vineri, 20 aprilie 2018

CENTENAR: Plantare simbolică de copaci pe Meseș

În programul manifestărilor sălăjene dedicate Centenarului Marii Uniri, se află și una dedicată eroilor din cele două războaie mondiale. Este vorba despre o activitate de împădurire ce are o simbolistică aparte: pentru fiecare erou sălăjean căzut pe câmpul de luptă într-unul din cele două războaie mondiale, va fi plantat câte un arbore. Acțiunea de amploare, a debutat miercuri, 18 aprilie 2018, când, în zona Treznea de pe Meseș au fost plantați circa 600 de puieți. La activitate au participat și o clasă de elevi de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.


Foto: Institiția Prefectului Sălaj




Angajații Instituției Prefectului Județului Sălaj și elevi ai Colegiului Tehnic ‘’Alesandru Papiu Ilarian’’ Zalău au plantat, miercuri, pe Meseș, în zona Treznea, circa 600 de puieți de stejar roșu, în cadrul unei acțiuni cu simbolistica ”Eroii căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial”, din calendarul evenimentelor de marcare a Centenarului.

Proiectul inițiat de Instituția Prefectului Județului Sălaj se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Ocolul Silvic Stejarul, Direcția Silvică Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj.

Foto: Instituția Prefectului Sălaj
Acțiunea de plantare de puieți de stejar roșu va continua pe parcursul săptămânii în curs, cu participarea unor elevi ai școlilor din municipiu, salariați ai instituțiilor publice precum și alți voluntari, fiecare puiet simbolizând un erou căzut pe câmpurile de luptă.
În total, vor fi plantați circa 5.000 de puieți, în forma cifrei 1, simbolizând Primul Război Mondial, respectiv a cifrei 2, de la Al Doilea Război Mondial.

foto: Instituția Prefectului Sălaj
În cursul anului Centenar 2018, acest proiect va fi transferat tinerei generații, care îl va întreține și dezvolta în viitor, în semn de respect față de istorie, înaintași și mediul înconjurător.

Acțiunea de plantare a puieților, în colaborare cu elevi din municipiul Zalău este una salutară. Dincolo de simbolistica puieților plantați, activitatea are și un pronunțat caracter ecologic dar și educațional. Deși Sălajul nu are probleme grave în privința defrișărilor, intemperiile naturii - îndeosebi fenomenul cunoscut sub numele de ”ploaie înghețată” - au culcat la pământ sute de arbori. Așa că o acțiune de împădurire era binevenită. Este prima dată când elevi ai unităților de învățământ participă la un astfel de eveniment. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...