luni, 5 februarie 2018

Centenar: Omagiu lui Iuliu Maniu la Bădăcin

Astăzi, 5 februarie 2018, în Anul Centenarului, se împlinesc 65 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om politic Iuliu Maniu (1873-1953), cel supranumit ”Sfinxul de la Bădăcin” datorită verticalității și principiilor sale de la care nu a abdicat niciodată. Este de prisos să amintim contribuția adusă de Iuliu Maniu la realizarea României Mari, deși, poate, la lecțiile de istorie ar trebui insistat mai mult pe acest aspect. Au trecut, iată, 65 de ani de când Iuliu Maniu a murit în sinistra închisoare de la Sighetu Marmației, iar osemintele sale nu au fost încă aduse acasă, la Bădăcin. Comuniștii nu erau deloc interesați să facă acest gest. Trist este că au trecut mai bine de un sfert de veac de la Revoluția din Decembrie 1989 și nici în ”anii de libertate” poporul căruia Maniu i-a dedicat viața nu a găsit resursele necesare pentru acest gest creștinesc și oarecum reparatoriu. Trist, foarte trist! Cu toate acestea, în fiecare an, în preajma zilei de 5 februarie, la Bădăcin au loc evenimente de comemorare a lui Iuliu Maniu. Așa s-a întâmplat și în acest an.





Era firesc ca în Anul Centanarului, evenimentele comemorative de la Bădăcin să fie mai grandioase decât de obicei. De altfel, au fost două zile de evocări și comemorări: sâmbătă, 3 februarie 2018, la Șimleu Silvaniei a avut loc masa rotundă ”Iuliu Maniu făuritor al României Mari. Evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, iar parteneri au fost Prefectura județului Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

A urmat ziua de duminică, 4 februarie 2018, când la Bădăcin au avut loc o serie de evenimente sub genericul ”Iuliu Maniu și Marea Unire”. De data acesta, organizatorii au fost Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Primăria comunei Pericei în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei, Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” Oradea, Școala Gimnazială nr.1 Pericei și Radio Maria.

Slujbă arhierească la Biserica Greco-catolică
La Biserica Greco-Catolică din Bădăcin a fost slujbă arhierească. Alături de PSS Virgil Berca - episcopul greco-catolic de Oradea, au slujit pr.Gheorghe Țurcaș - vicar foranel al Silvaniei, pr. Nicolae Bodea - protopop de Șimleu, pr. Simion Mărieș din Baia Mare, pr. Grigore Ciupe din Cluj-Napoca, pr. Adrian Podar - Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” Oradea și părintele paroh Cristian Borz din Bădăcin. Cei care au umplut până la refuz biserica au avut parte de momente emoționante, mai ales cu ocazia parastasului de la finalul Sfintei Liturghii. Parastasul a fost în memoria lui Iuliu Maniu dar și a tuturor sălăjenilor care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri. Pe o măsuță din partea stângă, o fotografie a lui Iuliu Maniu are flori proaspete și o ștergură de doliu, așa cum se pun la icoane. De altfel, pentru comunitatea greco-catolică din Bădăcin figura lui Iuliu Maniu este ca o icoană. 






După Sfânta Liturghie, cine a dorit a putut vizita muzeul dedicat lui Iuliu Maniu, deschis la subsolul bisericii greco-catolice. Nu au fost puțini cei care i-au trecut pragul. Unii nu au fost niciodată aici, alții au mai fost dar se întorc de fiecare dată cu emoție. Și eu revăd muzeul de fiecare dată când am ocazia; descopăr mereu lucruri noi printre obiectele expuse. 






Omagiu ”Făuritorului de Țară”
Un alt moment pe agenda evenimentelor a fost acela prin care s-au depus coroane de flori la bustului lui Iuliu Maniu de lângă Casa Memorială. Bustul, opera sculptorului Ioan Mihele, a fost reabilitat cu puțin timp înainte. Ar fi fost o impietate ca oficialitățile să depună coroane la acel bust deteriorat. Artistul Marius Tutovan, cel căruia i se datoarează și Monumentul Eroilor de la Bădăcin, s-a ocupat de renovarea bustului.



După intonarea imnului de stat a urmat ceremonialul de depuneri de corane de flori. Oficialități locale și județene, instituții culturale, asociații, partide politice (din partea dreaptă a eșichierului politic), instituții de învățământ dar și simpli cetățeni, au ținut să-i aducă un omagiu ”făuritorului de țară”. Bustul a fost flancat de doi militari, iar de o parte și de alta a aleii a fost desfășurat un imens drapel tricolor având stema regală cu lozinca ”Nihil Sine Deo”. Au luat cuvântul primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba dar și doamna Doina Cociș - managerul Direcție Județene pentru Cultură Sălaj. O constatare care nu știrbește cu nimic momentul comemorativ: poate ar fi fost mai bine ca o fanfară militară să dea onorul și poate, ca un gest de reconciliere, acum în Anul Centenarului, să fi venit la Bădăcin și oficialitățile județene.










Am profitat de ocazie și m-au uitat puțin și la stadiul lucrărilor de consolidare și refacere a Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. mai sunt încă multe de făcut, dar nu se poate să nu remarci că în cei trei ani de campanie publică de strângere de fonduri, s-au făcut multe. Acum casa nu mai este în pericol să cadă, a fost consolidată fundația și pereții, a fost înlocuit total acoperișul. Deși autoritățile publice nu s-au implicat deloc, iată că ”oameni de bine” au dat din mai multul sau din mai puținul lor și au salvat de la distrugere casa. Și, cine știe, poate că acum, de Centenar acesta va fi complet reabilitată.



