vineri, 23 februarie 2018

CENTENAR: Gheorghe Pop de Băseşti – 99 de ani de la moarte

În anul Centenarului Marii Uniri, continuăm demersul de a publica materiale ce evocă personalitatea unor participanți direcți la evenimentele din decembrie 1918. Din acest punct de vedere, județul Sălaj are cu ce se mândi: cel care a fost ales Președinte al Marii Adunări Naționale - Gheorghe Pop de Băsești (1835-1919) este sălăjean (vorbim de vechiul comitat / județ Sălaj). Cu ocazia comemorării a 99 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om politic, publicăm un material apărut astăzi, 23 februarie 2018, în cotidianul Magazin Sălăjean, sub semnătura lui Daniel Mureșan - directorului publicației.
Azi se împlinesc 99 de ani de la moartea marelui patriot sălăjean Gheorghe Pop de Băseşti, născut la 1 august 1835 în satul Băseşti din plasa Cehu Silvaniei (atunci în judeţul Sălaj). În anul 1860 se căsătoreşte cu Maria Loşonţi şi vor avea împreună două fete: Maria Carolina - care, din nefericire, după un an se stinge din viaţă, şi Elena Gheorghina care, prin căsătorie a devenit Elena Hossu Longin. Gheorghe Pop de Băsești este una dintre cele mai importante personalităţi ale Unirii din 1918. Sălăjeanul a fost președintele Marii Adunări de la Alba Iulia, dar şi președinte al Partidului Național Român și unul dintre semnatarii Memorandumului din 1892, prin care se cerea autonomia Transilvaniei și drepturi pentru români.

A fost un apărător fervent şi un susţinător al şcolii româneşti. Astfel, a iniţiat şi organizat la Băseşti, în 1870, o consfătuire pregătitoare în vederea constituirii unei Asociaţii care să apere interesele învăţământului românesc faţă de politicile tot mai agresive pe care le promovau guvernele de la Budapesta. În acest context la 10 septembrie 1871, în adunarea ţinută la Şimleul Silvaniei, ia fiinţă Reuniunea Învăţătorilor Români Sălăjeni, asociaţie cu caracter profesional. Cu această ocazie, Gheorghe Pop de Băseşti şi Andreiu Cosma au fost aleşi preşedinţi de onoare. În 1872, Gheorghe Pop de Băsești a fost ales deputat în Parlamentul ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881. La 9 august 1880 a propus, într-o conferință ținută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid național. Prin urmare, la 17 octombrie 1880, o conferință alcătuită din 30 de fruntași români din Transilvania și Ungaria a decis formarea Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria. Tribunul sălăjean spunea în Parlamentul de la Budapesta, vis-à-vis de Legea Școlară din 1879„prin această lege, în locul unirii a trei națiuni, avem numai a două împotriva unei mulțimi de nații, mai vechi și mai numeroase decât cele două privilegiate. Guvernele ungurești înțeleg să aplice legea aceasta, ca și cea de naționalități din 1868, săvârșind o mulțime de abuzuri, unul mai revoltător decât altul.”În anul 1892, în urma Conferinţei P.N.R., noua conducere avându-i în frunte pe Ion Raţiu- preşedinte şi Gheorghe Pop de Băseşti- vicepreşedinte, hotărăşte formarea unui grup de lucru pentru redactarea unui Memorandum şi înaintarea lui la Curtea de la Viena, misiune ce cade în sarcina lui Gheorghe Pop de Băseşti. Delegaţia n-a fost primită de Împărat, iar în august 1919, când trupele române au ocupat Budapesta, plicul cu Memorandumul a fost găsit nedesfăcut.  Îndrăzneala de se prezenta la curtea împăratului nu a rămas nepedepsită - instanţele de judecată ale vremii i-au condamnat pe Memorandişti iar Gheorghe Pop de Băseşti a primit un an de închisoare. În timpul procesului, sălăjeanul a dat dovadă de mare curaj şi patriotism. El a afirmat, fără niciun fel de teamă: "Ceea ce se discută aici, domnilor, este însăşi existenţa poporului roman. Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă. De aceea, nu mai suntem aici acuzaţi, suntem acuzatori."


