duminică, 6 noiembrie 2016

Concursul de fotografie organizat de CLT Zalău și-a desemnat câștigătorii

Astăzi, duminică 6 noiembrie 2016, am fost la Primărie. Nu, nu e o greșeală, nu s-a schimbat programul de lucru cu publicul. Am fost pentru a onora cu prezența un grup de tineri entuziaști (ca toți tinerii de altfel) care au organizat un eveniment prin care i-au premiat pe câștigătorii concursului de fotografie ”Oamenii Zalăului”. Așa mi s-a părut mie normal să particip, mai ales că în acest an am fost onorat să fiu invitat să fac parte din juriul concursului. Un concurs care iată, a ajuns la cea de a XI-a ediție.




Consiliul Local al Tinerilor Zalău (CLT) este o structură prin care tinerii liceeni sunt reprezentați la nivel de oraș. Au și o pagină de facebook prin care interacționează cu ceilalți liceeni, cu cei pe care-i reprezintă. Printre multe alte activități pe care acest organism le realizează, una mi-a atras atenția. Este vorba despre un concurs de fotografie pentru liceeni, care în acest an a ajuns la cea de a XI-a ediție. Este de apreciat strădania acestor tineri de a-i convinge pe liceeni, că fotografia poate fi un bun mijloc de promovare (chiar și turistică) a orașului nostru. Iar ca unul care sunt preocupat de fotografie și derulez proiecte fotografice, un astfel de concurs nu poate decât să mă bucure.






Am fost cooptat în juriu pentru ediția din acest an, alături de nume consacrate în arta fotografică sau de formatori de opinie. Îi amintesc aici pe fotograful profesionist Ovidiu-Cristian Spînu, pe fotograful amator Ecaterina Olaru și pe jurnalistul Florin Negoiță. Împreună am avut o sarcina de a selecta fotografiile câștigătoare. Misiune grea, pe de o parte datorită faptului că au fost înscrise în concurs nu mai puțin de 46 de fotografii trimise de către 18 concurenți, dar și datorită temei ediției din acest an - ”Oamenii Zalăului”. O temă care te face să oscilezi între fotografia de portret - cei mai mulți dintre concurenți au optat pentru o astfel de abordare și fotografia de stradă - au fost câțiva curajoși care au mers pe acestă cale.





Până la urmă, cu subiectivismul aferent fiecărui concurs, fiecărei alegeri, am reușit să selectăm cele mai bune fotografii care se încadrează în tematica concursului și care sunt reușite din punct de vedere al tehnicii abordate și al impresiei artistice. Au fost desemnați cei șase liceeni câștigători, iar premiile au fost acordate în cadrul unui eveniment organizat la Primăria Municipiului Zalău.

Cei șase câștigători ai concursului de fotografie
Mențiuni au fost acordate elevilor Nagy Iosif, George Vâlceanu ambii elevi în clasa a XII-a  al Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” și respectiv Naghiu Paul elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Silvania”.

Premiul al III-ea a revenit lui Ștefan Ielciu, elev în clasa a IX-a la Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” pentru lucrarea ”Simpaticul bunic”. Fotografia surprinde un zălăuan de vârsta a treia care cu eleganță, ajutându-se de umbrelă pe post de baston, trage după el o geantă de cumpărături.

”Simpaticul bunic” - premiul III. Autor: Ștefan Ielciu
Pe locul  al II-lea s-a clasat fotografia ”Bătrânețea are farmecul ei” realizată de Marius Criste - elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”. Marius reușește să surprindă un apicultor careîși face de lucru la unul dintre stupi. Poartă mască, iar aproape e afumătorul pentru liniștirea albinelor. Mă bucur în mod special de această fotografie, pentru că Marius este elev al școlii la care predau iar pe de altă parte, fotografia a fost realizată în cadrul proiectului ”Hoinar prin Sălaj”.

”Bătrânețea are farmecul ei” - premiul al II-lea. Autor: Marius Criste
Câștigătorul edției din acest an al concursului de fotografie ”Oamenii Zalăului” este  Robert Nichilciuc, ele în clasa a XII-a la Liceul Sportiv ”Avram Iancu”. Fotografia cu care a câștigat concursul, intitulată ”Sportul subapreciat”, se vrea a fi o pledoarie pentru încurajarea practicării sportului de către o generație care petrece prea multe ore în fața calculatorului și stă prea mult cu nasul în telefoanul mobil.

”Sportul subapreciat” - Premiul I. Autor: Robert Nichilciuc
Acordarea premiilor s-a făcut în cadrul unui eveniment desfășurat la Primăria Municipiului Zalău, acolo unde sunt expuse toate cele 46 de fotografii. Diplomele au fost acordate de către Bogdan Morar - președintele CLT Zalău și de către doamna Ramona Butcovan. Expoziția poate fi văzută pe holurile primăriei începând de mâine 7 noiembrie 2016. 

Mai trebuie spus faptul că premiile, oferite de către Primăria Municipiului Zalău, au constat în diplome și bani. Mențiunile au fost răsplătite cu câte 50 de lei, premiul al III-lea a primit 200 de lei, premiul al II-lea a fost răsplătit cu 300 de lei iar premiul I cu 400 de lei. felicitări tuturor participanților, felicitări elevilor premianți!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...