miercuri, 22 noiembrie 2017

Spectacol caritabil pentru salvarea unei biserici de lemn

În ultima vreme, societatea civilă din Sălaj a devenit activă. Oamenilor (de bună credință, desigur) le pasă de ceea ce se petrece în jurul lor, fie că vorbim de suferința umană, fie de cea tăcută a patromoniului. Au loc din ce în ce mai multe evenimente caritabile, care-și propun să întindă o mână de ajutor celor care au nevoie. Iar experiența acestora, mobilizarea exemplară a sălăjenilor în unele situații le dă curaj și altora să încerce. De data acesta, un preot cu suflet mare, care nu a uitat de unde a plecat, și-a propus, nici mai mult nici mai puțin decât salvarea unei biserici de lemn: Biserica ”Sfinți Arhangheli Mihail și Gavril” din Borza.



Dacă oamenii strigă după ajutor atunci când au nevoie, patrimoniul rănit al Sălajului nu o face. Sau o face mut, fără zgomot. Poate de aceea tot mai multe monumente de patrimoniu suferă în tăcere, nebăgate în seamă de comunitate, de autorități, de cei care sunt plătiți să îl apere...Exemplele sunt, din păcate, din ce în ce mai numeroase. Iar cel mai recent dintre ele - cel al bisericii de lemn din Poarta Sălajului -  e de-a dreptul strigător la cer! Dar nu despre această biserică grav afectată este vorba în materialul de față. Ci de o altă surată de a ei, care a ajuns într-o situație la fel de delicată.

Este vorba despre Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Borza, comuna Creaca. O biserică frumoasă, ca multe altele de pe teritoriul Sălajului, pe care am văzut-o în urmă cu câțiva ani, pe care am fotografiat-o și despre care am scris într-un articol în care am prezentat toate bisericile de lemn din comuna Creaca (poate fi citit aici). 

Iată ce spuneam atunci, în acel articol despre biserică: ”Biserica este frumoasă, bine proporționată, cu tălpi cioplite cu barda în patru laturi, din trunchi întreg de stejar. Acestea sunt așezate pe temelie de ”stană de piatră” pentru a fi ferite de umezeală. Pe latura sudică, de-a lungul bisericii se întinde o tindă delimitată de stâlpi sculptați și decorați. Una din grinzi este decorată cu două rânduri de ”frânghii” între care se află un rând de romburi. Un element de decor simplu dar cu profunde semnificații. Portalul are un ancadrament din bârne groase de stejar decorate cu trei rânduri de ”frânghii” și cu viță de vie. La bază, stâlpii portalului au câte două roze. Cel din dreapta are ”gaura cheii” – o gaură prin care se introduce ”cheia” de lemn. De fapt un băț cilindric cât să încapă prin gaură, care are în capăt un fel de limbă mobilă ce cade sub un unghi drept față de băț. Când este introdusă cheia prin gaură, limba cade între zimții drugului de lemn, iar prin răsucire acesta este dat la o parte permițând deschiderea ușii. Tocul de deasupra are o inscripție foarte frumoasă în chirilică. Turnul clopotniță este scund, desupra balconului în plan pătrat, se continuă sub formă octogonală. Din turn, panorama asupra Văii Agrijului este încântătoare.”



 

Ei bine, în cei trei ani scurși de când am văzut biserica, aceasta a ajuns într-o stare deplorabilă, acoperișul de șindrilă fiind grav afectat. De vină a fost și vijelia de acum mai bine de două luni, care a fectat grav și alte biserici de lemn sălăjene. Ori se știe, dacă acoperișul e subred, apa ce se înfiltrează este fatală pentru ceea ce a mai rămas din pictura interioară. Iată de ce, ideea de a organiza un eveniment caritabil, prin care să se încerce strângerea de fonduri pentru reparația acoperișului, mi se pare binevenită. 

Primarul comunei Creaca, domnul Ioan Eugen Terec, a fost primul care a semnalat problema forurilor competente: ISU, Prefectura Județului Sălaj solicitând fonduri pentru reparații. Apoi, familia preotului Nechita, Claudiu și Ștefania Nechita au fost cei cărora le-au venit ideea de a face ceva pentru a salva biserica. Părintele Claudiu Nechita este consilier filantropic în cadrul Episcopiei Sălajului și vreme de 13 ani a slujit la Biseica din Borza. ”Pentru mine și familia mea, acestă bisericuță e un loc minunat, aici vreme de 13 ani am crescut și ne-am trezit a fi...oameni mari”  - spune părintele Nechita.

Ideea lor a prins la oamenii de bună credință din sat, ar trebui amintite aici familiile Pășcuț, Gârbovan, Podar, Feher, Cosma, Stanciu, Pop, Kerebeț dar și părintele din Borza Cristian Oancea. O mână de ajutor în organizarea evenimentului a dat și doamna Doina Cociș - directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, care s-a îngrijit ca la eveniment să fie prezenți invitați de marcă, vorbim despre muzicienii Ștefan Doniga și Diana Jipa.




Evenimentul intitulat ”Împreună pentru biserica de lemn din Borza” este inițiat de Episcopia Sălajului și Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Instituția Prefectului Județului Sălaj, Parohia Borza, Primăria Creaca, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația Filantropică ”Porolissum”, Asociația Colț Românesc și Sălăjeanul TV. 

Evenimentul, la care și-a anunțat prezența maestrul Ștefan Doniga (pian) și maestra Diana Jipa (vioară) - ce va oferi publicului un recital la pian bazat pe creațiile marilor compozitori, va avea loc vineri, 24 noiembrie 2017, începând cu ora 18, în sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 

Preotul Claudiu Nechita, consilier-filantropic în cadrul Episcopiei Sălajului: ”Cred că primul obiectiv e acela de a aduce în discuție, de a face cunoscut acest monument. Frumusețea, originalitatea, maiestuozitatea acestuia dar și starea actuală în care a ajuns. Al doilea obiectiv e legat de strângerea de fonduri pentru repararea acoperișului.”

În sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj vor fi amplasate urne speciale, pentru cei care vor dori să facă donații. Din estimările organizatorilor ar fi necesară suma de 22.000 lei pentru efectuarea lucrărilor de reparații. 

Să sperăm că un astfel de eveniment va fi de bun augur, că vor urma și altele. Iar monumentul ce are cea mai mare nevoie de ajutor, este Biserica de lemn din Poarta Sălajului. Va urma cineva exemplul celor care, iată, încearcă să salveze biserica de lemn din Borza?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...