miercuri, 26 ianuarie 2022

Istoria Sălajului în revista ”Caiete Silvane”

Sălajul este un ținut de poveste, cu o istorie fascinantă, cu tradiții și port popular păstrate, pe alocuri, cu sfințenie; cu o salbă de biserici de lemn, multe dintre ele monumente istorice, dar și cu peisaje naturale de excepție. ”Țara Silvaniei” - așa cum mai este numit teritoriul județului Sălaj, nu a avut, până de curând, o lucrare monografică care să cuprindă într-un loc istoria sau cultura acestui ținut. Deși, istorici și oameni de cultură de excepție, au numeroase studii publicate în reviste de specialitate sau în revistele culturale care apar în Sălaj, nu s-a încercat o sinteză a acestora. Încă, în școlile sălăjene, acolo unde programa școlară o permite, nu există un manual de istorie și cultură sălăjeană.

În rezolvarea acestor neajunsuri, s-au făcut, în ultimii ani, câțiva pași importanți. Este vorba despre două apariții editoriale de excepție, la Editura ”Caiete Silvane”: ”Sălajul la Centenar” (două ediții) - o monumentală încercare de monografie a Județului Sălaj și ”Istoria Sălajului în Caiete Silvane”. Despre cea mai recentă apariție editorială, vom scrie în cele ce urmează.


La Editura ”Caiete Silvane”, în colecția ”Memoria” au apărut în 2022 două volume din ”Istoria Sălajului în Caiete Silvane”. Cele două volume, ce însumează peste 1000 de pagini format A4, cuprind nu mai puțin de 215 articole pe teme istorice, apărute de-a lungul anilor, în prestigioasa revistă de cultură ”Caiete Silvane”.

Astăzi, am avut răgazul de trece pe la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, pentru a intra în posesia acestor volume, ca drept de autor, pentru modesta mea contribuție la această încercare de istorie a Sălajului. Am fost impresionat de cele două volume. Nu mi-aș fi putut închipui că pot fi atât de...voluminoase. Format A4, copertă cartonată, grafică de excepție și peste 500 de pagini fiecare. 

Am avut timp, să răsfoiesc pe îndelete cele două volume și pot să spun, fără să greșesc, că este o sinteză extrem de reușită. Până la urmă, lucrarea cuprinde articole pe teme istorice apărute în revista ”Caiete Silvane”. Articole științifice, scrise de reputați istorici și oameni de cultură cu preocupări în acest domeniu. Poate că se simte o oarecare diferență, firească de altfel, când se trece de la un autor la altul. Însă, redactorul cărții - Alexandru-Bogdan Kürti, a reușit cu succes să îmbine într-un mod armonios materialele diferiților autori, reducând, atât cât s-a putut, din diferența de stil.

Îmi place și modul în care au fost concepute cele două volume. În primul volum, s-a mers pe abordarea clasică a perioadelor istorice din antichitate până în epoca contemporană. Cele 115 articole sunt semnate de Ioan Ardelean Senior, Dan Băcueț-Crișan, Sanda Băcueț, Ioan Bejinariu, Andrei Burghele, Florin Ioan Chiș, Dan Culic, Doru E. Goron, Alexandru-Bogdan Kürti, László László, Alexandru V.Matei, Mirel Matyas, Grațian Mărcuș, Elena Muscă, Ioan Muscă, Ioan-Maria Oros, Dănuț Pop, Horea Pop, marin Pop, Emanoil pripon, Mihaela Sabou, Daniel-Victor Săbăceag, Daniel Săuca, Dumitru Gheorghe Tamba.



În primul volum, se regăsește și modestul meu articol intitulat: ”10 fotografii document ale Unirii, în Sălaj” publicat în numărul 12 (155) din decembrie 2017. O variantă a articolului poate fi citită și pe blogul Foto-Travel. 

Al doilea volum, are o abordare diferită dar necesară. Sunt incluse studii și articole referitoare la domenii ce țin de cultura Sălajului, cum ar fi: bisericile, învățământul, localitățile și personalitățile județului. Articolele sunt semnate de: Cristian Borz, Camelia Burghele, Viorel Câmpean, Augustin-Leontin Gavra, Leontin Ghergariu, Bogdan Ilieș, Alexandru-Bogdan Kürti, László László, Marilena Mocuța, Elena Muscă, Horațiu Năprădean, Dănuț Pop, Marin Pop, Mihaela Sabou, Daniel-Victor Săbăceag. 


Iată ce scrie Danil Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj în Prefață: 

” 2021 a fost „special” pentru „Caiete Silvane” mai ales pentru că publicaţia noastră a ajuns la „borna” a 200 de numere. Apoi, chiar cu restricţii „pandemice” am organizat, în septembrie, a XIII-a ediţie a Zilelor revistei, prilej de desanturi scriitoriceşti, lansări şi prezentări de cărţi şi reviste, lecturi publice, dar şi pentru apariţia unei cărţi „speciale”, şi anume „Caiete Silvane 200. Indice bibliografic”.

În 2022 vă oferim o nouă carte, zicem noi, tot „specială”, o carte ce conţine articole apărute în revista noastră de-a lungul timpului şi care vizează istoria judeţului nostru. De altfel, „Caiete Silvane” a avut de la bun început (februarie 2005) o serioasă componentă dedicată istoriei judeţului, lucru prin care, într-un fel, s-a şi evidenţiat între publicaţiile culturale transilvănene şi din ţară.

Tezaurizarea acestor articole prin cartea de faţă o considerăm necesară şi pentru o mai bună cunoaştere a Ţării Silvaniei, a istoriei ei, aşa cum a fost. Şi apoi, aşa cum au afirmat destui, istoria acestei ţări poate fi chiar motor de dezvoltare, şi nu numai din perspectivă turistică.

Lucrarea de faţă reprezintă o selecţie de articole şi studii de istorie locală, publicate în seria nouă a revistei „Caiete Silvane”, între anii 2005 şi 2021. Articolele şi studiile respective au fost structurate tematic. În primul volum s-au avut în vedere perioada istorică tratată şi împărţirea clasică a istoriei, respectiv Antichitatea, Evul Mediu, Epoca Modernă şi Epoca Contemporană, iar în al doilea volum au fost incluse studii şi articole referitoare la bisericile, învăţământul, localităţile şi personalităţile Sălajului.

Mulţumesc redactorului cărţii, Alexandru-Bogdan Kürti şi tuturor colaboratorilor ce se regăsesc în această carte.”


Pentru cei interesați, volumele pot fi achiziționate de la sediul Editurii Caiete Silvane sau direct de pe site-ul editurii. 

www.culturasalaj.ro

www.edituracaietesilvane.ro

www.caietesilvane.ro

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...