miercuri, 7 decembrie 2022

SAMUS 2000 - 35 de ani de la câștigarea trofeului ”Busola de Aur”

În școlile sălăjene au fost și sunt dascăli devotați, care dincolo de programul de școală, se sacrifică pentru binele generațiilor de elevi și al comunității din care aceștia provin. Un astfel de exemplu este profesorul Aurel Medve din Năpradea. S-a remarcat atât printr-o carieră didactică de excepție, cât și printr-o serie de activități extrașcolare ce au adus faimă școlii din Năpradea dar și județului Sălaj. Acum 35 de ani, în 1987, echipajul ”SAMUS 2000” al școlii din Năpradea, a reușit performanța de a se câștiga Marele Trofeu ”Busola de Aur” din cadrul Concursului Național ”Expedițiile Cutezătorii”. Ba mai mult, echipajul condus de domnul profesor Aurel Medve este singurul echipaj din țară care a obținut, în ani diferiți, cele trei busole: de aur, de argint și de bronz. 



Povestea ”SAMUS 2000” este una care impresionează prin palmaresul deosebit obținut în cei 25 de ani de activitate. Totul a început în 1980, când profesorul Aurel Medve - directorul școlii din Năpradea, inspirat de experiența altul dascăl inimos, Ilie Popescu din Chendrea, a pus bazele cercului de geografie și turism ”Samus 2000”. Începând din acel an, timp de un sfert de secol, echipajul din Năpradea a fost aproape mereu pe podiumul concursului național ”Expedițiile Cutezătorii”, performanțe similare câștigătorilor olimpiadelor naționale sau a campionatelor sportive.

Cercul înființat la Năpradea și-a luat numele de la râul ce străbate comuna și o bună parte a județului Sălaj - râul Someș - al cărui nume antic dacic și apoi roman era Samus. Numărul 2000 reprezenta, acum 42 de ani, un simbol pentru hotarul sfârșitului celui de-al II-lea mileniu. De asemenea, potrivit coordonatorului cercului, numărul 2000 simboliza dorința de a ajunge pe cele mai înalte creste al Munților Carpați. Pe emblema cercului se află reprezentarea stilizată a crestelor Carpaților, alături de roza vânturilor, floarea de colț și rozeta solară - elemente simbolice pentru participanții la acțiunile organizate sub genericul ”Samus 2000”. 

În activitatea cercului se disting trei etape distincte, două de câte 10 ani și a treia de cinci ani. Prima perioadă, cea corespunzătoare anilor 1980-1990 aparține ”generației ultimilor pionieri”. Pe atunci, baza de selecție a expediționarilor era bună, efectivele de copii de gimnaziu ale Școlii din Năpradea fiind de circa 100 de elevi. Deși baza materială nu era foarte bună și exista o dificultate în procurarea alimentelor, aceste neajunsuri au fost suplinite de mult entuziasm. Au fost organizate în acei ani 10 expediții cu respectarea strictă a regulamentului concursului ”Expedițiile Cutezătorii”, întocmindu-se albume, jurnale de bord sau caiete științifice. Drumețiile nu au fost simple excursii ci adevărate expediții, fiecare membru al echipajului având câte un rol bine determinat. A fost perioada în care echipajul ”Samus 2000” a reușit să câștige 6 trofee, un premiu special și patru mențiuni, o performanță unică pentru acei ani la nivelul școlilor din România.

jurnalul din anul 1988

”Oglinda” expediției din anul 1985







festivitatea de decernare a trofeului ”Busola de Aur” echipajului ”Samus 2000”

Premiile și trofeele obținute în această perioadă au fost:
- 1981 - Marele Trofeu ”Busola de Argint”;
- 1981 - mențiune la trofeul ”Termosul de argint”;
- 1884 - premiul special al Societății de Cruce Roșie;
- 1985 - trofeul ”Caseta de Cristal”;
- 1986 - trofeul ”Miorița”;
- 1987 - Marele Trofeu ”Busola de Aur”;
- 1988 - Merele Trofeu ”Busola de Bronz” și mențiune la trofeul ”Pana de Aur” (Crina Damșa);
- 1989 - Trofeul ”Gențianele”

