marți, 17 ianuarie 2017

Retrospectiva fotografică 2016: Fotografia de călătorie

Fotografia de călătorie, mai exact pasiunea de a surprinde aspecte din localitățile vizitate, a constituit resortul ce a stat în spatele creării acestui blog. L-am și intitulat Foto-Travel tocmai pentru a sublinia legătura dintre călătorii și fotografii. Căci nu-i așa, încercăm să luăm cu noi acasă cât mai mult din ceea ce vedem prin călătoriile noastre. Așa că, un clasament al celor mai frumoase fotografii de călătorie realizate în 2016, este binevenit. 




În 2016, n-am călătorit foarte mult. Probabil de vină este și isteria legată de atentatele care par a nu se mai termina. Sau poate că m-am concentrat mai mult pe proiectul ”Hoinar prin Sălaj”. Chiar și în aceste condiții, am reușit să călătoresc puțin prin țară - vizitând Alba Iulia și împrejurimile, dar și în străinătate - într-un circuit de Italia. Așa că, majoritatea pozelor selectate sunt din peninsulă. Și, credeți-mă, a fost greu să le aleg. Spuneți voi, când vezi Roma, Assisi, Napoli, Coasta Amalfitană (cu perla de stațiuni Praiano, Positano, Amalfi), Insula Capri, Montecasino, Tivoli, când urci pe Vezuviu sau vizitezi sit-uri arheologice ca Pompei sau Ostia Antică, nu ar fi dificil să alegeți doar 10 fotografii? Iată de ce, am extins top-ul la 15 fotografii, pe care vi le prezint într-o ordine subiectivă.

1. Praiano - Coasta Amalfitană

Cu siguranță, peisajele văzute pe întreaga Coastă Amalfitană, n-am să le uit prea curând. Chiar și într-o excursie cu autocare locale, preț de o jumătate de zi, îți oferă peisaje cu adevărat spectaculoase. Praiano este una dintre localitățile care a făcut saltul de la sat de pescari la una dintre cele mai aglomerate stațiuni exclusiviste. Peisajul stâncos, cu case cocoțate pe piatră și cu marea de un albastru infinit de la picioare, e însăși cartea de vizită a orășelului.



2. Roma - Forul și columna lui Traian

Am stat în Roma 3 zile. Suficient pentru a vedea numeroase obiective ce ar putea să se afle în orice clasament. Însă, pentru mine, panorama asupra Forului lui Traian cu celebra columnă, este poate imaginea cea mai emblematică. Cu o înălțime de aproape 30 de metri, cu un basorelief în care sunt descrise scene din războaiele dacice, columna poate fi un obiectiv pentru care ar merita să mergi până la Roma. În imagine apar și bisericile Chiesa SS Nome di Maria și Santa Maria di Loreto.

  
3. Positano - Coata Amalfitană

O altă stațiune celebră de pe Coasta Amalfitană este Positano. Nicăieri, panorama asupra unui oraș nu este mai frumoasă ca și aici, văzută de pe șoseaua ce se încolăcește pe coama muntelui ce coboară prăpăstios în mare. În larg, insulele Gallo Lungo, la Rotonda și Castelluccio dus cu gândul la scena din Odiseea lui Homer în care Ulise scapă din mrejele sirenelor.



4. Peisaj în Orvieto

Peisajul următor pare a fi din Toscana. O aleie cu chiparoși ce duce spre un castel, plantații de vie sau măslini, verdele crud cum numai în Italia găsești - sunt elemente comune ale celebrei regiuni. Nu, nu suntem în Toscana ci în Umbria, în centrul Italiei. Panorama este surprinsă din localitatea Orvieto, ea însăși un obiectiv ce merită vizitat.


5. Insula Capri

De acord, panoramele din Insula Capri - poate cel mai exclusivist loc din Italia, ar merita să figureze chiar în fruntea clasamentului. Situată în Golful Neapolelui, sub umbra (mai mult sau mai puțin protectoare a Vezuviului), insula a devenit în ultimii ani reședința unor miliardari excentrici. Chiar și așa, este accesibilă turismului în masă, ajungându-se ușor cu un feriboat din Napoli. Imaginea reprezintă o panoramă asupra portului principal Marina Grande și asupra orașului Capri, surprinsă de pe drumul ”mama mia” ce duce spre Anacapri.

