joi, 7 mai 2020

Ambulanța pentru Monumente a câștigat prestigiosul premiu ”Europa Nostra”

”Ambulanța pentru Monumente”, proiectul de care a început să se audă și prin Sălaj, a câștigat cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului. Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat astăzi câștigătorii ediției 2020.






Premiile Europene pentru Patrimoniu ”Europa Nostra”, lansate de Comisia Europeană în anul 2002, promovează cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare sau educație în domeniu. Premiile sunt decernate în fiecare an pentru una dintre categoriile ”Conservation”, ”Reserch”, ”Education training and Awarennes-Raising” respectiv ”Dedicated service”.  La categoria ”Education training and Awarennes-Raising”, proiectul ”Ambulanța pentru Monumente” a fost desemnat câștigător!

În motivarea juriului stă scris: ” Proiectul Ambulanța pentru Monumente acționează cu o mare sensibilitate la intervențiile de urgență și la întreținerea și restaurarea clădirilor de patrimoniu. Inițiativa este activă în multe regiuni din România și se concentrează în special pe zonele rurale neglijate care se confruntă cu declinul populației. Aceasta formează voluntarii să lucreze în domeniul restaurării sub îndrumarea experților în conservare, ceea ce reprezintă un bun mod de a reînvia tehnicile și abilitățile uitate. De asemenea, este remarcabilă cooperarea de succes între organizații, autorități și alte părți interesate la nivel local, regional și național. Această inițiativă ar putea fi adaptată la o serie de țări din Europa.”

Ambulanța pentru Monumente a acționat și în județul Sălaj, la Brusturi și Șoimușeni, acolo unde a intervenit la bisericile de lemn. Important este faptul că exemplul de bună practică dat de acest proiect, a rodit, astfel că în diferite zone din țară au apărut proiecte similare. În Sălaj, activitățile Ambulaței pentru Monumente vor fi coordonate de recent înființata Asociație ”Arhaic”, în plan fiind cuprinse intervențiile din localitățile Zalmnoc, Răstolțu Deșert și Porț. 

Biserica de lemn din Brusturi, înainte de intervenție

Voluntari la Biserica de lemn din Brusturi
Intervenția Ambulanței pentru Monumente la Șoimușeni. Foto: Bogdan Ilieș
aspecte din timpul intevenției de la Șoimușeni. Foto: Bogdan Ilieș
Bogdan Ilieș, vicepreședintele Asociației ”Arhaic” despre acest succes european: ”Vă mulțumim tuturor: susținători, voluntari, sponsori, beneficiari, donatori, instituții și autorități pentru colaborare și vă asigurăm că ați avut o contribuție semnificativă la câștigarea acestui important premiu pe care vi-l dedicăm integral” 

Periplul european al Ambulanței pentru Monumente nu se oprește aici. Intră în competiție și pentru ”Premiul Publicului”, așa că sunteți invitați să votați proiectul aici, alături de alte două proiecte pe care le apreciați. 

Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021 cu participarea reprezentanților Comisiei Europene și Europa Nostra. Pe site-ul oficial poate fi consultat textul integral al anunțului referitor la câștigarea de către Ambulanța pentru Monumente a acestui premiu. 

De asemenea, filmul de prezentare poate fi vizionat separat la această adresă
Alteța Sa Regală Prințul de Wales a transmis de asemenea un emoționat mesaj 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...