După moartea preşedintelui Ion Raţiu, Gheorghe Pop de Băseşti preia conducerea partidului în calitate de vicepreşedinte, iar din 1905 devine preşedinte. La Băseşti, în 1908 se înfiinţează filiala ASTREI din Sibiu, astfel că localitatea devine un centru de spiritualitate şi de luptă politică a românilor din zona Codrului şi Sălajului.
În lucrarea Preotului prof. dr. Ioan Georgescu -  GEORGE POP de BĂSEȘTI. 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni, apărută în anul 1935, tipărită la Oradea în cadrul Editurii Asociației Culturale Astra sunt cel mai bine zugrăvite ultimele zile din viaţa tribunului. Deşi bolnav, în ultimele zile ale lui noiembrie 1918 venerabilul preşedinte al Partidului Naţional Român, alături de locotenentul Alexandru Chiş, pleacă cu trenul spre Alba Iulia. Călătoria a fost foarte anevoioasă: niciun vagon încălzit, geamurile sparte, o aglomeraţie nebună. Se simţeau din plin urmările războiului. La Războieni, Garda ungurească trage asupra trenului, nu se ştie din ce motive şi omoară un tânăr delegat din Ţara Moţilor. Într-un final ajunge la Alba Iulia, unde constată slaba organizare a Adunării. După multe ore de aşteptare, primesc cu greutate o cameră mică şi neîncălzită, unde Gheorghe Pop de Băseşti doarme într-un pat şubred, ginerele său – Francisc Hossu Longin pe duşumea iar locotenentul Chiş înghesuit pe o canapea. Noroc cu hainele groase, altfel îngheţau de frig. Dar ce jertfă e prea grea, când a doua zi se înfăptuia Marea Unire?


Dimineaţa, uimit că îl întâlneşte la Alba Iulia, călugărul Leon I. Manu îl întreabă pe tribun cum de s-a încumetat la o astfel de călătorie. Tribunul îi răspunde: "Cum să n-o fac, nepoate, când, după ziua asta, aştept de optzeci de ani? Am venit, chiar şi dacă această cale m-ar costa viaţa, căci de acum pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu ca dreptul Simeon din Scriptură – Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace." Mai apoi pleacă la Biserică. Sunt două slujbe religioase diferite, una pentru ortodocşi şi alta pentru greco-catolici. După slujbă, pleacă în automobilul basarabeanului Pan Halipa să prezideze măreaţa adunare. La vederea maiestuosului preşedinte, în sală se sting toate rivalităţile izbucnite în urmă cu câteva zile. Visul unirii se înfăptuise!

De la Alba Iulia pleacă la Deva, unde îşi vizitează fiica bolnavă, pe Elena Hossu Longin. Revederea cu ai săi de la Deva este deosebit de emoţionantă. Parcă are o presimţire că nu-i va mai vedea în viaţă. Veselia şi tonusul nu-i trădează boala şi suferinţa. Lumina împlinirii unui vis face să dispară orice umbră de melancolie sau durere personală.

După câteva zile, Gheorghe Pop de Băseşti şi locotenentul Chiş pleacă spre Băseşti, dar drumul e mai greu decât la venire. Trupele Gărzii ungureşti sunt pretutindeni, mai mult, la Teiuş apăruseră trupele secuieşti ale lui Ven Zoltan. Pericolul ca tribunul să fie descoperit este foarte mare, dar salvarea vine la şeful gării care, deşi ungur, îl ascunde pe Gheorghe Pop de Băseşti în biroul său. Cu greu, a doua zi ajung la Cluj, unde se odihnesc la Laurean German, directorul băncii “Vatra”. În ziua următoare pornesc spre Băseşti, unde ajung fără incidente, dar pe un ger cumplit. Ger care avea să-i aducă boala care l-a dus în mormânt.

Începutul de an avea să-i aducă veşti bune: din scrisoarea trimisă de Iuliu Maniu află i-a fost conferit de către Regele Ferdinand I Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce. La casa din Băseşti primeşte mulţi soldaţi şi ţărani români, care vor să afle evenimentele de la Alba Iulia. Preotul Achim din Băseşti îşi aminteşte cuvintele tribunului: De acum se va face România Mare! Voi, care veţi trăi, munciţi din toate puterile pentru consolidarea ei. Părerea mea este că ar fi bună o dictatură militară, cel puţin zece ani, fiindcă românul, oprimat de atâtea veacuri, poate nu se va şti folosi de libertăţile cetăţeneşti. Adunarea a fost măreaţă, dar românii noştri nu prea ştiu ce e buna cuviinţă.