 

6. San Marino

Republica din San Marino este cea mai veche republică și unul dintre cele mai mici state din lume. Momente importante din istoria Italiei se leagă de mica republică. Centrul vechi din San Marino și muntele Titano se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cele trei fortificații de pe Muntele Titano - La Cesta, La Guiata și la Rocca sunt numai bune de prins în poze.


7. Grădinile din Tivoli

Nu departe de Roma, în localitatea Tivoli se găsește un obiectiv turistic inclus în Patromoniul Mondial UNESCO. Vila d'Este surprinde prin opulența cu care sunt decorate încăperile dar mai ales prin fântânile sale spectaculoase. Un sistem ingineresc ingenios, face ca apa să țâșnească sub forma unor fântâni din cele mai neașteptate locuri, totul folosind doar legile naturale date de căderea apei. Stilul renascentist italian este evident la tot pasul.



8. Napoli

Napoli este un oraș care fie te captivează din prima, fie te face să-l respingi. Asta pentru că pe de o parte, bogata moștenire culturală a ceea ce a fost cândva Regatul Neapolelui, se vede la tot pasul; iar pe de altă parte, un turist venit din nordul Europei ar putea avea impresia că orașul este murdar. Pe mine m-a captivat impunătoul Dom cu fațada sa extraordinar decorată, care adăpostește sângele lui San Genaro; străduțele înguste ale orașului vechi, pline de comercianți dar și panorama asupra Vezuviului și a Golfului Neapole. Dintre zecile de poze făcute aici, am ales una care ilustrează perfect atmosfera de pe străzile orașului vechi.



9. Ljubljana - podul triplu
În circuitul italian, capitala Sloveniei Ljubljana a reprezentat o escală binevenită după o noapte pe autocar. Am admirat, încă o dată, centrul orașului cu al său Pod Triplu (Tromostevije)- o construcție ingenioasă ce cuprinde poduri pietonale construite în perioada 1842-1932.



10. Abația benedictină Montecassino 

Dacă ajungeți prin centrul Italiei, merită să urcați până la Abația benedictină din vârful muntelui (la altitudinea de 516 metri) cel puțin din două motive. În primul rând pentru panorama de cinci stele asupra zonei. Apoi pentru că aici ai parte de o adevărată incursiune în istorie. Fondată în anul 529 de Sf.Benedict de Nurcia - cel care a pus bazele monahismului apusean și care este considerat patronul spiritual al Europei - abația surprinde prin Basilica decorată abundent cu stucatură și mozaic. Biserica adăpostește moaștele Sf.Benedict și a surorii acestuia Sf. Scholastica. Tot aici, a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai sângeroase bătălii de pe frontul italian.


BONUS
Și cum a fost greu să decid care să fie cele 10 fotografii care să intre în acest top, vă ofer bonus alte 5 fotografii.

11. Imaginea nocturnă a porții cetății Alba-Iulia
Cetatea Alba-Iulia este o splendoare. Un exemplu pozitiv de ce înseamnă reabilitarea patrimoniului și punerea lui în valoare din punct de vedere artistic. Aici, la acestă poartă are loc un interesant ritual de schimbare a gărzii.


 
12. Apus la Vatican
Unul dintre cele mai frumoase apusuri, potențat și de simbolistica locului, a fost cel din piața Sf.Petru din Vatican. Soarele apune după Basilica San Pietro - cea mai impunătoare și mai importantă basilică din lumea catolică.


13. Assisi
Loc încărcat de spiritualitate, Assisi este aproape sinonim cu Sf. Francisc. Basilica San Francesco - locul central al turismului ultural și religios, aflat în Patromnoul Mondial UNESCO, surprinde prin seria de fresce ale lui Giotto, cel care a înlocuit compoziția ornamentală bizantină cu reprezentarea spațiului tridimensional. 



14. Amalfi
Situat oarecum în umbra rivalelor sale, orașele Positano sau Praiano, Amalfi este mult mai aristocratic, mai exclusivist. Iar peisajele sunt aproape aceleași, cu îmbinarea dintre munte și mare. Faleza din Amalfi poate fi un veritabil loc de relaxare și-ți oferă o perspectivă asupra coastei.



15. Cetatea Câlnic
Avem și noi locuri în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar una dintre cetățile săsești fortificate ce ocupă un binemeritat loc pe această listă exclusivistă, este Cetatea Câlnic. Este interesant că acestă cetate, foarte bine conservată, nu ocupă o înălțime ci este situată jos, pe malul râului Câlnic.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...