joi, 22 decembrie 2022

Sălajul inedit: Scene din Apocalipsa, pe bolta naosului bisericii din Vădurele

Biserica de lemn din Vădurele, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, ce datează de pe la 1708, are în pictura ce se desfășoară pe bolta naosului, o scenă iconografică inedită. Un personaj feminin ține în brațe un prunc înfășurat în scutece. În spatele femeii este reprezentat un disc mare, roșu, iar la picioarele acesteia este un alt disc, mai mic. La prima vedere ai crede că este vorba despre Fecioara Maria cu Pruncul Isus, însă scena nu aici ar trebui să fie reprezentată conform Erminiei Picturii Bizantine.



Derutează într-un fel și aureola din jurul capului femeii, iar ”balaurul” de lângă femeie, ce pare a avea mai multe capete nu face decât să sporească doza de mister a reprezentării. În cazul de față, avem de a face cu reprezentarea alegorică a unei scene din Apocalipsă. În Capitolul 12, scrie: Și s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveșmântată cu soarele și luna era sub picioarele ei și pe cap purta cunună din douăsprezece stele. Și era însărcinată și striga, chinuindu-se ca să nască. Și alt semn s-a arătat în cer: iată un balaur mare, roșu, având șapte capete și zece coarne, și pe capetele lui, șapte cununi împărătești. Iar coada lui târa a treia parte din stele cerului și le-a aruncat pe pământ. Și balaurul stătu înaintea femeii, care era să nască, pentru ca să înghită copilul, când îl va naște. Și a născut un copil de parte bărbătească, care avea să păstorească toate neamurile cu toiag de fier. Și copilul ei fu răpit la Dumnezeu și la tronul Lui. (sursa: bibliortodoxa.ro; Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, cap.12, versetele 1-4).

Maria cu Pruncul (Isus?) cu diadema cu cele 12 stele,
alături de balaurul cel roșu cu 7 capete și 10 coarne

Interesant este faptul că meșterul zugrav a reprezentat femeia cu copilul gata născut, alături de balaurul cel roșu. În spatele femeii, discul mare este Soarele, iar la picioarele ei, discul mic este Luna reprezentată în faza de Lună Plină. Pe diadema din jurul capului femeii se disting cele 12 stele din textul biblic. Între femeie și balaur, se disting alte câteva stele. Acestea sunt reprezentate sub forma unui cerc din care ies 6 linii reprezentând razele. Reprezentarea iconografică ocupă spațiul central al bolții naosului, pe care se mai găsesc icoane cu cei patru evangheliști dar și cu îngeri ce sună din trâmbițe.

Pictura îi este atribuită lui Rus Macavei și este datată 1832. În altar, pe peretele nordic, lângă proscomidiar, o inscripție amintește numele Macovei: ”Rus Macovei [...] slugă [...] pomelnic și pentru părinți.”

Scena din proscomidiar cu numele pictorului Rus Macovei

Pe site-ul CIMEC, reprezentarea iconografică de la Vădurele apare cu numele "Fecioara Maria cu pruncul Isus". Asta complică mult scena, în versetele din Apocalipsă nu se face direct trimitere la Fecioara Maria. De altfel, la data redactării Cărții Apocalipsa, cultul Fecioarei nu era încă oficializat.

Doamna prof.univ. Cristina Bogdan, decanul facultății de Litere a Universității București și profesor de antropologie, s-a aplecat asupra acestei reprezentări iconografice și a reușit să descifreze mesajul. ”Practic zugravul nu a făcut decât să pună semnul egal între Fecioara din Apocalipsa (text încifrat și misterios) și Maica Domnului, realitate infinit mai apropiată de înțelegerea lui. Pentru un om simplu, Fecioara din Apocalipsă nu spunea nimic, dar Fecioara Maria însemna totul...”. Așa că nu e de mirare că zugravul, scris, cu litere chirilice, numele MARIA (MA - RIA) de o parte și de alta a chipului femeii. O privire mai atentă arată că avem toate elementele din versetele citate: balaurul mare și roșu cu șapte capete și zece coarne; femeia înveșmântată în soare -  discul mare, roșu, din spatele ei; luna de la picioarele femeii - zugrăvită în faza de Lună Plină; diadema de pe capul femeii ce are douăsprezece stele. iar faptul că în brațele femeii se află pruncul, dă o notă de optimism scenei, știut fiind că cel născut va învinge ”balaurului”. Binele va învinge Răul, Dumnezeu îl va birui pe Satana! E o întreagă cosmologie aici, avem și stelele (o treime din stelele de pe cer) reprezentate sub forma unui disc din care ies șase raze, zugrăvite între femeie și balaur. Interesantă scenă, ar mai fi poate multe de spus.

Fecioara învelită cu Soarele și având Luna la picioare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...