Emoţiile evenimentelor şi răceala dobândită în acele multe zile de călătorie fac ca în dimineaţa zilei de 23 februarie Gheorghe Pop de Băseşti să îşi dea obştescul sfârşit. La înmormântare din 26 februarie, hoardele bolşevice ale lui Bela Kun trimit o ploaie de gloanţe asupra locuinţei. Până la Biserică şi mai apoi până la cimitir, sicriul este apărat cu trupurile a 18 soldaţi chemaţi în ajutor de la Cehu Silvaniei. La locul de veşnică odihnă de pe deal se spun cele din urmă rugăciuni de dezlegare preoţească. Între salve de tun şi şuier de gloanţe, rămăşiţele pământeşti ale marelui luptător sunt aşezate în pământ.

Gheorghe Pop de Băsești este unul dintre marii oameni pe care Sălajul i-a dat acestui neam. Viaţa lui a fost plină de suferinţe şi amărăciuni, însă a trăit bucuria de a vedea că libertatea românilor a învins!6 comentarii:

 1. Mă simt atât de binecuvântată din nou în căsnicia mea după ce doctorul ODUMODU mi-a adus soțul care sa separat de mine pentru un an bun. Am ALENNA după numele din ROMÂNIA. Chiar dacă am guri peste tot corpul meu, nu va fi suficient să-i mulțumesc doctorului ODUMODU pentru ajutorul său asupra vieții mele. Soțul meu sa separat cu mine de un an și am fost în dureri și agonie fără el. Deci, am căutat ajutor peste tot, dar nimic nu a funcționat până când am vrut să spun doctorul ODUMODU. Mi-am explicat situația și mi-a promis că soțul meu se va întoarce la mine în 48 de ore, până când inima mea încă mai bate pentru el. Am crezut în el și mi-a pregătit un soț. I-am sunat pe soțul meu exact când doctorul ODUMODU saicompelld. El a pledat și a spus că are nevoie de mine înapoi și acum trăim fericit din nou pentru ultimele 9 guri. Toți cei de acolo care citesc articolul meu care are nevoie de ajutor ar trebui să-l contacteze ... Emil: drodumodusolutions@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 2. Vreau să împărtășesc mărturia mea tuturor După ce am fost în relație cu prietenul meu timp de cinci ani, sa despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul era zadarnic, l-am vrut atât de mult din cauza dragostea pe care o am pentru el, l-am rugat cu totul, am făcut promisiuni, dar a refuzat. Mi-am explicat problema pe cineva online și mi-a sugerat să contactez mai degrabă un vrăjitor care să mă ajute să arunc o vrajă să-l aducă înapoi, dar eu sunt tipul care niciodată nu credea în vrajă, nu aveam de ales decât să încerc, mi-a trimis poșta și mi-a spus că nu există nici o problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că ex-ul meu se va întoarce la mine, a aruncat vraja și în mod surprinzător în a doua zi, era în jurul orei 17:00. Ex-ul meu ma sunat, am fost atât de surprins, am răspuns la apel și tot ce a spus a fost că a fost atât de rău pentru tot ce sa întâmplat, încât a vrut să mă întorc, că mă iubește atât de mult. Am fost atât de fericit și m-am dus la el, contactați-l acum pentru relația dvs. sau probleme de căsătorie,

  WHATSAPP +2349035428122
   
  Trimiteți prin e-mail akhigbespellhome@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Aceasta este mărturia mea despre lucrarea minunată făcută de Dr. Isikolo pentru mine. Sotul meu ma abandonat pe mine si pe copii si m-am dus sa stau cu o alta femeie pe care tocmai la intalnit. Și femeia ia spus că nu va avea niciodată de-a face cu mine și copiii mei pentru asta, eu și copiii am suferit și am călcat o luptă, dar eu am decis să fac toate mijloacele de a face sigur că familia mea se întâlnește așa cum o folosește, apoi m-am dus acolo acolo am văzut atât de multe discuții bune despre această vrăjitoare numită Dr. Isikolo pe site-ul său http: drisikolosolutionhome.webnode.com, așa că a trebuit să-l contactez și să-i explic problema mea pentru el și în numai 24 de ore după cum a promis, soțul meu sa întors acasă și comportamentul lui sa întors la bărbatul cu care m-am căsătorit. Nu pot sa multumesc castigatorului de vraja suficient pentru ceea ce a facut pentru mine, sunt foarte recunoscator si nu voi opri niciodata sa-i public numele pe internet pentru munca buna pe care a facut-o pentru mine, din nou aici este site-ul lui http:drisikolosolutionhome.webnode.com și e-mailul său este isikolosolutionhome@gmail.com. sau pe Whatsapp pe +2348133261196

