duminică, 26 noiembrie 2017

Muza Fest se încheie cu expoziția ”I Love Nepal”, semnată Ecaterina Olaru

Festivalul Artelor ”Muza Fest” - maraton artistic ce se desfășoară în fiecare toamnă la Zalău, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, se încheie la fel cum a început: printr-o expoziție de fotografie artistică. Dacă prima expoziție a fost una de grup, de data acesta avem de a face cu o expoziție personală, iar autoarea este Ecaterina Olaru. 

Ediția din acest an a festivalului Muza Fest a avut în program nu mai puțin de trei expoziții de fotografie. Prima, care a deschis practic festivalul la Zalău a fost o expoziție colectivă a artiștilor fotografi participanți la prima ediție a Taberei de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”. Am participat la vernisaj și în calitate de co-organizator al taberei. La a doua expoziție nu am ajuns la vernisaj dar am văzut-o, în grabă, ulterior. Pe cea de a treia, a Ecaterinei Olaru, o aștept încă de la debutul Muza Fest. O aștept pentru că știu ce fel de fotografie face Ecaterina Olaru, i-am admirat de atâtea ori fotografiile cu vădite tente artistice.

Recunos, tematica expoziției m-a surprins! Nu mă așteptam la o astfel de abordare, cu toate că îmi amintesc că am invidiat-o pentru călătoria pe ”acoperișul lumii”. Iar cum iubesc deopotrivă fotografiile și călătoriile, expoziția ”I Love Nepal” se anunță a fi cu atât mai interesantă.


În vederea promovării expoziției, în evenimentul creat pe facebook, se spune: ”Originară din Zalău, Ecaterina Olaru este absolventă a Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţin Babeş-Bolyai Cluj Napoca. Cu o carieră profesională în domeniul resurselor umane, ea şi-a descoperit pasiunea pentru arta fotografică doar în urmă cu câţiva ani, în timpul numeroaselor ieşiri în natură. Plecând de la camera foto a unui telefon mobil şi primul fluture albastru suprins cu aceasta, Ecaterina a ajuns în scurt timp la fotografiile realizate cu camere foto profesionale, orientându-se în special către fotografia de peisaj şi detalii din natură. Un pas important în viziunea de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă fotografia ca artă l-a făcut în 2017, an în care a făcut o excursie de două săptămâni în Nepal. În ţara asiatică din inima munților Himalaya, situată la cea mai mare altitudine și înghesuită între doi giganți - India la sud și Tibetul chinezesc la nord, artistul fotograf a descoperit expresivitatea figurii umane şi bucuria vieţii, în mijlocul unei populaţii ce trăieşte la limita sărăciei. Expoziţia „I love Nepal” – Iubesc Nepalul oglindeşte prin imagini emoţiile trăite de autor în cele două săptămâni petrecute într-o cultură fascinantă.”

În cadrul expoziției ”I Love Nepal” vor fi expuse 35 de fotografii, toate realizate în aprilie 2017, când Ecaterina Olaru a efectuat o excursie de două săptămâni în îndepărtatul Nepal.

Ecaterina Olaru: ”Nu este prima expoziție personală - am mai avut o expoziție cu ocazia Galei Culturii Sălăjene în 2015 - dar este prima expoziție în care majoritatea fotografiilor sunt portrete. Este prima ocazie cu care am fotografiat cu precădere portrete, deoarece am întâlnit în Nepal un contrast care m-a frapat: sărăcia în care trăiesc oamenii și frumusețea și seninătatea din privirile lor. Felul în care au reacționat la rugămintea de a se lăsa fotografiați, fără a-și schimba mimica și fără a poza într-un mod fals, te îndeamnă să te oprești la fiecare pas pentru a surprinde autenticitatea lor. 

Ecaterina Olaru în Nepal. Fotografie din colecția personală
Iată așadar suficiente motive, pentru a participa la vernisajul expoziției Ecaterinei Olaru ”I Love Nepal”. Expoziția va fi vernisată luni, 27 noiembrie 2017, la ora 17 la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...