Toți cei prezenți au fost apoi invitați la masa de prânz la școala din localitate. Au fost nevoie de două săli pentru a-i adăposti pe toți. M-am bucurat să văd oameni simpli, trecuți de prima tinerețe, veniți de pe la Oradea sau Cluj pentru a-l omagia pe Maniu. De asemenea, am remarcat simplitatea și decența cu care PSS Virgil Berca - Episcopul Oradiei a stat alături de oameni. 

Conferințe și spectacol artistic la căminul cultural
A urmat apoi, un alt moment important și emoționant în același timp. La căminul cultural din localitate, în prezența unui public numeros care a umplut până la refuz sala, a avut loc conferința ”Iuliu Maniu și Marea Unire”. După ce doamna Florica Pop - managerul Biblitecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” a prezentat proiectul ”Caravana Unirii”, a conferențiat domnul Ioan-Andrei Gherasim - directorul Fundației Corneliu Coposu, nepotul lui Ilie Lazăr. Am remarcat discursul echilibrat, rostit din suflet. Au urmat apoi istoricii Ioan Ciocian și Marin Pop care au prezentat aspecte (unele inedite) din viața și activitatea marelui om politic. Nu a fost nimic formal, nimic teatral și nici nu s-au lungit peste măsură. 






Părintele Cristian Borz - cel care a fost caracterizat pe bună dreptate ”destoinic și vrednic” a prezentat, așa cum o face în fiecare an, bilanțul Campaniei Publice ”Salvați Istoria Națională! Salvați Casa Iuliu Maniu”. După difuzarea spotului - cu un impact vizual și emoțional puternic - s-au prezentat aspecte din cei trei ani de la debutul campaniei. S-au strâns exclusiv din donații peste 330.000 de lei (dacă am reținut eu bine). Asta înseamnă că încă nu este pierdut totul; înseamnă că poporul acesta mai are resurse regenerabile. Păcat doar de faptul că ”oficialitățile” nu dau doi bani pe istoria noastră...


Spectacolul artistic a fost, și de data acesta, cu o puternică încărcătură emoțională. Au urcat pe scenă grupul folk ”Teo și prietenii” format din elevi din Bădăcin și Șimleu Silvaniei grupați în jurul domnului ing. Teo Pocola. Au interpretat melodii la fel de emoționante ca de fiecare dată când urcă pe scenă. Interesantă și îndelung aplaudată a fost sceneta elevilor de la Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” din Oradea. 






Au urmat, poate, cel mai emoționant moment. Grupurile reunite ”Dealul Țarinei” și ”Urmașii lui Iuliu Maniu”. Fiind localnici, era firesc ca atenția celor din sală să fie maximă. De altfel, impresionează faptul că cele două grupuri, având media de vârstă atât de diferită, au urcat împreună pe scenă. A fost un mesaj puternic pe care l-au dat: acela că la Bădăcin, tradiția merge mai departe! Imnul lui Iuliu Maniu, pe versuri de Ioan Pop, este plin de emoție. Stană de piatră să fii și tot îți dau lacrimile: ”Îl simt cum mai vine / Mai vine pe acasă,/ Îl văd cum se așează / Cu satul la masă, / Și-și varsă durerea / Sădind-o în noi / Generații ca mine, / Ca tine, ca voi.”




Tinerii aveau în mâini cartoane cu literele ce alcătuiesc deviza ”NIHIL SINE DEO”. Este deviza Casei Regale a României dar mai presus de toate ar trebui să fie deviza fiecăruia dintre noi, atâta timp cât ne zicem creștini. Aceleași litere mari de tipar sunt scrise și sus, deauspra scenei. Am remarcat și decorul scene: pe peretele din spate scrie simplu ”BĂDĂCIN”, iar ”icoana” lui Iuliu Maniu și tricolorul desfășurat crează o imagine de un adânc patriotism. 

În final, a urcat pe scenă grupul ”Barcăul” al Clubului Copiilor din Șimleu Silvaniei, instructor Cornelia Neaga. Îmbrăcați în costume populare, cu opinci în picioare, tinerii au interpretat o suită de cântece patriotice. Stăteam și mă gândeam: oare în România patriotismul mai are substanța de altădată? Fără a fi nostalgic după vremurile în care aveam un patriotism de fațadă, cred că acum am trecut în cealaltă extremă. Și mai cred că este normal ca orice neam să-și aibă cântecele lui de vitejie, doinele și cântecele patriotice în care evocă personalitățile istoriei lor. Rămân la convingerea că, atâta timp cât nu este lezată imaginea celuilalt, cântecele patriotice sunt necesare în educația tinerelor generații. O fac toate popoarele, de ce n-am face-o și noi? De ce să ne fie rușine să ne cântăm eroii?




Cu siguranță, comemorarea lui Iuliu Maniu, acasă la el în Bădăcin, a fost una dintre cele mai reușite evenimente ale începutului de Centenar! Poate, până la sfârșitul anului, unindu-ne forțele, vom reuși să contribuim - fiecare după puterile lui - la împlinirea testamentului politic al marelui OM. Și poate, în sfârșit, partidele politice dar și bisericile vor înțelege că identitatea națională este mai presus de orice neînțelegere și divergență de opinie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...