  RăspundețiȘtergere
 4. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de puterea lui DR ISIKOLO, deoarece este mare în lucrările sale. Numele meu este Alice Edgar. Adu-mi soțul meu înapoi este ceea ce mă așteptam cel mai puțin și nu mi-aș putea imagina niciodată. Eu și soțul meu am fost căsătoriți timp de patru ani și am trăit fericit, dar dintr-odată sa schimbat complet și sa întors de la mine și nu am știut niciodată ce sa întâmplat, am încercat să-l întreb pe el, dar a refuzat să-mi spună ce problema este și, odată cu trecerea timpului, a căutat un divorț. Am fost atât de îngrijorat și confuz, și am făcut toate cele mai bune posibilități pentru al aduce înapoi, dar totul a fost în zadar și m-am gândit că toată speranța a fost pierdută, iar în căutarea unei ieșiri, un prieten de-al meu care avea o problemă similară mi despre o minunată vrăjitoare numită Dr. Isikolo care a ajutat-o ​​să-și rezolve problema. Nu folosesc niciodată credința în vraja care mi-a fost dată toată viața pentru că nu m-am gândit niciodată că va funcționa, dar am încercat să-i dau omului asta o șansă și spre cea mai mare surpriză, a făcut munca lui și a dat un rezultat pozitiv și am reușit să- soțul meu înapoi. Chiar și după ce vrăjitorul și-a făcut lucrarea, am descoperit că soțul meu a căzut atât de mult în dragoste cu mine, spre deosebire de înainte. Această împușcare a vrăjilor nu este spalarea creierului, dar el și-a deschis ochii pentru a vedea cât de mult îmi place și am nevoie de El, iar acum sunt o femeie fericită din nou și nu știu ce să fac pentru această castă de vrajă Mare și deci folosesc acest lucru ocazia de a spune oricui are probleme similare să-l trimită prin e-mail pe isikolosolutionhome@gmail.com. sau pe Whatsapp pe +2348133261196.

  RăspundețiȘtergere
 5. N-am crezut niciodată în roluri de vrajă până când viața mea nu sa despărțit atunci când iubitul meu de 5 ani a hotărât să o cheme să renunțe. Am fost atât de devastat, încât am avut un accident care ma lăsat la pat. Dupa 8 luni de durere emotionala si lipsit de griji, un prieten de-al meu ma prezentat intr-o anumita vraja, dupa ce am fost scamat de diverse vrajitoare falsa numite dr ini, dr evu si dr ewatu. Am fost prezentat doctorului Isikolo. În mai puțin de 3 zile am văzut minuni, iubitul meu sa întors la mine și viața mea sa întors exact ca un puzzle complet ... Am fost atât de fericit ... Dr. Isikolo are tot felul de vrăji de la sarcină la iubire, de la angajare la loterie de viză câștigătoare. Are vraja pentru a opri divorțul, vraja pentru a face pe cineva să arate atractiv și altele. Iată contactul lui numai pentru persoanele serioase, poate că ar fi de ajutor .... isikolosolutionhome@gmail.com sau Whatsapp pe +2348133261196. Minunat Dr. Isikolo .... Multumesc mult, sunt foarte recunoscator in timp ce mi-ai salvat viata.

  RăspundețiȘtergere
 6. Scriu asta pentru că vreau să mărturisesc cât de mare ești Dr. Isikolo pentru ceea ce ai făcut pentru mine. Toată lumea trebuie să știe! Sunt foarte multumit si fericit acum. Nu pot spune cât timp a trecut de când am cumpărat vrăjile online, dar nici unul nu a avut aceleași rezultate ca ale dvs. Jason sa mutat cu mine cu 1 săptămână în urmă. Am fost un pic speriat și nervos când doctorul Isikolo mi-a spus că va arunca vraja și omul meu se va întoarce la mine în 2 zile. Sa întâmplat cu adevărat și confirm pozitiv rezultatele cu bucurie că Jason a revenit acasă la mine după 2 zile când El mi-a arătat vraja. Știu că ar fi trebuit să vă fi trimis mesaje înainte, dar am fost puțin speriat că a aflat despre vraja pe care ai făcut-o și am eliminat toate e-mailurile tale. Oricum, pot să-i spun tuturor clienților viitori care citesc acest lucru că fac alegerea potrivită pentru a merge cu tine pentru o vrajă. A fost întotdeauna o comunicare excelentă cu dvs. și toate serviciile pe care le oferiți sunt doar excelente. Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine .. CONTACT Dr. Isikolo pe isikolosolutionhome@gmail.com. sunați sau ce-l puneți pe +2348133261196

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...