1980: prima expediție ”Samus 2000” 




1988: Decernarea trofeului ”Busola de Aur”


Perioada 1991-2000 a fost a generațiilor post-revoluție, când baza materială s-a îmbunătățit considerabil. Domnul profesor Aurel Medve, spuen în cartea sa ”Dor de Munte” că ”este generația copiilor mei.” Într-adevăr, în această perioadă, Mihaela și Mihai Medve, copiii soților Maria și Aurel Medve au participat la 10 expediții. În schimb, odată cu căderea regimului comunist, organizațiile de pionieri s-au dizolvat. Au dispărut și concursul ”Expedițiile Cutezătorii”, la fel ca și revista cu același nume. O întreagă orânduire social-politică a dispărut, și din convulsiile sociale ale anilor 90, țara a pășit cu pași timizi pe drumul democratizării și al integrării euro-atlantice. După o pauză de un an, în 1991, echipajul ”Samus 2000” a reînceput expedițiile: în 1991 în Munții Hășmașului; 1992 în Munții Ciucaș; 1993 în Munții Retezat; 1994 în Munții Igniș. Au reînceput să apară și premiile: în 1995, a XV-a expediție în Munții Apuseni - Muntele Mare, echipajul școlii din Năpradea a obținut locul I la faza națională a Expedițiilor Cutezătorii. În 1996 echipajul a ajuns în Munții Făgăraș; în 1997 în Munții Apuseni. Anul următor, 1998, ce-a de a XVIII-a expediție  a adus la Năpradea Trofeul ”Cutezătorii” pentru dârzenie și curaj. Și în 1999, echipajul ”Samus 2000” ajunge în Munții Ceahlău și câștigă locul I la faza națională a Expedițiilor Cutezătorii. La cumpăna dintre milenii, în anul 2000, cea de-a XX-a ediție a expedițiilor ”Samus 2000” aduce trofeul ”Chemarea Munților” pentru cea mai bună expediție ce și-a propus cunoașterea și ocrotirea naturii.









În cea de a treia etapă, în perioada 2000-2005, au mai fost efectuate 3 expediții sub egida ”Samus 2000”: în 2003 a XXI-a expediție a ajuns în Munții Apuseni; în 2004 - Munții Țibleș și Țara Lăpușului; 2005 - ultima expediție, Munții Igniș-Gutâi. Revoluția digitală, inovările tehnologice din telecomunicații - telefonie și internet, a produs schimbări majore în modul în care tinerii interacționează cu mediul înconjurător. Era doar începutul, vârful aisberg-ului, pe care azi îl vedem în toată ”grozăvia” lui. Astfel că profesorul Aurel Medve a considerat că e timpul să se oprească. După 25 de ani de expediții, câștigând cam tot ceea ce se putea câștiga, cucerind toate vârfurile mari ale munților din țară, aducând faimă unei școli din mediul rural cum nu cred că a mai adus cineva, expedițiile ”Samus 2000” au ajuns la final. 

Ultima expediție ”Samus 2000” în anul 2005

Profesorul Aurel Medve: ”În 2005, absolut fiecare copil avea deja mobil. Copii nu făceau niciun pas fără să anunțe acasă ce fac... Într-o seară i-am trimis să-și facă de mâncare. După o vreme, niciun copil pe lângă laboșe. Unde-s copiii? Îi găsesc la restaurant, răsfoiau lista de meniuri. A fost momentul în care am spus: punem capăt! Nu mai e pentru mine.”

