vineri, 20 iulie 2018

Expoziția World Press Photo la Cluj

Municipiul Cluj-Napoca își merită statutul de oraș cultural. Aici mereu se întâmplă ceva, evenimentele culturale se succed cu repeziciune, abia ai timp să ții pasul cu ele. Printre mulțimea de expoziții permanente sau temporare ce pot fi văzute zilele acestea la muzeele, galeriile sau în alte spații mai puțin convenționale, una merită toată atenția. Este vorba de expoziția de fotografie World Press Photo ce mai poate fi văzută în acest weekend la Muzeul de Artă.




Expoziția celor mai bune lucrări înscrise în competiția din acest an, este pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. O expoziție extrem de importantă pentru că este cea mai bună selecție a fotografiilor înscrise în prestigioasa competiție organizată de World Press Photo Fundation din Amsterdam. Cea mai bună competiție de fotojurnalism din lume, iată, ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca. Ediția din acest an, a 61-a, a competiției a fost una importantă prin numărul de participanți. Cifrele vorbesc de la sine: au fost peste 73.000 de fotografii trimise de peste 4500 de fotografi din 125 de țări. 



Evenimentul de la Cluj face parte din expoziția internațională, itinerată și montată în 100 de spații din peste 45 de țări. Clujul este astfel al treilea oraș din România în care poate fi văzută expoziția, după București și Timișoara.

O expoziție de fotografie documentară are particularitățile ei. În primul rând accentul nu este pus neapărat pe expresia artistică a imaginii, deși nici acest aspect nu este de neglijat. Aici este vorba despre altceva. Aproape fiecare fotografie expusă are o poveste, ce este descrisă sumar în limbile română și engleză. Informațiile sunt legate despre evenimentul pe care a fotograful l-a surprins. Însă, povestea merge mai departe și se derulează în mintea celui ce privește cadrul expus.





Expoziția World Press Photo este una cu puternic impact emoțional. Căci majoritatea cadrelor nu sunt despre frumusețea acestei lumi ci mai degrabă despre grozăviile ei. Expoziția este despre războaie, revolte, foamete, trafic de persoane, sărăcie, refugiați, distrugerea mediului înconjurător etc. 

Fiecare vizitator are propriul mod de a clasifica fotografiile. Pentru mine contează emoția pe care ți-o dă imaginea. Prefer să observ îndelung cadrul expus și să-mi imaginez povestea din spatele ei. Abia apoi citesc descrierea. În expoziția de la Cluj, sunt câteva fotografii care m-au impresionat profund.

De exemplu, bătrâna ce stă pe un scaun în mijlocul unor ruine, probabil locuița sa. E atâta tristețe în acestă imagine încât, dacă o privești mai mult, începi să lărcimezi. Pentru biata femeie, lumea s-a terminat...




Sau impresionat este cadrul cu rinocerul legat la ochi cu o cârpă roșie, înainte de a fi eliberat în sălbăticie, după ce a fost salvat de braconieri și ținut în captivitate într-o rezervație. Pentru ”fericitul” animal, viața abia acum începe...



Cum să nu te impresioneze seria de trei fotografii alb negru ce ilustrează una din dramele actuale: criza refugiaților. Indiferent de motivul pentru care oamenii sunt nevoiți să-și părăsească agoniseala de o viață și să fugă, dramatismul acestei situații abia poate fi explicat. Imaginile vorbesc de la sine...



Dacă noi ne bucurăm de pace, de vremuri cât de cât liniștite, în alte părți ale planetei războaiele și violențele sunt la ordinea zilei. Te impresionează desigur fotografia în care un bărbat trage cu arma printr-o gaură făcută în peretele camerei (de hotel?) în care se află.



O altă serie de fotografii ce impresionează profund, sunt cele ce redau portretele unor fete cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani care au fost ”recuperate” din capcana celor care aproape că le convinseseră să se martirizeze prin aruncarea în aer odată cu centura de explozibil pe care ar fi avut-o asupra lor.



Desigur, o competiție majoră de fotojurnalism, cum este World Press Photo, trebuie să aibă un mare câștigător. Trebuie să existe cea mai bună fotografie a anului (în viziunea juriurui). Ei bine, fotografia anului, adică World Press Photo of the Year a fost atribuită fotografului Ronaldo Schemidt din Venezuela (fotojurnalist la Agentia France Press). Acest a reușit să surprindă un protestatar al regimului președintelui Maduro din Venezuela, ce a fost cuprins de flăcări în urma unei demonstrații în care au avut loc altercații cu forțele de ordine. Fotografia exprimă cât se poate de bine starea în care se află omenirea: suntem pe un butoi cu pulbere care în curând va exploda...




Și pentru a nu lăsa impresia că în această expoziție nu poți vedea nimic plăcut ochiului, trebuie spus că există fotografii ce parcă sunt din altă lume (paralelă?) cu cea descrisă mai sus. Sunt fotografii care impresionează prin mesajul optimist transmis. Fie că este vorba despre minunata lume a animalelor sau de cea a sportului. 






Ar mai fi multe alte fotografii a căror poveste ar merita spusă. Poate cel mai bine ar fi să vizitați expoziția de la Cluj-Napoca. Mai poate fi vizitată în acest weekend, iar prețul biletului este unul modic, de doar 6 lei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...