luni, 4 mai 2015

Primăvara Românească la Bruxelles - ediția a X-a

Ediția aniversară, a X-a, a evenimentului ”Primăvara Românească la Bruxelles” s-a desfășurat în perioada 24-26 aprilie 2015 în capitala Europei. În organizarea Arthis - Casa de Cultură belgo-română, această ediție a fost dedicată promovării Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și a Banatului prin ceea ce au aceste regiuni ale țării mai autentic, mai frumos: meșteșuguri populare, tradiții și obiceiuri, gastronomie. Sălajul a fost reprezentat de doamna Ileana-Grațiana Pop cunoscut rapsod și meșter popular.





Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română este o asociație non-profit belgiană, recunoscută ca organizație generală de educație permanentă de Ministerul Culturii al Comunității Franceze din Belgia. A fost fondată în 1994 la Lessines de un grup de români și belgieni. Așa cum se arată în prezentarea Asociația Arthis, aceasta ”încearcă să canalizeze toate valorile socio-culturale și artistice pentru o mai bună integrare și valorizare a românofonilor din Belgia în marea diversitate europeană”. Arthis editează revista trilingvă (română-franceză-flamandă) ”Qui de Neuf” și are de asemenea un post de radio ce are emisiuni în limba română. 


Tema ediției din acest an a Festivalului ”Primăvara Românească la Bruxelles” este ”Din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș în inima Europei” și a avut ca scop valorizarea acestor patru regiuni din România, promovarea identității lor culturale și sociale. Conform unor informații primite de la organizatori, Transilvania, Crișana, Banatul și Maramureșul, invitate de onoare ale acestei ediții, au fost reprezentate de numeroși artiști printre care grupul de dans folcloric ”Dor Teiușan”, ansamblul Casei de Cultură ”Ioan Ciordaș” din Beiuș, tulnicăresele din Munții Apuseni, Rapsodul George Negrea și Corul ”Voievozii Munților”, Alexandra Vădan, Ionuț Mangu și Roxana Zăpârțan. De asemenea, ansamblul folcloric ”Zamfira” al Casei de Cultură Belgo-Române - Arthis, condus de Nichita Dragomira, cu soliștii Andrei și Andreea Navala și Liviu Cățănaș a susținut un program excepțional de muzică și dansuri tradiționale românești. Au mai fost prezenți pe scenă: Bojana Stamenov - reprezentanta Serbiei la Eurovision 2015, Daniel Iancu și Gabriel Cotabiță. 


Lansarea oficială a Delegației Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului pe lângă Uniunea Europeană.
Sursa foto: www.arthis.org
”În cadrul acestei ediții, Arthis a avut plăcerea de a găzdui expoziția binecunoscutului maestru Ștefan pop - Popa's, Înscris În Guiness Book pentru rapiditatea caricaturilor sale. Artistul Și alți doi membri ai Academiei Popa's, Valentin Chibrit și Năstase Leonte, au fost prezenți pe parcursul întregului festival și au realizat și oferit caricaturi la minut. Cu ocazia vizitei delegației reprezentanților regiunilor invitate la Primăria din Bruxelles, Maestrul Popa Popa's a oferit caricaturi mai multor personalități politice, printre care și primarului Bruxelles-ului, domnului Yvan Mayeur.” - se arată în comunicatul de presă primit de la organizatori.


întâlnire la Primăria Bruxelles
Sursa foto: www.arthis.org
Maestrul Ștefan Popa Popa's i-a înmânat o caricatură primarului Bruxelles-ului
Sursa foto: www.arthis.org
Domnul Liviu Hopârtean, președintele Consiliului de Administrație al Asociației Arthis, a declarat pentru blogul Foto-Travel: ”La acest extraordinar eveniment românesc au participat 60 de voluntari Arthis și peste 5.500 de vizitatori pe parcursul a două zile, conform estimărilor poliției belgiene. Români, belgieni și europeni au construit împreună o mică Românie și o mare prietenie.”

Stand de costume populare românești. Sursa foto: www.arthis.org
Un moment important al acestei ediţii a Festivalului ”Primăvara Românească la Bruxelles” a fost semnarea parteneriatului între Radio-TV Arthis și TVR Internațional. Potrivit organizatorilor ”acest parteneriat marchează evoluția postului de radio Arthis spre emisiuni de televiziune care să aibă un impact de mai mare anvergură în diaspora românească”

Pentru județul Sălaj, Festivalul ”Primăvara Românească la Bruxelles” a însemnat posibilitatea de a etala bogăția costumului popular sălăjean, cântecele și jocurile populare specifice județului Sălaj. Asta grație participării la eveniment a doamnei Ileana Grațiana Pop - cunoscut rapsod și meșter popular din localitatea Ciumărna. A fost invitată de către Institutul Cultural Român să participe la acest eveniment și, ca de fiecare dată, a făcut-o cu mare drag. 


Casa Muzea a Ilenei Grațiana Pop de la Ciumărna
Colecția de costume populare a Ilenei Grațiana Pop


Ileana Grațiana Pop a dus cu ea, colecția de costume populare, atât de apreciate. ”Am avut standul chiar lângă scenă. Am fost mândră să prezint zestrea folclorică a județului Sălaj. M-am bucurat că au fost mulți români, că am cântat pe scena festivalului acompaniată de băieții din grupul ”Dor Teiușan”. M-am bucurat de asemenea când toți cei prezenți s-au prins într-o horă românească” - ne-a declarat doamna Ileana Grațiana Pop.  


Primăvara Românească la Bruxelles - atmosferă convivială. Sursa foto: www.arthis.org
Public prezent la evenimentul din capitala Belgiei. Sursa foto: www.arthis.org
Ileana Grațiana Pop în Casa Muzeu de la Ciumărna. Sursa foto: colecția personală Ileana Grațiana Pop
Rapsodul și meșterul popular Ileana Grațiana Pop
Ileana Grațiana Pop de Ziua Națională a României
Festivalul ”Primăvara Românească la Bruxelles” a fost organizat de Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română în colaborare cu Consiliul Județean Bistița-Năsăud, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Maramureș, Casa de Cultură ”Ioan Ciordaș” beiuș, Primăria reșița, Primăria Câmpeni, Primăria Teiuș, Primăria Năsăud, Atlassib, Top Business, BRT, Radio Arthis, FARB și asociațiile locale Arthis, Euro-Mara Events, Piano B-Art, TVRI. Evenimentul din capitala Belgiei a fost sprijinit de Departamnetul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, Primăria Orașului Bruxelles (Cabinetul primarului, Departamentul pentru Tineret, Departamentul pentru Cultură și Patrimoniu, departamentul Echipament/Logistică, Departamentul pentru Comerț), Blue Air, VGC, Stedenfonds, Socialist & Democrats Grousp, Comunitate Franceză, Co.Co.F.


Mulțumim pentru informații și fotografii Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română.



Despre prezența Ilenei Grațiana Pop la Bruxelles a scris și cotidienele locale Graiul Sălajului și  Magazin Sălăjean


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...