Fragment din jurnalul expediției din 1988

În anii următori, vasta experiență acumulată a făcut obiectul unor cărți pe care profesorul Aurel Medve le-a scris: ”Fascinația Muntelui”, ”Pe urmele unor legende din Carpați”, ”Dor de munte”, ”Fragmente de jurnal”, ”Poezii, cântece și reflecții despre munte” - fiind doar câteva dintre titluri. 

Pentru a valorifica vasta experiență acumulată, dar și pentru a marca împlinirea a 35 de ani de la câștigarea trofeului ”Busola de Aur”, am organizat la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”, activitatea ”Prin munți cu Samus 2000”. Ne-am dorit ca acest eveniment să fie și o ”punte peste timp”, între ceea ce a fost ”Samus 2000” și ceea ce ne dorim - constituirea unui Club de Voluntariat prin care să antrenăm tinerii în diferite activități. 


Mai mult, aproape 100 de fotografii realizate în expedițiile ”Samus 2000”, adevărate documente vizuale, au făcut obiectul unei expoziții inedite, prima desfășurată sub genericul ”Muzeul Fotografiei Sălăjene”. Asta pentru că, o parte dintre ele, au fost donate de către domnul profesor Aurel Medve acestui proiect. Alături de fotografii au fost expuse și aparatul de fotografiat marca ”Zenit” cu care au fost realizate cele mai multe dintre fotografii, un aparat de mărit portabil și un exponometru.


Jurnalul expediției din 1988, exponometru și aparatul de fotografiat ”Zenit”


Un panou expozițional a fost dedicat ”mărturiilor” legate de succesele expedițiilor ”Samus 2000”: coperțile revistelor ”Cutezătorii” în care au apărut membri ai echipajelor de la Năpradea; reportajul realizat de revista ”Cutezătorii” la Năpradea în anul 1988; medalii și diplome obținute; foile de parcurs - documente ce trebuiau trimise la București. De asemenea, am expus și jurnalul expediției din 1988 - un document inedit, textul propriu zis fiind presărat cu nenumărate fotografii. 





La evenimentul ”Prin Munți cu Samus 2000” am avut onoarea să avem invitați de seamă. Pe lângă familia prof. Aurel și Maria Medve, au participat: ing. Vasile Fodor - primarul comunei Năpradea, prof. Cristian Becea - administratorul comunei Năpradea, înv. Ioan Damșa, prof. Ioan Lung - fost director la Colegiul tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, prof.dr. Ioan Abrudan - fost inspector școlar general, prof. Claudia Radu, cercetătorul dr.Ioan Maria Oros, prof.univ.dr. Călin Pop de la Extensia Zalău a Universității ”Babeș-Bolyia” din Cluj-Napoca, Ileana Petran-Păușan - fost jurnalist la ziarul ”Năzuința”, Pavel Păușan - îndrăgit interpret de romanțe, Victor Donciu, Traian Jurcău, Alexandru Cupșa - foști expediționari, doamna Alexandra Bercean, domnul Marcel Herțe, doamna Dana Viașu și mulți alți prieteni ai profesorului Aurel Medve. 







Au fost prezenți la eveniment și elevi și profesori de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, alături de doamnele directoare prof. Alina Cozac și prof.dr. Maria Mada.Domnul Daniel Stejeran, managerul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei” a prezentat materialul ”Ziua Internațională a Voluntariatului: proiect inedit în țara Silvaniei”. A fost o pledoarie pentru voluntariat și pentru continuarea valorilor proiectului ”Samus 2000” transpuse într-un nou proiect de constituire a unui club de voluntariat. 


Desigur, cei prezenți au ținut să-i mulțumească domnului profesor Aurel Medve pentru oportunitatea de a asista la un astfel de eveniment. Se cuvinte să mulțumesc, încă o dată, partenerilor media: ”Magazin Sălăjean” și ZTV, dar și tuturor celor prezenți!

Iată și câteva materiale de presă despre acest eveniment:

Preluări ale articolului din Magazin Sălăjean au apărut pe site-urile: ziare24online; ziarelive; stirilocale; mesagerul etc.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...