care a intrat în 1996 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai uimitoare și mai bine conservate exemple de arhitectură gotică târzie din întreaga Europă. De regulă, arhitectura gotică este prezentă în construcția bisericilor și a catedralelor care sunt răspândite în marile orașe ale Europei. De data aceasta, aveam în față o construcție ”civilă”, o adevărată bijuterie a arhitecurii civile gotice europene.


Fațada clădirii Lonja de la Seda - Valencia

Construită la începutul secolului al XVI-lea, este clădirea emblematică a Epocii de Aur a Valenciei – atunci când acest oraș a fost un centru economic de prim rang al Europei. Dat fiind faptul că Valencia deținea în acele vremuri superioritatea comerțului în Marea Mediterană, constructorii clădirii au dorit să arate prin lux și elemente de arhitectură acest lucru. În 1469 s-a luat decizia de a construi o nouă ”lonja” – ”bursă” dar construcția propriu-zisă a început în 1482 sub conducerea arhitecților Pedro Compte, Juan lborra şi Johan Corbera. Întregul complex care conține și o grădină, au fost terminate în 1533.

Portalul principal al clădirii
La exterior impresionează zidurile masive, crenelate, cu aspect de fortăreață.  Fațada nu este simetrică și poate că tocmai acest aspect îi dă frumusețe. Partea stângă pare să se înalțe pe trei nivele, judecând după rândurile de ferestre. Cele de jos sunt simple, dreptunghiulare. Al doilea rând de ferestre sunt tot dreptunghiulare dar cadrul lor este împărțit pe verticală în trei părți egale prin nervuri de piatră terminate în partea superioară printr-o dantelărie superbă. Al treilea rând de ferestre au în partea inferioară emblema orașului, iar în partea superioară, sub creneluri, câte două medalioane deasupra fiecărei ferestre. Sunt în total 40 de astfel de medalioane ce înfățișează busturi de împărați romani și alte personaje de seamă. Ferestrele acestui nivel sunt în arc frânt. Partea centrală a fațadei, are aspectul unui turn și deasupra ușii are trei ferestre a căror dimensiuni scad pe măsură ce privirea urcă spre vârf. Partea dreaptă a fațadei este cea mai frumoasă datorită ferestrelor mari, a căror dantelărie din piatră impresionează puternic.



Portalul lateral
Ansamblul, ce se întinde pe o suprafață perfect dreptunghiulară cu suprafața de 2000 de metri pătrați, este format din trei clădiri distincte și o grădină (Orangerie). Din stradă intri direct într-o sală imensă, Sala de Contratacion. Aici se semnau contractele comerciale, se stabilea prețul mătăsii și al altor produse. Am rămas mut de uimire în fața maiestuozității dată de cele opt coloane spiralate ce susțin bolta. Acestea se ridică falnic la 17 metri de sol și dau impresia unor uriașe funii ce se răsfiră la contactul cu bolta în lungi fire ce o susțin. Sunt ca niște imenși palmieri, arbori des întâlniți în Valencia. 

Sala de Contratacion

Bolta Sălii Contractelor - splendide nervuri gotice


Podeaua este din dale, de marmură, albe, negre și maronii ce se îmbină pentru a forma stele înconjurate de pătrate. Sunt motive geometrice de mare efect vizual. Sus, aproape de boltă, o friză cu litere aurite pe un fond de culoare închisă, amintește de perceptele comerciale creștine. 

Pardoseala de marmură a Sălii Contractelor

Motive geometrice

Sala Contratacion - Firida cu inscripții 


Din această sală am trecut într-o grădină interioară plină de lămâi, cu o fântână în formă de stea ce amintește de ”O mie și una de nopți”. De altfel, influențele maure sunt vizibile la tot pasul. Această grădină reprezintă o oază de liniște și de verdeață, departe de tumultul orașului.

Orangeria - grădina cu lămâi și portocali


Fântână în stil maur

Fântână în grădina interioară
Din curtea interioară sunt vizibile acele elemente de arhitectură specifice stilului gotic, ce m-au fascinat întotdeauna: gargui – acele sculpturi în piatră cu figuri diavolești folosite ca streașini. Cei din evul mediu, considerau că ele protejează omul de jos de rele, de stihiile naturii. De asemenea, pe ancadramentul exterior al ușii ce dă în marea sală, sunt sculptate diverse figuri de dragoni, care mai de care mai fioros. Există 28 de astfel de gargui; este surprinzător faptul că pentru o clădire comercială sunt atât de mulți, de regulă ei împodobesc catedralele gotice. 



Elemente de arhitectură gotică - Gargui

Gargui - streșine sculptate

Gargui

Portalul ce separă sala de Contratacion de Orangerie - elemente de arhitectură

Figuri malefice - portal exterior


Lupta dintre Bine și Rău

Dragon înnaripat



Figuri mitologice

Dragon
O scară frumos decorată duce la etaj unde poți admira Sala de Consiliu cu tavanul format din casete de lemn aurit, bogat ornamentat. Pardoseala  este din marmură în forme geometrice ce dau senzația de spațialitate. Această sală reprezintă Consulatul Mării. Aici a funcționat un Tribunal al Mării – primul de acest fel din Spania. Există aici și o pânză mare pictată de Espinoza pe la 1662.






Am coborât din nou la parter, și prin grădină am revenit în sala principală - Sala de Contratacion. De aici se trece într-o altă sală care duce la Capela Neprihănitei Zămisliri. Un superb gard de fier forjat separă capela de sala coloanelor. De aici, o scară în formă de spirală duce în turnul cilindric pe care l-am văzut din curte. Se poate ajunge și la subsol unde pe vremuri a funcționat o închisoare pentru cei care nu-și plăteau taxele comerciale.


Turnul circular - vedere din curtea interioară

Crucifix - dantelărie în piatră

Intrarea în Capelă

Portal interior

Lonja de La Seda abundă în elemente arhitectonice de factură gotică, ce fac din acestă clădire una excepțională: gargui, bolta în arc frânt, ancadramnetul ferestrelor, portaluri etc. Toate aceste elemente de arhitectură pălesc în fața dantelăriilor din piatră ce ornamentează ferestrele. Contrastul realizat de piatră și de sticla ce reflectă albastrul cerului este fantastic. Vitraliile festrelor sunt de asemenea spectaculoase, cu motive geometrice complicate.

Dantelărie în piatră







Vitralii cu motive geometrice
După ce am făcut o mulțime de poze, am părăsit clădirea, satisfăcuți și încântați că am avut ocazia să admirăm această clădire superbă. De afară, din stradă am admirat, la colțurile clădirii o superbă sculptură ce reprezintă stema orașului încoronată susținută de doi îngeri înaripați. La un alt colț, stema încoronată este urmată de un papirus cu inscripții.


Stema orașului Valencia



Stema Valenciei


Un lucru este cert: ”La Lonja de la Seda din Valencia este un exemplu excepțional de clădire laică realizată în stil gotic, ce ilustrează în mod dramatic puterea și bogăția unui oraș mercantil mediteraneean” -  motivația Comisiei UNESCO.


2 comentarii:

  1. Superb...si imaginile si descrierea...MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este un obiectiv obligatoriu de vizitat in Valencia. Daca iti place arhitectura gotica, daca apreciezi locurile aflate pe lista UNESCO, atunci trebuie sa vezi La Lonja de la Seda.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...